Derneğin ‘Hersek Gölü Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi’ kapsamında bugüne kadar yaptığı çalışmalarla ilgili verilerine göre lagün 3 önemli özelliğiyle ön plana çıkıyor.

Yalova’da 152 hektarlık bir kuş cenneti

Hersek Lagün Gölü’nün en başta gelen özelliği 152 hektarlık kısıtlı alanına karşın 2012 kış ortası sayımlarına göre 37 türden 5.356 su kuşunu barındırması. Su ürünleri açısından da zengin olan Hersek Lagünü’nün su ürünleri yönünden oldukça zengin olduğu tahmin ediliyor.

Lagün gölünün Türkiye’nin nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgede bulunması ise, alan kuş gözlemciliği, kuş fotoğrafçılığı, olta balıkçılığı gibi rekreaktif faaliyetler ile eğitim ve bilimsel araştırmalar için önemini arttırıyor.

Göç ve üreme dönemlerinde 101 türe ev sahipliği yapıyor

Dernek yetkililerinin Orman ve Su İşleri Yalova Şube Müdürlüğü personeline yaptığı bilgilendirme toplantısında, göç ve üreme dönemini kapsayan Mart-Temmuz ayları arasında 20 günde bir olmak üzere 6 kuş sayımı yapıldığı, bu dönemde alanda 101 değişik kuş gözlendiği belirtildi. Ancak bunlardan sadece 7 tür alanda üreme yapıyor. Lagün için kuş araştırmasının yanı sıra Literatür taraması, Flora çalışmaları, memeli çalışması, Hidroloji çalışması ve su kalitesi araştırması çalışmaları devam ediyor. Son yapılan su ürünleri çalışmasında Mugil Cephalus (Has Kefal), Liza Aurata (Sarıkulak Kefal) ve Dasyatis Pastinaca(Vatoz) türleri tespit edildiği belirtiliyor.

Herkes Lagünü, ne Ramsar alanı ne de UÖS sulak alan değil

Ancak tüm bu özelliklerine karşı Hersek Lagünü, ne Ramsar sözleşmesi kapsamında bir ‘Ramsar sulak alanı’ ne de Türkiye’nin uluslararası öneme sahip 76 sulak alanı arasında yer almıyor. Ramsar kapsamında Türkiye’de flora ve fauna açısından son derece zengin 12 sulak alan bulunuyor. Bunlar Balıkesir’de Manyas Gölü, Burdur’da Burdur Gölü, Kayseri’de Sultansazlığı, Kırşehir’de Seyfe Gölü, Mersin’de Göksu Deltası, Samsun’da Kızılırmak Deltası, Adana’da Akyatan Gölü, İzmir’de Gediz Deltası, Konya’da Meke Gölü ve Kızören Obruğu olarak sıralanıyor. 

Editör: TE Bilişim