Sakarca ve yine nadir türlerden sibirya kazından sonra alanda ilk kez görülen boz kaz Hersek Lagünü'nde bugüne kadar gözlenen 250. kuş türü olarak kayıtlara geçti.

“Farkındalık oluşturacak”

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Altınova ilçesindeki Hersek Lagününde Boz Kaz’ın tespitiyle kuş türü sayısının 250’ye çıktığını söyledi. Kuşlar arasında en çok ilgi çekenlerin flamingolar olduğunu belirten Oral, "Bu gölümüzün artık farkındalık oluşturacak bir göl haline gelmesini istiyoruz" dedi.

“En büyük kaz”

Boz Kzz hakkında bilgi veren Altınova belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Yaban kazı olarak da bilinen Boz Kaz (Anser Anser) ördekgiller (Anatidae) familyasından 75–90 cm. boyunda ülkemizin de içinde bulunduğu bölgede en büyük kazdır. İç kesimlerde tatlı su göllerinde üreyen boz kaz kış aylarında beslenmek için lagünleri, çayırları, sazlıkları tercih eder.

Popülasyon artıyor

Yaptığımız gözlemlerde gün içinde 80 civarında kuş türünü alanda görmekteyiz. Bu aylar su kuşları popülasyonunun sayıca en yüksek olduğu zamanlar. Bu nedenle 50 ye yakın türden 5 binin üzerinde su kuşunu alanda görmek mümkün. Bunlardan   lagünün hemen hemen her tarafına dağılmış olan zarif flamingoları , sürekli dalıp çıkmalarıyla görsel şölen sunan tarakdiş ördeklerini, alana geldiğinizde sizi ‘fiyuuu’ sesiyle karşılayan fiyu ördeklerini, kepçe şeklinde gagalarıyla suyun dibini tarayan kaşıkçıları, bir kefali pençelerinde taşıyan balık kartalını görebiliriz. Kuşların bu doğal yaşamlarını görmek ve doğada keyifli zamanlar geçirmek için tüm doğaseverleri Hersek Lagününe bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim