Temel atma töreninde konuşma yapan Erdoğan, 2015'in ilk yarısında otoyolun İstanbul-Bursa etabının biteceğini ve iki kentin arasının 1 saatten az bir zamana ineceğini kaydederek, "Tarih, bizi anacaktır" diye konuştu.

Önce havadan inceledi

Altınova Hersek Burnu'ndaki konsorsiyum şantiyesinde gerçekleşen Körfez Köprüsü temel atma törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sanayi Bakanı Nihat Ergun de katıldı. Helikopterle Altınova kıyılarına gelen Başbakan Erdoğan, iniş öncesinde Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun Gemlik'e kadar olan kısmındaki viyadük ve tünel çalışmalarıyla, Altınova kıyısındaki Körfez Köprüsü çalışmalarını havadan inceledi. STFA şantiyesine inen Başbakan ERdoğan ve beraberindeki heyet,Yalova Valisi Esengül Civelek, AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral ve beraberindeki heyet tarafından karşılandı. Başbakan Erdoğan'ın iniş yaptığı alan, meskun bir bölge olmamasına rağmen çok sayıda polis, jandarma timi, başbakanlık korumaları ve sniperlar tarafından alınan sıkı güvenlik önlemleriyle denetim altındaydı. Başbakan Erdoğan'ın havadan yaptığı inceleme nedeniyle programdaki 1,5 saat gecikmeyle konuşmasına başlaması alanda bekleyenlerin sitemlerine neden oldu. Başbakan, öğle yemeğini de şantiyede konsorsiyum yetkililerinden brifing aldıktan sonra yedi.

Ulaştırma Bakanı, "Tarihi bir gün yaşıyoruz"

Başbakan Erdoğan'dan önce kısa bir giriş konuşması yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Türkiye'nin en uzun, Dünyanın toplam açıklığı bakımından ikinci, ayaklar arası açıklık olarak dördüncü en uzun köprüsünün temelini, uğurlu ellerimizle atıyoruz. Bu bir gurur projesidir. 1970'li yıllardan beri Türkiye'nin gündeminde olmuş bir projedir. Defalarca yapımı için girişimde bulunulmuş, ancak her seferinde de başarılamamış bir projedir. Küresel krizin en çetin biçimde yaşandığı 2009 yılında Yap-İşlet-Devret modeliyle, kamu-özel ortaklığıyla, dünyanın parasal büyüklük olarak en büyük projesi gerçekleştiriliyor. Hayırlı olsun" diye konuştu. Bakan Yıldırım, İstanbul ile İzmir'in arasını 3 saate, İstanbul ile Bursa'nın arasını ise 1 saatin altına indirecek olan bu projenin 2023 Türkiyesinin en prestijli projelerinden birisi olacağını sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan, "16 katrilyonluk bedelle bir ilk"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise günün tarihi önemine değinerek başladığı konuşmasında, temel atma törenlerine katılmayı pek sevmediğini ancak burada tarihe kayıt düşmekte olduklarını söyledi. Körfez Köprüsü gibi devasa boyutlu projelerin ülkelerin dünya kamuoyunda isimlerini duyurmada en önemli adımlar olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Tarih, bu körfez geçişiyle olsun, İstanbul-İzmir otoyolu ile olsun, bizi anacaktır" diye konuştu. Körfez köprüsünün hem mali, hem zaman, hem de kaza riskleri açısından kazandıracak olduğunu belirten Erdoğan, dev yatırımın eski parayla 16 katrilyonluk toplam bedeli ile Cumhuriyet tarihinin bir ilki olduğunu kaydetti.

İstanbul-Bursa etabı 2015'in ilk yarısında bitecek

Yatırımcı firmalara teşekkür eden Başbakan Erdoğan, onların bu işi ne kadar çabuk bitirirse o kadar çabuk para kazanmaya başlayacaklarını söyleyerek, 2015'in ilk 6 ayı içinde Bursa'ya kadar olan kısmın ve İzmir'den de 50 km'lik etabın tamamlanacağı yönünde firmalardan söz aldığını dile getirdi. 2016 sonuna kadar projenin tamamen bitmesi kararlılığını da vurguladı. Başbakan Erdoğan, 2023 vizyonu çerçevesindeki 'çılgın projeler' olarak nitelenen diğer büyük ölçekli yatırımlarla ilgili bilgi de vererek, "3. köprünün temellerini kısa süre içinde atacağız. 29 Ekim'de Marmaray'ı açıyoruz. 2015'te iki katlı lastik zemin denilen, denizin altından ikinci adımı açıyoruz. 100 milyon yolcu kapasiteli 3.havaalanı ihalesini yaparak 2016 gibi kazandırmak istiyoruz. Kanal İstanbul projesinin ihalesi olacak. 29 Ekim'de yine, Eskişehir-İstanbul yüksek hızlı tren hizmetini açıyoruz. Eskişehir-Konya ve Konya-Ankara'yı da açmıştık. Bunların bir anlamlı yönü var. Osmanlı'nın başkenti İstanbul'u, Selçuklu'nun başkenti Konya'yı, Cumhuriyetin başkenti Ankara'yı, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'i, tüm bu ayakları 2013'te birbirine bağlıyoruz" diye konuştu.

Kadim bir geleneği yerine getirdiler

Erdoğan'ın konuşmasının ardından ise kadim bir geleneği yerine getirmek için heyet, Körfez Köprüsü'nün dev boyuttaki ayaklarından birinin çakıldığı kısma, 50 basamaklı bir merdivenden inerek ulaştı. Başbakan Erdoğan burada Körfez Köprüsü'nün ayağına imzasının bulunduğu tüp içinde yer alan yazılı bir metin yerleştirdi. "Bugün 30 Mart 2013. İstanbul- İzmir arasına inşa edeceğimiz otoyolun İzmit Körfezi üzerinden geçecek olan Hersek Dilovası köprüsünün temelini atıyoruz. Bu köprü, temelini attığımız tarihte Türkiye'nin en uzun, dünyanın sayılı uzun köprülerinden biri olma özelliğini taşıyor" sözleriyle başlayan metin, "Bu köprüden geçecek herkesin sağlık ve afiyet içinde evlerine, sevenlerine kavuşmasını temenni ediyorum. Bu köprünün nice yıllar ayakta kalması, nice yıllar insanlığa hizmet etmesi için Rabbime dua ediyor, Rabbimin de bu köprüden geçenlerin hayır dualarını kabul etmesini, o hayır dualarından bizleri de nasiplendirmesini, öldükten sonra dahi o hayır dualarını bize ulaştırmasını gönülden arzu ediyorum. Ülkemize, milletimize böyle güzel bir eser kazandırmanın iftiharı içinde tüm dualara 'Amin' diyerek, 'Ya Allah Bismillah' diyerek, kadim bir gelenek doğrultusunda hayır dualarımızı bu köprünün ayaklarına nakşediyorum." Erdoğan son olarak köprünün deniz ortasındaki kazık çakma platformunu da inceledikten sonra Altınova'dan ayrılarak Dilovası'na geçti.
Editör: TE Bilişim