Yalova Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısının 2. oturumunda komisyonları belirledi. Meclisin dilek temenniler bölümünde ise bağımsız meclis üyesi Ahmet Yavuz'un Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 21. maddesini okumak istemesi CHP grubu ile gerginlik yaşanmasına neden oldu. Yalova Belediye Meclisi Nisan ayı 2. oturumu yapıldı. Yapılan oturumda Belediye Meclisi Komisyon üyeleri belirlendi. Bu anlamda 2 asil katip üyelerin oylamasında, Osman Başgül 12 oy, Melda Çetin 11 oy, Bilal Kalsın 17 oy, Fahrettin Yıldız 16 oy aldı. Bilal Kalsın ve Fahrettin Yıldız, Yalova Belediye Meclisi katip üyeleri oldu. Encümen seçiminde ise CHP grubunda Baydur Bilen 13 oy, Adil Ürekli 13 oy, Şerafettin Çelik 12 oy, AK Parti grubunda ise Mustafa Şener 16 oy, Necmi Soylu 15 oy, Kemalettin Öztürk 17 oy aldı. İmar Komisyonu üyeleri ise Cemil Aydın, Serap Türkyılmaz, Muammer Dönmez, A. Barış Eroğlu ve Baydur Bilen olarak belirlendi. Trafik Düzenleme Komisyonu üyeleri ise, Selçuk Atasoy, Başar Şahin, Fahrettin Yıldız, Ömer Arslan ve Kemalettin Öztürk olarak belirlendi. İsim Komisyonu üyeleri, Başar Şahin, Osman Başgül, Fethiye Avcı, Selma Özçağlayan ve Necmi Soylu isimlerinden oluştu. Plan-Bütçe Komisyonu ise Adil Ürekli, Resul Morgül, Kasım Avar, Maşallah Erdoğan ve Bilal Kalsın’dan oluştu. Kısa bir süre önce CHP’den ihraç edilen Ahmet Yavuz ise komisyona aday olmak istediğini belirtti. Bunun üzerine Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, parti disiplin kurulu kararı gereği aday olunamayacağını ifade etti. Başkanvekili seçimlerinde ise AK Parti grubundan 1. Başkanvekili 16 oy ile Ömer Arslan, CHP grubunda 13 oy ile Selçuk Atasoy oldu. 2. Başkanvekili seçimlerinde ise AK Parti grubundan 16 oy ile Serap Türkyılmaz, CHP grubundan ise 13 oy ile Resul Morgül oldu. Komisyon üyeleri seçimlerinin ardından Başkan Vefa Salman, Valilik ziyareti sebebi ile başkanlığı Ömer Arslan’a devretti. Ardından 2015 yılı Faaliyet Raporu okundu.
21. Madde Gerginliği yaşandı
Dilek ve Temenniler bölümünde ise gergin anlar yaşandı. CHP’den ihraç edilen Ahmet Yavuz, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 21. maddesini okumak isteyince, CHP Grup Başkanı Şerafettin Çelik buna itiraz etti. Çelik yaptığı açıklamada, “Dilek ve Temenniler kısmında kayıtlara geçmesi için herhangi bir şey okunamaz. Sadece dilek ve temennilerden ibarettir. Bu konu gündem maddesi değildir. Dilek ve temennilerde dilek ve temenniler bulunulur. Yanlış yapıyorsunuz. Dilek ve temennilerin sözlük anlamı açıkça ortadadır” diye konuştu. Bunun üzerine CHP’li meclis üyeleri salonu terk etmek isteyince Başkanvekili Ömer Arslan, CHP’li meclis üyelerini durdurdu. 
Ahmet Yavuz, “Ben sadece yönetmelikten bir madde okumak istiyorum. Seçilmiş bir meclis üyesiyim ve dilek ve temenniler hakkımı kullanmak istiyorum. Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği 21. Maddesi: Komisyonlar, her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. İhtisas komisyonlarına siyasi parti grupları aday gösterilebileceği gibi, üyeler de o partiden aday olabilir. Bizden fazla komisyonda görev almak mümkündür. Komisyonların toplam üye sayısının meclis üye tam sayısından fazla olduğu durumlarda komisyona üye veremeyen siyasi partilerin üyeleri ile bağımsız üyeler meclis kararıyla komisyonlarda görev alabilirler.”
Faruk Kırtay, “Demokrasinin beşiği, yerel yönetimlerdir. Dünya tarihine mal olmuş yerel demokrasinin uygulanabilir olması gereken bir yerde seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesini şiddetle kınıyorum. Ahmet Yavuz arkadaşımız gibi bende yasadan aldığım yetki ve güç ile aday olabilirdim. Yasal olarak bunu engelleyici kısıtlayıcı herhangi bir şey yok. Burada bulunan 31 belediye meclis üyesinin yakasında parti rozeti yok. Bizler buraya gelirken siyasi partilerimizi, ideolojilerimizi kapının arkasında bıraktık. Buradaki temel felsefemiz; Yalova halkına iyi bir şekilde hizmet ve doğruları anlatabilmektir. Üzülerek görüyorum ki; bazı arkadaşlarımız fevri çıkışlar yaptı. Kim bilir? Belki de bu fevri çıkışların ardında gerekçeler, nedenler ve beklentiler olabilir. Bilemiyorum. Seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesini ben kabul edemiyorum. Bizimle ilgili kararlar 15 Nisan’da Yüksek Disiplin Kurulu tarafından verilecektir.” 
Şerafettin Çelik, “Mevzuatın 24. Maddesi ve 21. Maddesi birbirini tamamlayan maddelerdir. Arkadaşımız 21. Maddeyi okudu. 21. Maddeye göre; okunduğu zaman gerçektende ortaya bir gasplık çıkar gibi gözüküyor. Aslında öyle değil. 21 Madde’de Komisyonlar her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki sayısının meclis üye tam sayısıyla oranlaması suretiyle olur. Yani AK Parti’nin neden 3 CHP’nin neden 2 üye verdiği burada anlaşılıyor. Arkadaşımızın dayanağı; üyeler de o partiden aday olabilir. Bugün geldiğimiz noktada arkadaşlarımızın CHP’yi temsil etme yetkisi yoktur. Dolayısıyla bu maddeye göre; seçilme şansları da yoktur. Keşke bunlar yaşanmamış olmasaydı; bu noktaya da gelmemiş olsaydık. 
Editör: TE Bilişim