AKSA’nın 645 MW’lik kömür yakıtlı termik santralinin 2009 yılında kaçak olarak başlatılan inşaatıyla ilgili Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan ve Belde Belediye Meclis üyelerinin, kaçak inşaata göz yumulduğu, bakanlık görüşlerine ve TCK’nın ilgili hükümlerine aykırı davranıldığı iddiasıyla yargılanmasına Yalova 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 7.celse ile devam edildi. Mahkeme Hakimi Mümin Sağlam, duruşmayı bağlantılı gördüğü 2 davadan birisinin devam ediyor olması, diğeriyle ilgili de bilgi gelmemesi nedeniyle 29 Ocak 2013 tarihine, saat 11.55’e erteledi.

Hakim müdahillik talebini 7.celsede de sonuçlandırmadı

Hakim Sağlam, duruşmaya iki avukatla katılan Taşköprü’de yaşayan İl Genel Meclis Üyesi Bahar Doğan’ın müdahillik talebinin ise, beklenilen davalarla ilgili sonuç gelince değerlendireceğini belirtti. Böylece müdahillik talebi 7.celse sonunda da neticelendirilmemiş oldu. Görülen kamu davasında kamu yanında müdahil olmak isteyen Bahar Doğan’la birlikte avukatları Safiye Yüksel Baykara ve Fatih Büyükturan da hazır bulundu.

Büyükturan, “Diğer davaların suçla direk ilgisi yok, karar verilsin”

Bahar Doğan’ın avukatlarından Fatih Büyükturan ise, atılı suçun istenilen dosyalarla direk bağlantısı olmadığını savunarak karara geçilmesini talep etti. Büyükturan, “Bu idari davalar suç işlenmesinden sonra açılmış davalardır. Doğrudan eylemle bağlantılı değil, o nedenle beklenmesine gerek yok” diye konuştu. Hakim Sağlam, bağlantılı dosyalar olarak görülen Danıştay’daki 1000’lik imar planının iptali ve yürütmeyi durdurma talepli davada yürütmeyi durdurma talebinin inceleniyor olması, Bursa 3.İdare Mahkemesi’nde görülen  2011/555 ve 2010/580 Esas sayılı davalarla ilgili olarak ise istenen bilginin gelmemesi nedeniyle davayı erteledi. Dava, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı soruşturma sonrasında kamu davası açılmasına izin verilmesiyle 15 Nisan 2011 tarihinde başlamıştı.

2010’da soruşturma açılmıştı

Yalova Adliyesi 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın açılmasına neden olan soruşturma, 7/9/2010 tarihinde alınan Çiftlikköy Kaymakamlığı İdare Kurulu Bürosu’nun 2010/5 sayılı kararı sonrası gerçekleşmiş, ardından kamu davası açılmıştı. Hakkında inceleme yapılan Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan, Belediye Meclis üyeleri İdris Yıldız, Sayim Ünlü, Satılmış Boyun, Sezen Bozkurt, Adem Sarpkaya ve Fen İşleri Müdür Vekili Serhat Tarık Erdem hakkında ön inceleme verilen kararda, belediyenin kaçak yapının yasallaştırılmasını sağlamak amacıyla yaptığı imar değişikliklerine, alınan bakanlık görüşlerine uyulmadığına ve açılan davalarda eksik bilgilendirme yapıldığı savunuluyor.

Soruşturmaya ve davaya temel teşkil eden ön inceleme raporunda, “Belediye Başkanı ve Fen İmar İşlerinden sorumlu müdürün inşaat ile ilgili 3194 sayılı imar kanununun 32.maddesi ve aynı kanunun 42.maddesi gereğince de zamanında herhangi bir işlem yapmayarak kaçak yapılaşmaya göz yumdukları, TCK’nin 184.maddesi gereğince işlem yapmadıkları, Plan Yapımına Dair Yönetmeliğin 14.maddesine aykırı şekilde olumsuz kurum görüşleri olmasına rağmen imar planlarında plan tadilatı yapıldığı, bu alanda yapılacak alt ölçekli planlamalarla ilgili olarak 1/50000 ölçekli plana göre uygulama yapılıp yapılmayacağı hususunda 28.12.2009 tarih ve 893-2339 sayılı Taşköprü Belediye Başkanlığı yazısı ile doğrudan bakanlıktan görüş istendiği halde, 14.01.2010 tarih ve 357/888 sayılı bakanlık görüşüne göre herhangi bir plan yapılmaması gerekirken, bu görüşe aykırı işlem yapıldığı, Bölge İdare Mahkemesi’nin 15.04.2010 tarihli kararına rağmen ilgili idaresi tarafından yapının son durumunu belirten yeni bir yapı durdurma zaptı düzenlenmediği, santral sahasına konu olan diğer yapılarla birlikte inşa faaliyetlerinin devam etmesine müdahale edilmediği, böylece idare mahkemesinin kararına uygun işlem yapılmadığı”na yer verilmişti.

Editör: TE Bilişim