Türkiye'nin, Avrupa ve Orta Asya'daki en büyük boz ayı popülasyonlarından birini barındırdığının vurgulandığı açıklamada, arı kovanlarıyla sebze ve meyve bahçelerinin ayılar için cazip beslenme alanları oluşturduğu, bunun da arı kovanları, sebze ve meyve bahçelerinin ayılar tarafından ziyaret edilmesine, ürünlerin yenmesine ve sonuçta ekonomik zarar oluşmasına neden olduğu belirtildi. Açıklamada, bu durumun, insan ile boz ayı arasında bir çatışma oluşturduğu ancak boz ayı-insan çatışmasının uygun önlemler alınarak çözülebileceği dile getirildi.

Boz ayılarla aynı bölgedeyseniz

Boz ayıların yaşadığı bir yerde yürüyüş, piknik ya da kamp yapanların, varlıklarını boz ayılara belli etmesi, arazi ve bitki örtüsünün görüşü engellediği durumlarda yüksek sesle konuşulması, gürültü yapılması ya da en azından çantanıza zil takılması gerekir. Güvenlik açısından yalnız değil, grup halinde dolaşılması, grupların boz ayılar ve diğer yaban hayvanları tarafından daha kolay fark edilmektedir. Boz ayıların dinlenmek için bitki örtüsünün sık olduğu alanları tercih eder ve yürüyüş yaparken buralardan uzak durulması gerekmektedir.

Ayıların yuva, üreme ve beslenme alanı olarak bilinen yerlerde piknik ya da kamp yapmayın. Her türlü yiyecek boz ayıların ilgisini çekebilir. Piknik ve kamp yapanların yiyeceklerini açıkta bırakmaması, yiyeceklerini saklamak için önlemler almaları gerekir. Boz ayıların yaşadıkları alanlara asla yiyeceklerinizi ya da atıklarınızı bırakmayın. Çünkü insan kaynaklı yiyeceklere zamanla alışabilirler ve bu alışkanlık, bölgede yaşayan insanlar ve kampçılar için bir soruna yol açabilir.

Boz ayıların yaşadığı bir yerde tarımla uğraşıyorsanız

Meyve ve sebze bahçelerinin kolay ulaşılabilir ve cezbedici besin kaynaklarını içerdiği, bu nedenle yılın belirli dönemlerinde ayılar tarafından ziyaret edilebildiği ve bunun da bahçelerin zarar görmesine neden olmaktadır. Meyve ve sebze bahçeleri ile çok sayıda kovan içeren arılıkların özel olarak tasarlanmış elektro-şoklu tel çit sistemleri kullanılarak koruyabilirsiniz. Arı kovanlarının, ayılar için enerji değeri yüksek ve kolay ulaşılabilir besini sağladığı, bunun da kovanların ayılar tarafından ziyaret edilmesine ve zarar görmesine yol açabilir. Arı kovanlarının, yerden yüksekliği 3 metre olan ve her biri 10-15 kovan taşıyan platformlar kurarak etkili bir şekilde koruyabilirsiniz.

Beklenmedik bir şekilde bir boz ayıyla karşılaşırsanız

Bir boz ayıyı uzaktan görürseniz mümkünse o alandan hemen ayrılın. Beklenmeyen bir şekilde bir boz ayıyla karşılaşıldığında, sakin olunması, ani hareket edilmemesi, boz ayıdan uzaklaşmak için asla koşulmaması gerekir. Oradan arkanızı dönmeden, yavaşça yürüyerek uzaklaşın. Ağaca tırmanmaya çalışmayın. boz ayının ağaca tırmanabildiğini, hızlı koşabildiğini ve çok güçlü olduğunu unutmayın. Boz ayıyla çok yakın mesafede karşılaşırsanız ve üstelik hayvan yoluna devam etmiyorsa, olduğunuz yerde durun, normal bir ses tonunda konuşun ancak kesinlikle gözlerinin içine bakmayın.

Boz ayı saldırıya geçerse parmaklarınızı birbirine kenetleyip ellerinizi boynunuzun arkasına koyun ve cenin pozisyonu alıp ölü taklidi yapın. Bu şekilde yüzünüzü ve iç organlarınızı koruyabilirsiniz. Boz ayı pasif durumunuza karşın harekete geçer ve sizi ısırmaya kalkarsa, bu sizi besin olarak gördüğüne işaret edebilir; bu durumda kurtulmak için elinizden geleni yapın. Hem kendimizi korumak, hem yaban hayatını korumak için boz ayıyla birlikte yaşamayı öğrenelim” denildi. 
Editör: TE Bilişim