Yalova Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Gürkan Kaçar, son günlerde gündeme getirilen su ile ilgili konularda önemli açıklamalarda bulundu. Su ve alt yapı konusuna hakim olduklarını belirten Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Kaçar, projelerin onaylanma sürecinin uzamasının çalışma süresini uzattığını dile getirdi.  
“Yalova Belediye Başkanımız Vefa Salman, göreve gelir gelmez Yalova’nın alt yapısının 40 yıldır yenilenmediğini, halen şebeke içerisinde asbestli borular olduğunu, hiçbir siyasi kaygısı olmadan bu konuda çalışma yapacağını defalarca beyan etti. Bu konuda çalışmayı 2015 yılında Belediye Başkanımızın talimatıyla başlattık” diyen Kaçar, “Son günlerde yapılan kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar nedeniyle halkımızın doğru bilgilendirilmesi amacıyla cevap verme ihtiyacı doğmuştur” dedi.
Yalova Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Gürkan Kaçar açıklamasında şu sözlere yer verdi, "2014 yılında su sıkıntısının sebebi, yaşanan kuraklık ile kayıp kaçağın yıllarca yüksek oluşu ve takibinin yapılmamasıdır. Yaşanan sıkıntı sonrasında ivedilikle 05.03.2015 tarihinde İller Bankası Bölge Müdürlüğü ile konu hakkında görüşülmüş ve yapılması gerekenler imza altına almıştır. Yalova’daki ishale hattı uzunluğunun tahmin edildiği gibi 50-60 km değil şehir içi hatlarla birlikte toplam uzunluğu 450 km’dir. İshale hattının tamamen yenilenmesi için 2015 yılında başlatılan proje, DSİ tarafından kentimizin doğusunda Karadere ve Kınalı Barajlarının gündeme alınması sebebiyle değiştirilmek zorunda kalınmış ve hazırladığımız ishale hattı projesi askıya alınmıştır. Bu nedenle projenin hayata geçirilmesinde gecikme yaşanmıştır. Hazırlamış olduğumuz yeni ishale hattı projesi ilgili proje onay yazısı 19 Temmuz 2017 tarihinde belediyemize ulaşmıştır. Eski hat uzunluğu 43 km yeni ishale hattımızın uzunluğu ise 70 km olacaktır. Bunun 24 km’si HDPE tipi boru kalan hat ise çelik borudan imal edilecektir.  
2015 yılında kent merkezinde (Huzur Sok-Barış Sok. ve civarı) yaklaşık 1500 m altyapı yenilemesi gerçekleştirilmiştir. Yalova her geçen gün büyümekte buna bağlı olarak mevcut sistem de yetersiz kalmaktadır. İhtiyaç duyulan noktalara günümüz teknolojisine uygun ilaveler ve yenilemeler yapılmaktadır. Yıllık olarak 5-6 km değil, her yıl ortalama 30 km ilaveler yapılmaktadır. 3 yılda belediyemiz imkanlarıyla 90 km yeni altyapı şebeke çalışması gerçekleştirilmiştir. Yapılan ihale kapsamında kentimize uzun yıllar hizmet verecek olan altyapının yenilenmesine kısa sürede başlanacak ve iki etapta bu çalışma tamamlanacaktır. Belediye tarihimizde ilk kez kayıp ve kaçak ekipmanları alınarak şebeke hatlarında kayıplar için takip çalışması başlatılmıştır. Bu konuda titizlikle çalışmalar sürdürülmektedir. 
Bağlarbaşı ve Bayraktepe Mahallelerinde yaşanan su sıkıntısı için geçtiğimiz günlerde ihale yapılmıştır. Buradaki sıkıntının çözümü için daha önce depolarımıza ilave pompalar konulmuştur. Ancak mahallede nüfus arttıkça buda yetersiz olmaya başlamıştır. Bunun üzerine 3 km’lik hat yapımı ihalesi gerçekleştirilmiştir. Bu alanda 200 mm çapında yeni bir içme suyu hattı projesi hayata geçirilmektedir. Önümüzdeki günlerde yapılacak bu çalışmayla bu iki mahallemizde yaşanan sıkıntı tamamen ortadan kalkacaktır.
Aynı sıkıntı yaz aylarında şebeke suyundan tarım sulaması yapılınca Seyrantepe Mahallesi’nde de meydana gelmektedir. Bu bölgede denetimler yaparak şebeke suyunun tarımsal sulamada kullanılmaması için özen gösterilmekte. Ama yine de kaçaklar yaşanabilmekte. Buradaki sıkıntının da tamamen ortadan kaldırılması için Belediye Başkanımızın kesin talimatı mevcut. Bu bölge içinde proje çalışmalarını sürdürülmektedir. Yapılacak çalışmalarla en kısa sürede yaz aylarında yaşanan tüm sıkıntılar sonlandırmış olacak.  

 

 

Editör: TE Bilişim