“Bunlar iftira, ama keşke tüm Yalovalı firmalar bu ihaleleri alsaydı”

Koçal, belediyenin ihale ve ücret konusundaki yapılan yayınlarla ilgili, “Bunlar iftira doğruluk payı yok. Ama keşke şöyle olsaydı şu anda Yalova Belediyesi’nde yapılan tüm ihalelerin yüzde 30’unu Yalovalı firmalar almış. Keşke yüzde 30’unu değil yüzde 100’ünü almış olsa idi. Bu durum bizim çok hoşumuza giden bir şey değil. Keşke Yalovalı firmalar yüzde 100’ünü almış olsa idi de, o zaman da bu karalamayı yapanlar da ‘bunlar bütün ihalelerle kıyak yaptı’ deselerdi. Neden böyle söylüyorum. Çünkü bunlar ihale yasasına göre yapılmış ihalelerdir. Bunların hiçbiri de gizli değil.

İhale kurumunun internet sitesinde, belediyenin internet sitesinde bunların hepsini görmek, bunları paylaşmak mümkün. Bunlardan siyasi erkin de haberi dahi yok. Bunlar kamu bürokrasisi tarafından yürütülen ihale prosedürleri. İhale yasasında doğrudan temin denilen bir kavram var. Burada bir kafa karışıklığı yaratılmaya çalışılmış, 14 milyara kadar yapılabilen bir usuldür bu doğrudan temin usulü. Yasa bunu her birimin bütçesinin en fazla yüzde 10’u doğrudan teminle yapılabilir demiştir. Bunların hepsini tanımlamıştır.

Tabi bu yapılan iftiralar ve karalamalar, Yalovalı firmalara yapılan karalamalardır. Tekrar altını çizerek söylüyorum, Yalova Belediyesi’nin ihalelerinin keşke yüzde 30’unu değil, yüzde 100’ünü Yalovalı firmalar alabilseydi. Yalova’daki iş yapan Yalovalı firmaların hepsi benim arkadaşım, hepsi benim dostum. Ben Yalova’da ticaret ve sanayi odası başkanlığı yaptım.  Yani ‘Yalova’da hangi firma belediyeye iş yapmışsa o zaman böyle’ mi diyeceğiz. ‘Bunlara kıyak yapıldı’, Kıyak nedir, bir kişisel insiyatifle, iradenizle bir ihaleyi birilerine verirseniz bu kıyaktır. Böyle bir durum olma şansı yok. Bu karalamayı yapanlar bunu dahi bilmiyorlar. Ama söylediğim gibi karalamayı yapmak kadar,  niye yapılıyor, bu sorunun cevabını önemsiyorum. Niye yaptırılıyor, bunu birileri yaptırıyor. Belli, 3 kuruşluk kemiklerle yapılan işler” diye konuştu.

“ZAMBAK sistemine, performansa göre ücret var, herşey şeffaf”

Koçal, “Gelelim ücret konusuna. Yalova Belediyesi’nde en yüksek alınan ücret, belediye başkan yardımcısı ücretidir. Bir belediye başkan yardımcısının alabileceği ücret yine yasayla tanımlanmıştır, belediye başkanının aldığı ücretin üçte ikisi kadardır. Bunun üzerinde ücret almak bir kere yasal olarak mümkün değildir. O da 4.200 TL civarında bir rakamdır. Yasa da rakam vermemiştir, ‘belediye başkanının alacağı ücretin 3’te 2’si kadar alır’ der. Bunlar da bizim için bilinmeyen şeyler değil, hatta arkadaşlara talimat verdim, bunları da yayınlayın dedim.  400 kişinin mesaisiyle, carisiyle aldığı ücreti yayınlayacağız. ZAMBAK sisteminden kaynaklanan bir performans sistemi belediyede uygulanmaktadır. Bu sisteme göre de hiç kimsenin alacağı, kimsenin iki dudağı arasında değildir, hepsi belirlenmiştir. Hatta bununla ilgili RDKM’de belediye personeliyle bir toplantı yaptık ki, bunları şeffaf bir biçimde anlattık. Hepsini internet sitesinde veriyoruz, herkes bakabilir” dedi.

“Bu karalamalar ranta yönelik”

Koçal, “Şimdi esas önemli olan şey şu, ‘neden bu karalamalar yapılıyor’. 41 ay olmuş biz göreve geleli, ilk geldiğimiz günlerde bunlar bırakın hizmet vermeyi, maaş ödeyemezler derken 41 aylık bir süreç yaşadık, 41 Ayda 41 proje bitirmişiz. Önümüzde kalan aydan daha fazla, ihalesi yapılmış projelendirilmiş işler var. Yani hayallerine gelmeyecek hiç ummadıkları, büyük projeler hayata geçirilmiş, Yalova hiç görmediği kadar büyük değişim ve dönüşüm yaşanmış, ortada siyasi muhalifler tarafından beklenmeyen büyük işler var.  Yalova Belediyesi’nde memnuniyet sorgulaması yapılır her ay. Yüzde 80’lerdedir memnuniyet oranı.  Bu, Türkiye’deki tüm belediyelere geçmişe baktığınız zaman önemli bir orandır. Ben zaten bu memnuniyet sorgulaması, geçmişteki siyasi tecrübelerime dayanarak, geçenlerde bir basın mensubunun sorduğu ‘ne kadar oy alırsın’ sorusu üzerine’ yüzde 60 oy alırız’ dedim. Bu başarılar bir telaş yarattı, nerde telaş yarattı, 15 ay sonra veya 19 ay sonra seçim var, ne yapacağız kuşkusuna düştüler, hazır birileri de 3 kuruşluk kemiklerle bir karalama yapmaya hazır, onları kullanıyorlar” dedi.

Yayını yapan gazeteci toplantıyı terketti

Bu noktada ilgili yayını yapan yerel gazetenin muhabirinin tepkisi üzerine ağır sözler kullanan Başkan Koçal, “3 kuruşluk kemiklerle bunları yapan var, niye yapıyor. Şimdi arkasında 2 tane şey var, biri siyaseten beklenmeyen bir başarıyı hizmeti ortaya koymuşuz. İddiayla da ortaya koyulan, iddia meselesidir çünkü bu. Ben iyimser bakıyorum, yüzde 80 halk memnuniyeti var. Hiç ummadık işleri yapmışız, önümüzde ciddi projeler, projeksiyonlar var, biz bu seçimi yüzde 60 kazanırız derken , biri de çıkıp ‘ben adayım ben seçim kazanırım’ demiyor. Herkes ne diyor, ‘bir parti rüzgarıyla beraber çıkarsam acaba kazanabilir miyim’. Birileri işte bu perspektiften birilerine böyle 3-5 kuruş kemik atarak bundan menfaat, acaba karalar mıyız, acaba bu prestiji olumsuza götürür müyüz. Bu bir telaş. Bunu Yalova geçmişte çok denedi. Bizle ilgili de çok denedi. Ama artık Yalova’da siyaset yapanların bu tecrübeyi edinmiş olmasını beklerdim. Yani bunlardan hayır yok kimseye. Tam aksi vatandaş böyle durumlarda, çünkü artık çok tecrübe sahibi oldu, bir mağduriyet, iftira atıldığını çok iyi biliyor” diye konuştu.

“CD tantanası koptu, kurşunu kendi ayaklarına sıktılar”

Koçal, “Bir de kim var, hatırlarsınız bir sene önce bayram öncesinde bir cd tantanası koptu. O cd tantanasının arkasında iki kesim vardır. Bir belediyeden rant bekleyip, o rantı elde edemeyenler bu işi organize etti. Bir de yine bugünkü gibi bundan siyasi rant elde edermiyim diye, birileri bunun arkasında durmaya çalıştı. Allah’ın adaleti var, ikisi de bizi üzdü, her iftira insanı sıkıntıya sokar, mahkemeye yansıdı.  Onlar da geldiler baktılar. 2 sonuç çıktı. Birisi rüşvet vermiş, diğeri de rüşvet almış. Müfettiş bunları soruşturmaya tabi kıldı, itiraz ettiler. İdari mahkemeye itiraz reddedildi, şimdi olay savcılıkta. Savcılık iddianameyi hazırlama aşamasında. Ne iddianamesi hazırlayacak, işte bu rüşvet verildi rüşvet alındı iddianamesini hazırlayacak. Bunlar kim, bunların bizle alakası yok. Yani attıkları kurşun kendi ayaklarına yansıdı” dedi.

“Siyasi ismi olan var rant bekleyenlerin tezgahı var”

CD meselesi konusunda Koçal, “Şimdi orada bir siyasi ismi olanlar var, bir de arkasında rant bekleyip rant elde edemeyenler var. Bakıyoruz tezgah aynı tezgah. ‘Acaba aynı şekilde karalamaya devam eder miyiz’ diye kemik atanlardan birilerinin de bunlar olduğunu herkesin tahmin ettiğini ben de biliyorum. Bir de ‘Acaba O’na, bu kadar olumlu imajına zarar verir miyiz’ diye beklenti içinde olanlar var. Onlara açık yüreklilikle sesleniyorum;  Yalova bunu çok yaşadı, benle ilgili çok tecrübe edindi, hem de böyle değil, seçime 3 gün kala. Bunu düzeltme şansının olmadığı ortamlarda bu karalamaları yaptılar. Halk artık bu konularda çok birikim sahibi oldu. Ama bir deyim vardır, ‘papaz her zaman pilav yemez’. 10 gün oldu şimdi, böyle bir problem oldu. İçinizden bir tanesi bana bunu sormadınız, çünkü hepiniz bu işin ne olduğunun farkındasınız. Şimdi halktan bir kişi bile sormadı bana, ne oluyor diye. Çünkü senaryo belli. Bir de aynı yerden yapılınca bunun ne olduğu ayan beyan bellidir. Biz belediye olarak çok zor şartlarda hizmet etmek istiyoruz, yapılan hizmetleri, projeleri çoğaltmak istiyoruz.  Hiçbir partiyle de kavga etmek istemiyoruz. Tek derdimiz var, o da Yalova. İnsanlar Türkiye genelindeki siyasi partizan kavgalarını yapacaklarsa kendi aralarında yapsınlar ben bunlara girmedim girmem de” dedi. 
Editör: TE Bilişim