Türkiye’de tarımın geliştirilmesinde çok önemli bir yeri bulunan ve yaklaşık 1200 dekar alanda faaliyetini sürdüren Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün 113,4 dekarlık arazisinde Millet Bahçesi yapılması için girişimler başlatıldı. 20.05.2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısıyla da TOKİ tarafından Millet Bahçesi için tahsisi gerçekleştirildi.

AR-GE faaliyetlerinin yürütüldüğü ve üzerinde meyve genetik kaynakları bulunan bu 1. sınıf tarım alanının Millet Bahçesi yapılmak istenmesi üzerine konuyla ilgili tahsisin iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla davalar açıldı. TEMA Vakfı Yalova temsilciliği tarafından, bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda, söz konusu alanın Millet Bahçesi yapılamayacağının belirtildiği ifade edilerek, mahkemenin henüz sonuçlanmadan inşaat yapımına başlanmasına tepki çekildi. TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Arzu Demir konuyla ilgili yaptığı açıklamada söz konusu alanın özelliklerine dikkat çekti: “Söz konusu alanda Toprak Koruma Kurulu Kararı, Bakanlık tarafından henüz onaylanmadı ve 1/1000 ölçekli plan yapılmadı. Özellikle salgın sonrası tüm dünyada tarımın önemi daha iyi anlaşılmaya başlamışken bu inşaatın başlatılması oldukça yanlış bir uygulamadır. Alanın üzerinde meyve genetik kaynakları ve Türkiye’nin ilk kivi bahçesi bulunmaktadır. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü de konuyla ilgili olumsuz görüştedir. Aynı alan, 1989 yılında farklı şekillerde kullanıma açılmak istenmiş, konu yargıya taşınmıştır. Danıştay 6. Dairesi söz konusu arazini Araştırma Enstitüsünde kalmasında kamu yararı olduğu yönünde karar vermiştir. Yalova’da Millet Bahçesi yapılacak alternatif  boş alanlar mevcuttur.” 

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü hakkında:

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ülkede tarımın geliştirilmesi, Türk çiftçisine modern tarım tekniklerinin öğretilmesi amacıyla Türkiye’nin çeşitli yerlerinde araziler satın alınarak çiftlikler oluşturmuştur. “Yalova Benim Kentim” diyerek kente özel bir ilgi duyan Atatürk, 1929 yılında Yalova’da Millet Çiftliği ve Baltacı çiftliği olmak üzere iki adet çiftlik kurmuştur. Bu çiftlikler 1937 yılında bedelsiz olarak hazineye bağışlanmış, 1938 yılında da Devlet Üretme Çiftliklerine devredilmiştir.

1961 yılında Tarımsal AR-GE faaliyetlerinde bulunmak üzere Millet Çiftliği arazisi üzerinde bugünkü adıyla Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü kurularak faaliyete geçmiştir. Kuruluşundan itibaren birçok yeniliklere imza atan Enstitü:

Bahçe Bitkileri konusunda AR-GE çalışmalarını yürüten Tarım ve Orman Bakanlığının en önemli Merkez Araştırma Enstitüsü konumundadır.

Genetik kaynaklarında 3700’ün üzerinde çeşit veya tip muhafaza edilmektedir.

120 civarında yeni çeşit geliştirerek Türk tarımına kazandırmıştır.

Kivi, kültür mantarı, organik tarım, bodur meyve yetiştiriciliği konularında öncülük yapmıştır.

Editör: TE Bilişim