İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Ulusoy, Hıdrellez etkinliklerine tüm Yalovalıları davet ettiklerini dile getirerek, “Hıdrellez’in başta sağlık olmak üzere; bolluk, bereket,barış ve kardeşlik duygularımızın gelişmesine vesile olmasını dilerim” dedi.

Ulusoy, “Hıdrellez’i tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır”

Bahar Bayramı Hıdırellez’in Türk İslam çoğrafyasında  bilinen en eski  mevsimlik bayramlardan biri olduğunu ve Hızır günü olarak adlandırılan hıdrellez gününün, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olarak kutlanmakta olduğunu belirten Ulusoy, kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı 6 Mayıs’ın eski dönemlerden bu yana Bahar bayramı olarak kutlandığını kaydederek, “Hızır ve Hıdrellezin kökeni hakkında bugüne kadar  çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Oysaki Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır inancını tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle ilgili bazı tanrılar adına çeşitli tören ve ayinlerin düzenlendiği bilinmektedir. Ülkemizde Hıdrellez Bayramı yıllardan beri  6 Mayıs tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler ise  Saint Georges Günü olarak kutlamaktadırlar” dedi.

“Hıdrellez ülkemizde etkin biçimde kutlanmaktadır”

Ulusoy, “Mevsimlik bayramlarımızdan biri olan Hıdrellez, ülkemizde etkin bir biçimde kutlanmaktadır. Büyük şehirlerde daha az olmak üzere, kasaba ve köylerde hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar, evin temizliği, üst-baş temizliği, yiyecek-içeceklerle ilgili hazırlıklardır. Hıdrellez gününden önce evler baştan başa temizlenir. Çünkü temiz olmayan evlere Hızır’ın uğramayacağı düşünülür. Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler, ayakkabılar alınır. Anadolu’nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Kurban ve adaklar “Hızır  hakkı” için olmalıdır. Zira tüm bu hazırlıklar Hızır’a rastlamak amacına yöneliktir” dedi.

Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapıldığını, Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapıldığını ve bunlar arasında baht açma törenlerinin de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerden olduğunu belirten Ulusoy, “Anadolu’da hala görkemli törenlerle kutlanan Hıdrellez Bayramı insanlık tarihinde çok eski zamanlardan beri kutlanmaktadır. Farklı zamanlarda, farklı isimler altında kutlansa da Hıdrellez motiflerine pek çok yerde rastlamak mümkündür.. Baharın gelişi ve doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılanmıştır. Böylece bir bahar bayramı olan Hıdrellez evrensel bir nitelik kazanmıştır” dedi.
Editör: TE Bilişim