Yapımına 2007 yılında başlanan ve 2009 yılında tamamlanan Yalova İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, geçici kabul tarihi olan 2011 yılı Aralık Ayı’na kadar yüklenici firma tarafından işletilmişti. Geçici kabulden sonra Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Altyapı Tesislerini İşletme Birliği (YASKİ)’ne devredilen tesis için, terfi merkezleri, kanalizasyon şebeke ve kolektör hatlarıyla birlikte toplamda 40 milyon dolarlık bir yatırım yapılmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Mehmet Şahin, “Kadıköy’ün kanalizasyonunun bir bölümü maalesef dereye desarj ediliyordu. Yani başımızdan geçen Ana Kolektör Hattı’na proje kapsamındaki bağlantı daha önce yapılmadığı için bir süre böyle bir problem yaşandı. Bu süreçte başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve YASKİ Birlik Müdürlüğü ile iletişime geçerek sorunun çözümü konusunda yol göstermelerinin ve yardımcı olmalarını istedik. Gerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sayın Dr. Osman Ulukaya ve İl Müdür Yardımcısı Tayfur Kutlay, gerekse YASKİ Müdürü Salih Kocabaş sorunun çözülmesi amacıyla projenin hazırlanması ve altyapı malzemelerinin temininin sağladılar. Kendilerine bu vesileyle şahsım ve beldem adına teşekkür ediyorum. Şimdi, dereye deşarj yapılan bölgelerdeki kanalizasyon hattımızı Ana Kolektöre bağladık; yani Kadıköy’ün kanalizasyon artık dereye akmıyor. Bütün hemşerilerimin bu konuda müsterih olmalarını istiyorum.

Artık beldemiz sınırlarından da geçen Samanlı Deresi’ne kanalizasyon karışmıyor. Ancak; dere ıslahının yapılmaması nedeniyle taşkın riski devam ediyor. Bu konuda da başta Devlet Su İşleri olmak üzere bütün ilgili kurum ve kuruluşları bu soruna el atmaya davet ediyorum. Deprem riski olduğu kadar sel riski de olan bir bölgede yaşıyoruz. Bu yüzden de sadece Kadıköy’de değil bütün Yalova’da dere ıslahları son derece önemli” dedi. 
Editör: TE Bilişim