Mag-Der’in bir gün boyunca sürecek olan programı şöyle;

 

Etkinlikler 16 Ağustos’ta deprem anıtında standla başlıyor

 

16 Ağustos Perşembe günü saat 12.00’de Yalova Deprem Anıtı’nda stant oluşturulacak. Mag stand görevlileri birebir vatandaşlarla görüşerek afetle ilgili sorularını cevaplayacaklar. Yalova Mag-Der tanıtım slâyt gösterisi ile afet ve afetten korunma kısa film ve slâyt gösterisi yapılacak. Yalova Mag-Der kendi imkanlarıyla akşam iftar yemeğini anıtta Mag gönüllülerine verecek. Gönüllüler kendi pişirdiği yemeklerle iftar açacak. 16 Ağustos akşamı 22.30’da Deprem Anıtı’nda bir araya gelecek olan Mag’lar, buradan meşalelerle Cumhuriyet alanına yürüyecek. Mag'lar daha sonra anıta sessiz bir yürüyüş yaparak deprem anıtında bir araya gelerek depremde ölenlerin anısına Yalovalılarla birlikte saygı duruşunda bulunacak.

Geceyi deprem anıtında geçirecekler

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen depremde hayatını kaybedenler düzenlenen anma törenleriyle bir kez daha anılacak. 17 Ağustos’un 13.yılında depremde kaybettikleri yakınlarını unutamayan Yalovalılar, anma töreninin düzenleneceği deprem anıtında buluşacak. Yalova Mag-Der başkanı Sabri Karaçam, “17 ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından 13 yıl geçti. Acılarımız taptaze dursa da artık eskisine oranla çok daha bilinçli ve hazırlıklıyız. Biz mag'lar olarak o büyük afetin yıldönümünü yine sadece bir anma olarak değil halkın afete karşı bilinçlendirilmesi için bir fırsat olarak düşünüyoruz" dedi.

Afetin 3 aşamasında görev alabilecek yetenekli ve tecrübeli olan ekibimiz afet öncesi afet bilinç eğitimleri vererek halkı bilinçlendirmekte afet anında arama kurtarma afetten sonrada bulunduğu mahallede yeniden yapılanmada rol almaktadır. Güvenli yaşam için bir adım atalım bir eğitim alalım ve bunları unutmayalım” diye konuştu.

Deprem Öncesi Alınacak Önlemler

1) Yerleşim bölgelerini titizlikle belirlemeliyiz. Kaygan ve ovalık bölgeleri iskana açmamalıyız. Evimizi gevşek toprağa sahip meyilli yerlere yapmamalıyız.

2) Yapıları deprem etkilerine karşı dayanıklı yapmalıyız. (Yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliğine uygun, sağlam olarak)

3) İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır.

4) Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır.

5) Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır.

6) Mevcut binaların dayanıklılıklarını arttırmalıyız.

7) Sigorta sistemine dahil olmalıyız.

8)Ev satın alırken yukarıda belirtilen konuları göz önünde bulundurmalıyız.

9) Bu önlemlerin yanı sıra, günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içerisine yerleştirilmesinde aşağıda sayılan önlemleri almalıyız:

- Dolap üzerine konulan eşya ve büro malzemelerin kayarak düşmesini önlemek için plastik tutucu malzeme kullanmalıyız. - Soba ve diğer ısıtıcıları sağlam malzemelerle duvara veya yere tespit etmeliyiz. - Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyaları birbirine ve duvara tespit etmeliyiz. - Duvar bölmeleri ve panoları zikzak düzende yerleştirip, yere tespit etmeliyiz. - Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazları bulundukları yere ağırlıklarını

taşıyacak şekilde tespit etmeliyiz. - Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeleri düşmeyecek bir konumda sabitlemeli ve kırılmayacak bir şekilde depolamalıyız. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler koymalıyız. - Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirmeliyiz. - Binadan acilen kaçmak için kullanılacak yollardaki tehlikeleri ortadan kaldırmalı, bu yolları işaretlemeli, buralara gereksiz eşya ve malzeme koymamalıyız. - Bir deprem planı hazırlayıp, bu plana göre nasıl davranmamız gerektiğinin tatbikatını zaman zaman yapmalıyız. - Bina yönetimince önceden belirlenen, mesken veya işyerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazını mutlaka bulundurmalı ve periyodik bakımlarını da yaptırmalıyız. - Asansörlerin kapı yanlarına "Deprem Sırasında Kullanılmaz" levhası asmalıyız. - Gerekli İlk yardım malzemesi, yedek pil ve pilli radyo, el feneri, temizlik malzemeleri, sinyal düdüğü, kuru gıda ve bisküvi gibi malzemeleri bir çanta içerisinde her an hazır bir şekilde bulundurmalıyız” 

Editör: TE Bilişim