Ata yadigarı Yürüyen Köşk açıklarına gelinen tekne ile 1 Temmuz Kabotaj Bayramı münasebetiyle protokol tarafından çelenk bırakıldı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma töreni ile başladı. Atatürk anıtına Liman Başkanı Hakan Pekşen tarafından çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşımız okundu. Yalova Liman Başkanı Hakan Pekşen törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirdi. Pekşen, “Ülkemizde en fazla yolcu ve feribot taşımacılığı Yalova üzerinden gerçekleşmektedir. 1926 yılında Kabotaj kanunu yayınlanarak denizlerimizde imtiyazı ele aldık. Devletin kendi limanları arasındaki deniz ticareti faaliyetlerinin yalnızca yurttaşlarımızca yapılmasına imkan getirildi. Bu vesile ile kapitülasyonlar kaldırıldı. Türk kara suları içinde yabancı firmalara olanak sağlayan yüzlerce yıllık düzenlemelere ve sömürüye dur dendi. Yabancılara verilen bu imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte Cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, denizcilik eğitimi ve bunun gibi alanlarda siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edildi. Günümüzde ise güçlü ve denizcilik alanında güçlü Türkiye hedefine ulaşmak amacıyla tüm ülke olarak çalışmaktayız. Aynı şekilde Marmara’nın incisi Yalova’da da yaklaşık 30 bin kişi istihdam eden 31 faal tersanemiz, 19 tekne imal tesisimiz, 3 büyük limanımız, 9 balıkçı barınağımız ve diğer denizci paydaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışmaktayız. 2021 yılında bin 023 gemi tersanelerimizde bakım ve onarıma gelmiş, 43 gemi inşa çalışması başlamış ve limanlarımızda ise 467 gemi uğrak yapmış, 1 milyon 95 bin ton elleçtirme gerçekleştirilmiş, bunu yanında da 42 bin 500 konteynır, semitreylır yüklemesi gerçekleştirilmiştir. Konumu itibarı ile Yalova İstanbul ve Akdeniz çanağı arasında köprü vazifesini üstlenmektedir. Ülkemizdeki en fazla yolcu ve feribot taşımacılığı da ilimiz üzerinden gerçekleştirilmektedir. 2021 yılında 23 milyon 500 bin yolcu taşımacılığı gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda 4 milyon 733 bin araç taşındı. Yat limanımızda 313 gemiye denizde, karada 329 gemiye hizmet verildi. Balıkçı barınaklarımızda 2021 yılı itibarı ile üye sayımız 136 özel tekne sayımız ise 500’ü geçmiştir” dedi.

Yürüyen Köşk açıklarına çelenk bırakıldı

15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında yapılan törenin ardından il protokolü tekne ile denize açıldı. Protokolün bulunduğu tekneye kamuya ait botlar, sürat motorları ve balıkçı tekneleri eşlik ederek deniz korteji oluşturuldu. Atamızın Yalova’ya mirası Yürüyen Köşkü’nün açıklarında Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Yalova Garnizon Komutanı Tuğamiral Neslim Eski ve Liman Başkanı Hakan Pekşen tarafından saygı duruşu sonrasında denize çelenk bırakıldı.

FlyBoard gösterisi nefes kesti

Denize çelenk bırakma töreninin ardından etkinlikler kapsamında ekipler tarafından FlyBoard gösterisi gerçekleşti. Ayaklarına taktıkları özel aparatlarla yerden onlarca metre yükseğe çıkan FlyBoard ekibinin akrobatik hareketleri büyük alkış aldı. Protokol mensupları ve diğer teknelerde bulunan vatandaşlar da gösterileri ilgiyle takip ederken, yat limanında gerçekleştirilen kokteylin ardından program sona erdi.  

Editör: TE Bilişim