Burada yapılan açıklamanın ardından Gazipaşa Caddesi’nde yürüyüşe geçen grup, sloganlarla hükümeti protesto etti. Türk Eğitim Sen ve Kamu Sen İl Başkanı Mustafa Deviren, alkışlarla desteklenen açıklamasında, kamu çalışanlarının yaşadığı sıkıntıların her geçen gün daha da arttığını belirterek, taleplerini sıraladı.

 

“MEMURLARIMIZ, DIŞLANMIŞLIK VE İHMALLE KARŞI KARŞIYA”

 

Deviren, “Milletimize, kamu hizmeti sunan çalışanlarımızın sorunları vahim bir hal almıştır. Memurlarımız, büyük bir dışlanmışlık ve ihmalle karşı karşıyadır. Hizmetlilerin ek gösterge sorunu, 666 sayılı KHK ile ortaya çıkan yeni adaletsizlikler, eş durumu, tayin, becayiş gibi konularda yaşanan haksızlıklar, kariyer ve liyakat ilkelerinin yok edilmesi, çalışanlarımızı canından bezdirmiştir. Kamu çalışanlarımız düşük bir maaşla, elverişsiz ortamlarda adeta sefalet içinde hizmet vermeye çalışmaktadır. Emeklilerimiz de düşük maaşla, dışlanmışlıkla yüz yüze kalmakta ve yoksulluk içinde mutsuz bir hayata mahkum edilmektedir. Uygulamalar göstermektedir ki, kamuda bilinen anlamda memur istihdamının yerine, sözleşmeli personel çalıştırılması, hızla, asıl istihdam biçimi haline gelmektedir. Kamuda aynı işi yapan, aynı özelliklere sahip ama farklı farklı statülerde çalıştırılan personel vardır. Bu çalışanlarımızın hiçbirinin sahip olduğu haklar, bir diğeri ile aynı değildir. İdarecisi aynı, işvereni aynı, görevi aynı, yaptığı işi aynı ama hakları maaşları, izinleri bağlı oldukları kanunları farklı olan bir sistem olur mu? Olmuyorsa, bunun adına hukuk devleti denebilir mi? Kamu çalışanlarını bile ayırarak, farklı hukuki normlara tabi tutarak, ben adilim, halktan yanayım, bu ülkeyi iyi yönetiyorum diyebilir misiniz? Bütün gerçekler ortadayken, yüzleri kızarmadan bunları diyebilenlere “devlet adamı” denilebilir mi?” diye konuştu.

 

“KAMU ÇALIŞANLARININ SENDİKALAŞMA HAKKI ENGELLENİYOR”

 

Devlet kurumlarında 657 sayılı kanunun 4/A, 4/B, 4/C, 4/D maddesi, 1309 sayılı kanun, 3056 sayılı kanun, 4059 sayılı kanun, 5238 sayılı kanun, 209 sayılı kanun, 5393 sayılı kanun, 540 sayılı kanun, 399 sayılı KHK, 181 sayılı KHK’ya göre çalıştırılan personel olduğunu belirten Deviren, bu çeşit uygulamaların temel amacının, kamudaki istihdam güvencesini yok etmek ve çalışanları köleleştirmek olduğunu dile getirdi. Deviren, “Bugün kamu çalışanlarının sendikalaşma hakkı engellenmektedir. Yönetime katılma, adil bir ücret alma hakları yoktur” dedi.

 

“400 BİN ÜYEMİZİ YOK SAYAMAZLAR”

 

Toplu görüşme döneminin bittiğini, toplu sözleşme döneminin başladığını ama isim değişse de sonucun değişmeyeceğini görüldüğünü kaydeden Deviren, toplu sözleşme görüşme takviminin kapalı kapılar ardında belirlenmesinin kabul edilemeyeceğini söyleyerek, “Hiç kimse Türkiye Kamu-Sen’in 400 bin üyesini yok sayarak, bizim yerimize karar veremez” dedi.

 

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÜZERİNDEN KAMPANYA YÜRÜTÜLÜYOR”

Milli devlete, milli kimliğe ve milliyete karşı alternatif bir kimlik ve mahalli egemenlik alanlarını açmanın, demokratikleşme bahanesiyle milli devleti yok etmek isteyenlerin, anayasa değişikliği üzerinden bir kampanya yürüttüklerini kaydeden Deviren, “Anayasa değişecekse, geniş bir katılım sonucunda demokratik esaslara uygun şekilde hazırlanmış, memurların, işçilerin, çiftçilerin, tarım kesiminde çalışanların, işsizlerin, sendikaların, sendikasız çalıştırılanların, emeklilerin, dul ve yetimlerin, işverenlerin, kadınların, çocukların, engellilerin, öğrencilerin, küçük esnafın, yargının, basın çalışanlarının, gazilerin ve bu ülke için canını vermiş şehit ailelerinin hassasiyetlerini yansıtan bir anayasaya varız” dedi.

 

“HEP SUSTUK AMA ARTIK YETER”

 

Yıllardır yaşanan sorunların görmezden gelindiğini söyleyen Deviren, “Biz hep sustuk, ama artık yeter. Yıllardır uygulanan yanlış ücret politikaların dur demek için, insan onuruna yaraşır bir hayat için, hakça bir paylaşım, adil bir gelir dağılımı için, Türk memurunu yok sayan, sorunlarımıza çare üretmeyen, önümüzü tıkayan ve bizlere başka çıkar yol bırakmayanlara karşı, memuruyla, emekli, dul ve yetimiyle tüm vatandaşlarımızın feryadını duyurmak için, daha iyi hizmet sunabileceğimiz bir çalışma ortamının sağlanması için, toplu sözleşme hakkımızı sonuna kadar kullanmak ve haklı taleplerimizi kabul ettirmek için bu güzel buluşmaya gelen, gelemeyip yüreğini buraya gönderen tüm üyelerimize ve çalışma arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Eylemlerimiz, daha güzel yarınlara kavuşmak içindir” dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim