Kuzey Kafkas Kültür Derneği’nin ev sahipliğini yaptığı, Yalova Belediyesi ve İl Kültür Müdürlüğü’nün destek verdiği festival kapsamındaki etkinlikte, Kafkasya’dan gelen araştırmacı ve tarihçiler, Kafkas halklarının tarihi ve Kafkasya kültürü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Konferans, Kuzey Kafkas Kültür Derneği Mehmet Aydemir’in açış konuşmasını yapmasıyla başladı. Moderatörlüğünü Gökhan Menteş’in yaptığı konferansın ilk bölümünde Kafkas Kartalı olarak anılan, bağımsızlık savaşının simge ismi İmam Şamil ele alındı. Konferansa konuşmacı olarak katılan isimlerden Şapi Kaziyev, “İmam Şamil neden önemli” konu başlığında konuştu. Uluslararası Şamil Vakfı faaliyetlerini ise Omar  Gadjiyev anlattı.

İkinci kısımda ise “Kuzey Kafkasya ve Dağıstan” konusu ele alındı.

Bursa 22.Dönem Milletvekili Şerif Birinç’in “İnsanlık medeniyetinin beşiği Kuzey Kafkasya” adlı sunumunun ardından, Aytbeyrov Timur Magomedoviç 93 harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’nda Dağıstan’ın durumunu anlattı. Magomeddadaev Timur Magomedoviç, Batı Kafkasya’da İmam Şamil’in dini ve siyasi temsilcisi Muhammed Emin Asilayav’ı, Şahpan Magomadoviç Hapizov ise Elisu Avarları’nı anlattı. Dağıstan’ın Sovyetleştirilmesi konusunda ise Muhammedhan Muhammedhanov konuştu.

Konferansın son kısmında ‘Dağıstan’daki Göçler ve Türkiye’deki Dağıstanlılar’ konusunu Cemalettin Özbay, Güneyköy’ün kuruluşunu ise Gökhan Menteş dile getirdi.

 

Birinç, “Kafkasya’da 22 dilde eğitim yapılıyor”

 

Bursa 22.Dönem Milletvekili Şerif Birinç, “İnsanlık medeniyetinin beşiği Kuzey Kafkasya” sunumunda, Kafkas halklarının kökeninden ve özelliklerinden söz etti. Birinç, “Dünyada bulunan en eski medeniyet Kafkaslardır. Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanan bir geçiş yolu olan Kafkasya’da, M.Ö.10 bininci yıllarda şimdiki beyaz ırkın örneği kabul edilen Kafkas halkları yaşamaktaydı. Bugün nüfusu 11-12 milyon olan Kafkas halkının 7 milyonu Kafkasya’da, 3 milyonu Türkiye’de, 1 milyonu ise dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmış olarak yaşamaktadır. Kafkasya için diller ülkesidir derler. Bölgede 50’ye yakın dil, 100 civarında lehçe vardır. 22 dilde eğitim yapılmaktadır. Sadece 3,5 milyon nüfuslu Dağıstan’da 14 dilde eğitim verilmektedir. Bunun ne demek olduğunu eğitimciler ve dilbilimciler iyi bilir” diye konuştu. Birinç, bölgede tarihsel olarak kullanılan bayraklardan örnekler de sunduğu sunumunu, Kafkasların geleneklerine olan bağlılığını anlatarak tamamladı. Konferansı salonu dolduran yaklaşık 200 kişinin ilgiyle izlediği gözlendi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim