Yalova 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Hakim Mümin Sağlam, Danıştay’da görülen ve bu yargılamayla bağlantılı olduğuna hükmettiği diğer davanın sonucunun beklenmesine karar vererek, duruşmayı 20 Haziran 2013 Perşembe günü saat 10.45’e erteledi.

Danıştay davasının beklenmesine itiraz edildi ama…

Avukat Safiye Yüksel ise Danıştay’da görülen davanın o zamanki adıyla Bayındırlık Bakanlığı’nın Aksa’nın bulunduğu bölümle ilgili re’sen onaylanan imar planının iptali davası olduğunu kaydederek, “Danıştay’da görülen davaya konu imar planları bakanlık tarafından yapılmış olup, dava konusu yeri kapsıyor olmasına rağmen koşulları ve hukuki sorumluluğu bakanlığa aittir. Sonucunun beklenmesi gerekmez. Taşköprü Belediyesi o davada hasım mevkiinden çıkarılmıştır” dedi. Yargılanan Taşköprü Belediyesi Başkanı Şaban Ertan ve Belediye Meclis üyelerinin avukatı Bursa Barosu’ndan Mustafa Koç ise, Danıştay’daki davanın imar planı iptali ile ilgili olduğu için sonucunun beklenmesi gerektiğini söyledi. Hakim bunun üzerine davayı 10.celseye götüren Danıştay davasının sonucunun beklenmesi kararını verdi.

Davanın geçmişi neydi?

4 yıl önce 2009’un son bölümünde kaçak olarak başlanılan kömür yakıtlı termik santral inşaatı ile ilgili olarak Kent Konseyi suç duyurusunda bulunmuş, TEMA ise Taşköprü Belediyesi’nin alt ölçekli imar planlarında kömürlü santral olmadığı için dava açmıştı. Ardından Belediyenin santral işlenmiş olarak onayladığı alt ölçekli planlar da TEMA’nın açtığı davayla iptal ettirilmişti. Vali Dursun Ali Şahin’in göreve geldikten sonra Aksa’nın yaptığı başvuru ile olumlu görüş vermesi üzerine Bayındırlık Bakanlığı resen onay yetkisini kullanarak yeniden yapılan alt ölçekli planları onaylamış, tüm bu süreçte santral inşaatı da devam etmişti.

Yerel meclislerde alınan kömür yakıtlı termik santraller ve kimyasal depolamaların yapılamayacağına dair 25 binlik plan notu kısıtı kararı da bu sürecin ardından alınmış, ancak kömür yakıtlı termik santral için kazanılmış hakları engellemeyeceği savunulmuştu. Vali Şahin’in onayından önce Taşköprü belediye yetkilileri görevi kötüye kullanmaktan İçişleri Bakanlığı tarafından verilen soruşturma izniyle kömür yakıtlı termik santrale yasalara aykırı olarak 'geçit verdikleri' için yargılanıyor.

Davada bilirkişi raporunun sunulması ve bağlantılı davaların dosyaya karışmasının ardından yaşanan en ciddi gelişme, belde sakinlerinden İl Genel Meclisi Üyesi Bahar Doğan’ın müdahillik talebini ‘suçtan zarar görülmesi ihtimali’ sebebiyle kabul edilmesi olmuştu.

Editör: TE Bilişim