Ülkemizde okul servislerinde yaşanan üzücü olaylar sonrasında Yalovalı girişimci Mahmut Kaya yeni bir sistem geliştirdi. Servis araçlarının koltukları için üretilen minder içerisindeki sensör vasıtasıyla çalışan uyarı sitemi araç içinde öğrencilerin unutulmasına son veriyor. Girişimci Kaya ürettiği sistemi, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a da anlatarak çalışma hakkında bilgiler verdi.
2017 yılı içerisinde birkaç kez karşı karşıya kalınan servis içerisinde çocukların unutulması olayı sonrasında Yalova’da faaliyet gösteren Emir Güvenlik Sistemleri sahibi Mahmut Kaya konuyla ilgili çalışma başlattı. Servis araçlarının üzerine yerleştirilecek olan minderlere bir sensör yerleştiren Kaya, bu sensör vasıtasıyla sürücünün sürücü kabininde bulunan ekrandan araç içerindeki tüm öğrencileri izleyebiliyor. Sistem aynı zamanda sesli olarak da sürücüyü uyarıyor.
Türkiye’de ve Dünya’da İlk
Üretmiş olduğu sistemi Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile paylaşan sistemin üreticisi Mahmut Kaya; “Bakanlıkça servis araçlarında sensör sistemi kurulsun genelgesi sonrasında çalışmaya başladık. Bu sistemlerin benzerleri var ancak ülkemizde ve dünyada hem panel üzerinde ikaz sistemine sahip hem de konuşarak sürücüyü uyaran ilk ve tek sistem bizimkisi. Bu konuda gerekli girişimlerimizi yaptık patentini alıyoruz. Ürünümüz tamamen Türk malı. Farklı dillere de entegre edilebilecek şekilde tasarlanmış durumda. Koltuklarda bulunan basınç sensörleri vasıtasıyla sürücü kabininde bulunan akıllı monitörden sürücü araç içerisindeki öğrencilerimizi koltuk numaralarıyla birlikte tek tek görmekte. İkaz ışıklarının yanı sıra sistem sesli olarak da sürücüye bilgi vermekte. Sürücümüzün dikkatinden kaçtı ve servisin boşaldığını düşünerek kontağını kapattı ve aracını terk etmek istedi yine sistem araç içerisinde yolcu olduğunu ve servisi kontrol etmesi gerektiğini kendisine sesli olarak uyarıyor ve öğrenci kalkmadan sistem kesinlikle susmuyor ve uyarılarına devam ediyor” diye konuştu.
“Emeği Geçenleri Tebrik Ediyorum”
Emir Güvenlik Sistemleri Firması Sahibi Mahmut Kaya’yı tebrik eden Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman; “Ne yazık ki öğrenci servislerinde bütün milletimizin yüreğini yakan üzücü olaylar yaşandı. Bu konu hassas bir konu ve sizler önemli bir çalışmaya imza atmış bulunuyorsunuz. Önce insan olarak bunun icat edilmesinden, daha sonra da Yalova Belediye Başkanı olarak böylesi önemli bir buluşa Yalova imza atılmasından dolayı son derece mutluyum. Sizi vasıtasıyla üretilmiş Türkiye’nin ilk ‘Konuşan Koltuk Sensör Sistemli’ aracını tanıdık. Bu nedenle emeği geçen herkesi kutluyor ve başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum. İnşallah bu sayede kentimizde, ülkemizde ve dünyada bir daha çocuklarımız ölmeyecek” dedi.  

Editör: TE Bilişim