“Mahkeme kararı ovada yoğunluk artışının uygun olmadığını belgeledi”

Yalova Hacımehmet Ovası’nı yeniden ‘ölüm ovası’na dönüştürme girişimine yargının ‘dur’ dediğini kaydeden Uyar, “Mahkeme kararı ile; içinde TOKİ Konutlarının da bulunduğu, deprem açısından büyük risk taşıyan, alüvyon zeminli bölgede yapılaşma haklarının ve katların arttırılmasını, bunun yanı sıra TOKİ konutlarının meşrulaştırılmasını amaçlayan girişimin, ‘imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı’ belgelenmiş oldu” diye konuştu.

“Ölüm ovasında talanın öncüsü olanları uyarıyoruz”

Uyar, “Alınan karar vesilesiyle, 1999 depreminde yaşamını yitiren binlerce Yalovalıyı kısa sürede unuttukları anlaşılan başta Yalova Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyeleri ile İl Genel Meclisi üyelerini ve ayrıca Ölüm Ovası`nda talanın öncüsü olan TOKİ yetkililerini, attıkları yanlış adımlar nedeniyle, depremin 13. Yılında Yalova halkından özür dilemeye çağırırken, benzer girişimlerden uzak durmaları konusunda bir kez daha uyarmak istiyoruz” dedi.

Uyar’ın açıklamasının tam metni şu şekilde:

“Yıllardır belirli aralıklarla gerçekleşen ve kendini ölümlerle hatırlatan depremler, ne yazık ki ülkemizde imar rantının unutturucu etkisine yenik düşüyor. 1999 yılında ağır yıkım yaşayan Yalova`da yaşananlar da bunun en somut örnekleri arasında yerini aldı. Depremler, İmar rantlarının Unutturucu Etkisiyle Başa Çıkamıyor. Ülke olarak 1999 yılı sonrasında unutmaya başladığımız depremler, bir gün İzmir Seferihisar`dan, bir gün Kütahya Simav`dan, bir gün Bingöl`den, bir gün Van`dan kendini hatırlatsa da, Dünya`nın pek çok ülkesinde yıkımlara ve can kayıplarına neden olan depremler yaşansa da, yaşanan bunca acı deneyim dahi, imar rantının unutturucu etkisiyle başa çıkamıyor.   Ülkemizin yaşadığı en büyük deprem olan Marmara Depremi`nin 13. Yıldönümüne 5 gün kala, Cumartesi günü bu kez İran`ın Tebriz kenti yakınlarında gerçekleşen iki deprem, yine yüzlerce canın yitirilmesine neden oldu.  Depremlerde yaşamını yitiren kardeş İran halkının acısını paylaşırken, ülkemizde yönetim sorumluluğu üstlenmiş kişilerin vurdumduymaz tavırlarına ise bir kez daha isyan ediyoruz.

 Hacımehmet Ovası yeniden Ölüm Ovası`na dönüştürülmek İsteniyor.

1999 yılında yaşanan büyük depremde en çok zarar gören ve çok sayıda vatandaşımızın yaşamını yitirdiği kentlerden biri de Yalova olmuştu. Yalova’da özellikle kent merkezinin güneyinde bulunan Hacımehmet Ovası, adı "Ölüm Ovası"na çıkacak düzeyde büyük yıkım yaşanan bölge olmuş, 2 bine yakın yurttaşımız bu bölgede yaşamını yitirmişti.

1999 sonrasında sahip olduğu zemin yapısı nedeniyle yapılaşması kısıtlanan bölgede var olan imar planlarının değiştirilmesine, 1999 yılı sonrasında 2 katla sınırlanan yapılaşmaların katlarının arttırılmasına yönelik girişimler hiç eksik olmadı.

TOKİ, Ölüm Ovasında

2004-2009 yılları arasında iktidar partisinden Yalova Belediye Başkanı olan Barbaros H. Binicioğlu döneminde Belediye-TOKİ işbirliği ile Hacımehmet Ovası’nda yapımı gerçekleşen 4 kat yüksekliğe sahip TOKİ konutları, plan kararlarının delinmesi yolunda atılan ilk adım oldu.

Hacımehmet Ovası`nda ısrarlı ölüm oyunu.

Yalovalılar belediye başkanlarını değiştirse de, seçilen belediye başkanlarının Ölüm Ovası`ndaki rant oyunları ne yazık ki hiç değişmedi. 2009 yılında Yalova Belediye Başkanlığı`na seçilen Demokrat Partili Belediye Başkanı Yakup Koçal döneminde de benzer arayışlar sürdü.

Acı bir zamanlama ile Hacımehmet Ovası`nda yapılaşma yoğunluklarını iki kat arttıran plan kararları 2011 yılı Ağustos ayı başında Yalova Belediye Meclisi ve Yalova İl Genel Meclisi tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı. Depremin yıldönümünde, depremi ve binlerce yurttaşın ölümünü rant uğruna unutma utancının belgesi onlarca meclis üyesinin imzasıyla Yalova halkının karşısına çıkarılmış oldu.

Yargıdan rantçılara ders.

TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınan bu girişim, hak ettiği yanıtı Bursa 1. İdare Mahkemesi`nin 2012/10 Esas No`lu davada aldı ve yoğunluk artışlarını hedefleyen 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğinin yürütmesi 20.06.2012 tarihinde durduruldu. 

Mahkeme kararı ile; içinde TOKİ Konutlarının da bulunduğu, deprem açısından büyük risk taşıyan, alüvyon zeminli bölgede yapılaşma haklarının ve katların arttırılmasını, bunun yanı sıra TOKİ konutlarının meşrulaştırılmasını amaçlayan girişimin, "imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı" belgelenmiş oldu.

Alınan karar vesilesiyle, 1999 depreminde yaşamını yitiren binlerce Yalovalıyı kısa sürede unuttukları anlaşılan başta Yalova Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyeleri ile İl Genel Meclisi üyelerini ve ayrıca Ölüm Ovası`nda talanın öncüsü olan TOKİ yetkililerini, attıkları yanlış adımlar nedeniyle, depremin 13. Yılında Yalova halkından özür dilemeye çağırırken, benzer girişimlerden uzak durmaları konusunda bir kez daha uyarmak istiyoruz.

17 Ağustos`u unutmadık, unutturmayacağız…”

Editör: TE Bilişim