Milli Önder Kırımoğlu’nun İsmi Parka Veriliyor

Çiftlikköy Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda yaptırılarak hizmete açılan Çiftlik Mahallesi’ndeki isme belediye meclis kararıyla Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ismi verildi. Parkta Kırımoğlu’nun özgürlük mücadelesi ile Çiftlikköy ve Kırım arasındaki tarihsel bağları simgeleyen bir de anıt yaptırıldı. Kaidesine oturtularak parka yerleştirilen anıt Pazar günü yapılacak törenle açılacak.

Törene Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da katılacak. 2 Haziran Pazar günü saat 11.30’da yapılacak açılışla anıtın hizmete gireceğini ve parkın adının değişeceğini belirten Başkan Dağ, “Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu Çiftlikköy’de ağırlamaktan gurur ve mutluluk duyacağız. Çiftlikköy’ün bugünlere gelmesinde Kırım’dan gelen vatandaşlarımızın çok büyük emekleri var. Her zaman için onların yanındayız” diye konuştu.

Marmara Tatarları Tepreşte Buluşuyor

Öte yandan Marmara’daki Kırım Türkleri, aynı gün Yalova’daki TİGEM tesisleri 3. Kapıda yapılacak tepreşte buluşacak. Kırım Türklerinin geleneksel bahar bayramı olan tepreşe Yalova’nın dışında Edirne, Tekirdağ, Çorlu, İstanbul, Gebze, İzmit, Eskişehir, Bursa, Bandırma ve Balıkesir’den de katılımlar olacak.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yalova Şubesi Başkanı Zeki Ertürk, saat 13:00’te başlayacak tepreşte Kırımoğlu’nu da ağırlayacaklarını, 3. Marmara Tepreşi’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Tepreşte Kırım Türklerine özgü çibörek (şibörek), cantık, köbete gibi yiyecekler dağıtılacağını, Romanya’dan gelen halk dansları ekibinin de gösteriler sunacağını kaydeden Ertürk, “Tüm Marmara’daki Kırım Türklerini Yalova’da ağırlayacağız. Tepreşimize Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da katılacak. Ayrıca geleneksel kuşak güreşlerimiz de yapılacak” dedi.

Belediye Başkanı Metin Dağ’a da destekleri nedeniyle teşekkür eden Ertürk, “Başkanımız ve belediye meclisimiz Kırımoğlu’nun ismini Çiftlikköy’de bir parka vererek bizleri çok duygulandırdı ve onore etti. Kendilerine bu ince davranışları nedeniyle teşekkür ediyoruz. Bunun yanında başkanımız hemen her talebimizde bizleri kırmadan desteklerini esirgemiyor. Tepreşimize Yalova’daki tüm vatandaşlarımızı da bekliyoruz”

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Hakkında

Doğduğu vatanı Kırım’dan 18 Mayıs 1944 yılında henüz 6 aylıkken sürülen Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ömrünü hem kendi halkının hem de genel olarak haksızlığa uğratılmış bütün halkların insan hakları ve demokrasi mücadelesine adadı. Her zaman teröre karşı çıktı ve daima barışçı metotlarla mücadelesini sürdürdü. Sovyetler Birliği’nde fikirlerinden dolayı 7 kez mahkum edildi, 15 yılını hapis ve çalışma kamplarında geçirdi. 1989 yılından itibaren Kırım Tatarlarının vatanlarına dönüşüne önderlik etti. 1998 Birleşmiş Milletler Dr. Nansen Ödülü’ne layık görüldü. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Parlamentosu milletvekilidir.

Editör: TE Bilişim