Yıllık kira bedelinin yüksekliği bir tarafa ihaleye bir konsensüs ile girilmesi ya da anonim şirket hissedarlarının ortakları tarafından önünün kapatılması Yalova’da sektörün temsilcileri için tam bir hayal kırıklığı yarattı.

Atatürk Tarım İşletmesi’nin kiralama ilan metninde iç ve dış süs bitkileri üretimi yanına konulan tıbbi ve aromatik bitki üretimi ifadesi Yalova dışından ihaleye katılmak isteyen firmaları akıllara getirirken atanmış ve seçilmişlerin konuya karşı ilgisiz duruşları kafaları da karıştırıyor. Yalova Üniversitesi’nin Tigem arazisine kurulması sürecinde olağanüstü bir destek veren iktidar gurubu, köprü ve otoyol projeleriyle ciddi bir darbeye maruz kalan çiçekçilik sektörü için kimsenin ağzından bir kelime dahi çıkmaması üreticileri kimsesizliğe itiyor. Yalova dışında üretim şartlarını zorlayan, Yalova dışında gelişen bölgeleri göz önüne alan sektör kendisi için önem taşıyan gelişmelerde yalnızları oynuyor.

31 Temmuz 2012 tarihine kadar proje ve ön yeterlilik belgelerini sunmaları gereken iştirakçiler içinde Yalovalı çiçek üreticilerin yer alması çok zor görülüyor. Tigem’in aslı görev tanımları içinde yer alan tarımsal amaç ve bölge üreticisini destekleme hedefinden uzak para kazanma mantığı ile hazırlanan ihale için tepki oluşmuş durumda.

Öte yandan şartnamede kiralanacak arazinin Yalova Belediyesi tarafından imar uygulamasına almasının mahkemelik olması arazinin geleceğini de net bir fotoğrafla göstermiyor. İmar uygulamasının kesinleşmesi halinde ise ihaleye çıkarılan arazide ciddi bir kayıp ortaya çıkacak.

Editör: TE Bilişim