18 Aralık Dünya Göç Günü kapsamında, İl Özel İdaresi konferans salonunda gerçekleştirilen ‘Göç ve Kadın’ panelinde konuşan İl Müdürü Salih Soner Coşkun, Yalova’da göç ve kadın konusunda yapılan çalışmaları anlattı. Mülteci ve turizm amacı ile gelip yerleşen yabancıların ayrımını yapan Coşkun, “Yalova’daki kayıtlı yabancıların yüzde 30’u mülteci, kalan yüzde 70’i ise turistik amaçla gelip yatırım yapmak suretiyle kalan kişilerden oluşuyor” dedi. Suriyeli sığınmacılar konusunda bilgi veren İl Müdürü Coşkun, son verilere göre Yalova’da kayıtlı olarak 30 bin 600 yabancı uyruklu vatandaşın olduğunu belirtti.

“Suriyeli sayısı 3 bin 500 civarında”

Bu yabancıların yüzde 30’unun sığınmacı statüsünde olduğunu vurgulayan Coşkun, “Uyruk dağılımlarına gelirsek; 2019 yılında geçici koruma ile gelen Suriyelilerin sayısı 3 bin 900 civarında iken şu an 3 bin 500 civarında. Aradaki 400 kişiden gönüllü olarak ülkesine dönenler oldu. Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalar gereği üçüncü bir ülkeye yerleşen kişiler var. Onlar daha çok engelli bireylerden, kadın ve çocuklardan oluşuyor. Önümüzdeki dört yıllık süreç için yaptığımız planlama ile sığınmacıların sayısı aşağıya doğru gelişim gösterecek. Çünkü yeni kayıt almıyoruz. Yeni doğum olursa bunları da kaydediyoruz. Yalova’da bugüne kadar 3 bin 500 Suriyeliden doğan çocuk sayısı; 93, Avrupa ülkelerine yerleştirdiğimiz sığınmacı sayısı; 28, Gönüllü geri dönüş sayısı ise 34 oldu.” şeklinde bilgi verdi.

“Yalova uluslararası koruma başvurularına kapatıldı”

Uluslararası koruma kapsamındaki yabancıların Irak, İran ve Afganistan’dan gelenler olduğu bilgisini veren Salih Soner Coşkun, “Bunlar ülkesinde dili, etnik kökeni, inancı ya da siyasi gruba mensubiyetinden kaynaklı sıkıntı yaşayan kişilerden oluşuyor. Ülkemize yasal ve yasal olmayan yollarla giriş yapıp sığınma talep edenler bu grupta yer alıyor. Bunların sayısı da 5 bin 700. Bu sayı her geçen gün düşecek. Türkiye’nin ve Yalova’nın bir göç politikası var. Uluslararası korumanın ilimizde açık olmasından kaynaklı bu sayı her geçen gün artıyordu. Biz bu konuda gerekli saha araştırmalarını ve raporlamaları yaptık. Bakanlığa ilettik. Bu yılın 6’ncı ayı itibari ile ilimiz uluslararası koruma başvurularına kapatıldı. Artık sığınmacı olarak hiçbir şekilde ilimizde kayıt almıyoruz. Zoraki olarak kayıt yapmak isteyen olursa kayıtlarını alıp bakanlığa iletiyoruz ve farklı bir ile yönlendiriyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Türk vatandaşının yabancı nüfusa oranı yüzde 10,41’e düştü”

Yalova’daki Türk vatandaşlarının yabancı nüfusa oranının yüzde 10 üzerinde olmasından dolayı bu kararları aldıklarını kaydeden Coşkun, “Biz bu kararları almadan önce Türk vatandaşının yabancı nüfusa oranı yüzde 13’tü. Biz bu kararları aldıktan sonraki güncel oranımız yüzde 10,41’e düştü. 81 il içerisinde nüfusu yabancı uyruklu vatandaşlara oranladığımız zaman sığınmacı sayısı en az olan illerden bir tanesi biziz. Turistik amaçla gelen nüfusun yabancı nüfusa oranında ise ülkede ilk üç il içerisindeyiz. Yalova’nın bulunduğu konum ve turistik yapısı itibari ile kaynaklanan bir sonuç bu. Buna yönelik çalışmalarımızı da başlattık, bakanlığa ilettik. Özellikle Bahçelievler, Kazım Karabekir, Adnan Menderes Mahalleleri, Çınarcık’ta Çamlık ve Taşliman Mahalleleri, Merkez ve Sugören gibi mahalleleri ikamet iznine kapattık.

Bu mahallelerdeki nüfus yoğunluğu yüzde 20’nin üzerine geçtiği için müdahale ettik.” dedi.

“Artık turizm ikametgahı vermiyoruz”

Yalova’da turistik ikamet sayısının fazlalığından dolayı turizm ikametgahı vermediklerini dile getiren İl Müdürü Coşkun, “Toplumsal noktada sıkıntı oluşturabileceğini düşündüğümüz mahalleler var. Örneğin Bağlarbaşı Mahallesi bu mahallede bizim yabancı nüfusumuz çok fazla değil biz bakanlığı burada insan oluşturacak durumlar ortaya çıkabilir dedik yeni mahallenin yabancı uyruklulara kapatılmasına önerdik. Çiftlikköy Sahil Mahallesinde bir yoğunluk var. Biz buranın da kapatılmasını bakanlığa önerdik.” Şeklinde konuştu.

“30 bin 600 yabancının yüzde 98’inin biyometrik verileri elimizde var”

Yalova’da yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların yüzde 98’inin kayıt altında olduğunu vurgulayan Coşkun son olarak, “Şu an Yalova’da yaşayan 30 bin 600 yabancının yüzde 98’inin biyometrik verileri bizim elimizde var. Parmak izi ve biyometrik fotoğrafları var. Hangi bir yerde gördüğünüz, cebinde Yalova İl Göç İdaresi Müdürlüğüne ait kimliği bulunan yabancı uyruklu kişilerin biyometrik verileri devletimizde kayıtlı. Yabancı nüfusu bu kadar fazla olup bu verileri sağlayan tek il biziz şu anda” dedi.

Editör: TE Bilişim