Dedecan açıklamasında, “Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanı sıra yaşınız, cinsiyetiniz, eğitim düzeyiniz, sosyo-kültürel faktörler, hormonal ve biyokimyasal durumunuz, genetik elverişliliğiniz, psikolojik durumunuz, sık aralıklarla düşük enerjili diyetler uygulamanız, sigara ve alkol kullanma durumunuz, kullandığınız ilaçlar, bayanlar için doğum sayısı ve doğumlar arası sürede obezitenin oluşmasını tetiklemektedir.
      Obezitenin gelişmesinde dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri de yaşamın ilk yıllarındaki beslenme şeklidir. Yapılan çalışmalarda, obezite görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda olduğu, anne sütü verme süresinin, tamamlayıcı besinlerin türü, miktarı ve başlama zamanlarının obezite oluşumunu etkilediği bildirilmektedir. 
      Obezite; vücut sistemleri(endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem,deri,genitoüriner sistem,kas-iskelet sistemi) ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır. İyi yaşam kalitesi ve süresi varken, kendinizi kötü, sıkıntılı, sağlıksız bir geleceğe mahkum etmek istemezsiniz. O zaman gerçekçi bir vücut ağırlığı hedeflemeliyiz. Vücut ağırlığınızı boya göre olması gereken düzeye getirmeliyiz. Bunun için diyetisyene başvurup, size özel diyet almalısınız. Bu sayede sizin için en uygun olan doğru, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığınızı kazanmış olacaksınız.
       Vücut ağırlığınızın boya göre olması gereken düzeye geldiğinde bunun sürekliliğini sağlamak için kazandığınız beslenme alışkanlıklarıyla birlikte, fiziksel aktivitenize önem vermeniz gerekmektedir. Her gün ortalama 30 dakika orta şiddette egzersiz kilo kontrolünü sağlamanızda size yardım eder. Yapacağınız egzersizin türü, sıklığı, süresi, şiddeti önemlidir.


*Sabah tartılıp ölçülen kilo boyun karesine bölündüğünde çıkan sonuç 25'in üstündeyse kilo fazlanız var, 30'un üstündeyse de obezsiniz demektir, dikkat etmeliyiz.
* Kilo verebilmek için günde 10 bin adım atmalıyız.
* Vücut kitle indeksimiz yüksekse tükettiğimizden daha az kalori almalıyız, tıka basa yememeliyiz.
*Piyasada dolaşan bir dolu diyet ve egzersiz önerisi var. Bu diyetler konusunda dikkatli olmalıyız.
*Tam buğday unundan yapılan ekmek tüketmeliyiz.


       Kazanmış olduğunuz yeterli, dengeli beslenme ve egzersiz yapma alışkanlığınızı kısa süre için değil, yaşam biçimi haline getirmeniz gerekir ki dengeli kilo, zinde bir vücutla sağlıklı yaşayın.

Editör: TE Bilişim