1 Eylül 2012 tarihi ile geçerli olacak tebliğ, kalkan, levrek ve sinagrit avlanma boylarını arttırırken, Marmara Denizi’ndeki kıyı alanlarını aşırı avlanmadan korumaya yönelik kararlara da yer veriyor. Tebliğ, Yalova kıyılarını da kapsayacak şekilde kaçak trolün önüne geçilmesi için manyat, algarna ile gece yapılan balık avcılığını yasaklıyor.

Kalkan, levrek ve sinagritte de avlanma boyları arttırıldı

Balıkçılar ve diğer STK'lar ile dört gözle beklediği, 2012-2016 yıllarına ait su ürünleri sirkülerinde, geçen yıl lüfer, orfoz ve lagosta yapılan değişikliklerden sonra sonunda kalkan, levrek ve sinagritte de avlanma boyları arttırıldı. Ayrıca çok tartışılan gırgır avcılığındaki 18 mt derinlik sınırının 24 mt'ye arttırılması ile İstanbul Adaları bölgesinde gırgır ve çevirme ağlarına getirilen kısıtlama kararları olumlu değişiklikler arasında. Ancak ton balıklarının sezon boyu avlanmasına verilen izni endişe ile karşılıyoruz.

Greenpeace, “Şimdi uygulama zamanı”

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı tebliğden memnun olduklarını ve alınan kararların yüzbinlerin desteklediği kampanyaların başarısını gösterdiğini dile getiriyor ancak bu aşamada önemli olanın bu kararları uygulayabilecek denetim mekanizmalarının sağlıklı işlemesi olduğunu kaydediyor. Dökmecibaşı, “Aksi takdirde ne ekosistem ne de balıkçılar bu kararlardan bir fayda göremez. Greenpeace olarak bundan sonraki beklentimiz, denizlerimizin eski sağlık ve verimine ulaşabilmesi için, benzer kararlar ile balıkçılık açısından sürdürülebilirliğe öncelik verilmesi ve bir an önce bir deniz rezervleri ağı oluşturulmasıdır” diyor.

Tebliğdeki önemli değişiklikler:

 Gırgır avcılığı için 18 mt olan derinlik sınırlaması 24 mt'ye çıkarıldı. AB standartlarında bu uygulama 50 mt dir. Bakanlık açıklaması 50 mt uygulamasına aşamalı olarak geçileceği yönünde olduğundan şu an için bu kararın bir an önce uygulanmasını umuyoruz.

Yasal avlanma boyları; Kalkan için 40 cm’den 45 cm’ye, Levrek için 18 cm’den 25 cm’ye, Sinagrit için 20 cm’den 35 cm'ye çıkarıldı. Özellikle soyu tehlike altına girmekte olan kakan için bu son derece önemli bir adım olacağına inanıyoruz.

İstanbul Adaları civarı gırgır ve çevirme ağlarına karşı koruma alanı: Son derece hassas ve özel bir ekosisteme sahip olan Marmara Denizi'nin kendisinin deniz rezervi, deniz koruma alanı, olması çok önemli. Tüm dünyada ada ekosistemleri koruma altındadır. Bu karar çok önemli bir örnek teşkil ediyor.

Marmara Denizi’nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece yapılan avcılığı yasaklanıyor.

 Daha önce yasak dönemde 1 ay av yapma istisnası tanınan ton balıklarının (yazılı orkinos, tombik, tulina) avcılığına, Akdeniz’de 6 mil dışında, yıl boyunca izin veriliyor. Bu kararı diğerlerinden farklı olarak hayretle ve eleştiriyle karşılıyoruz. Tüm dünyada ton balığı türlerinin hızla tükenmekte olduğu ve bu nedenle avcılıkları konusunda kısıtlamalara gidilmeye çalışılan bir dönemde, tüm yıl boyunca avcılığın serbest bırakılması kabul edilir bir karar değildir.

Editör: TE Bilişim