Marmara’nın her hangi bir bölgesinde meydana gelecek depremden Yalova’nın da ciddi şekilde etkileneceği uzmanlar tarafından sayısız kez dile getirildi. Bu anlamda MAG-DER’de halkın afet eğitimi alması için olanca gücü ile mücadele ediyor. Ancak toplumun çoğunluğunun deprem başta olmak üzere afet eğitimi almadıkça istenen etkinin yakalanamayacağını her seferinde ifade eden MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam vatandaşları eğitim almaya çağırdı. Bu anlamda ilginç bir paylaşımla vatandaşların dikkatini afet eğitimine çekmeye çalışan Karaçam, “Marmara bölgesinde 7 üzeri deprem oldu. Bölgede çok sayıda bina yıkıldı. İnsanlar enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Haberini duysanız neden eğitim almadım diye üzülür müsünüz?” paylaşımında bulundu.
Yalova’nın beklenen Marmara Depreminde en iyi ihtimalle ilk 24 saat boyunca kendi imkanlarıyla arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürmek zorunda kalacağını dile getiren Karaçam, “İstanbul depreminden Yalova ve çevre iller de aynı oranda etkilenecek. Yani Marmara’da yaşayan nüfusun 3‘te 1’inin depremden etkileneceğini düşünüyorum. Depreme hazır mıyız sorusuna üzülerek, ‘hayır hazır değiliz’ diye cevap vermek zorundayım. 1999 Marmara Depremine oranla ciddi ilerleme kaydetsek de istenen noktada değiliz. Kandilli Rasathanesinden yapılan açıklamaya göre sadece İstanbul’da 30 bin binanın yıkılması bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göre ise 50 bin bina yıkılacak deniyor. İTÜ’ye göre ise 60-70 bin bina depremde yerle bir olacak. Bu noktada sivil halkın kendi imkanları ile yapacağı arama ve kurtarma faaliyetleri ön plana çıkıyor. Biz halkımızı hızla depreme ve sonrasındaki duruma yönelik eğitsek bile ulaşılan rakam mevcut tabloya göre çok kısıtlı” dedi.
Afet öncesi, sırası ve sonrası neler yapılması gerektiğini her bireyin bilmesi gerektiğini söyleyen Karaçam, “Yaygın olarak bilindiği gibi afetlerin ilk dakikalarında herkes kendi başınadır. Afet zararlarından bireyi sadece kendi bilgisi ve hazırlığı koruyacaktır. Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık, itfaiye, arama-kurtarma ekipleri tüm bireylere aynı anda ve anında ulaşması mümkün değildir. Bu nedenle her bireyin ‘Afet Sonrası Altın Saatler’ olarak adlandırılan ilk 72 saate hazır olması büyük önem taşımaktadır. Çare sizsiniz. Eğer örgütlenmez, deprem öncesinde sırasında ve sonrasında neler yapmanız gerektiğini bilmezseniz, çaresiz kalırsınız. Seyirci değil; katılımcı olalım. MAG-DER’in eğitim programlarına katılım sağlayalım. Deprem konusunda bilinçlenmeyen kalmasın” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim