Geçtiğimiz ay yapılan toplantıda verilen önergenin Meclis İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından incelenerek bir rapora bağlanması ve raporun meclis gündemine sunularak bu sorunun çözümlenmesinin tartışmaya açılması kararı verilmişti.

 

“İnsan sağlığı açısından tehlikeli”

 

Önergeyi veren isimlerden Meclis Üyesi Murat Kaya, köydeki sorunu dile getirerek, “Ortaburun köyünün Kanalizasyon isale hattı döşenerek kullanıma alınmıştır. Kanalizasyon isale hattının köy ve yakınına akması insan ve çevre sağlığı açısından risk teşkil etmektedir. Ortaburun köyünün Kanalizasyon isale hattının eksikliklerinin tamamlanarak köye çökeltmeli foseptik çukuru yapılarak bu foseptiğe bağlanması bundan dolayı tahakkuk edecek tutarın İl Özel İdaresi’nin 2010 yılı bütçesine Çınarcık köylere yardım faslında bulunan ödenekten karşılanması için önerge verdik” diye konuşmuştu.

 

“Arıtmaya bağlanamıyor, çökeltme yapılması şart”

                                                   

Köye daha önce döşenen kanalizasyon hattının eksiklikleri olduğunu ifade eden Kaya, “Ortaburun’da daha evvel bu kanalizasyon hattı döşenmişti ama eksikleri var, bu kanalizasyon direk dereye akıyor ve kötü bir durum oluşturuyor. Geçen Ortaburun ziyaretinde de köylüler bunu dile getirdi. Hem koku hem çevre sağlığı açısından son derece tehlikeli. Orada da yakında da arıtmaya bağlanabilecek bir hattımız olmadığından dolayı mecburen bir çökeltme foseptik çukuru yapalım, eksiklerini tamamlayıp olanla beraber buraya bağlayalım istedik. en azından buradan çökeltip dereye atalım. Bununla ilgili çalışma yapalım dedik” dedi.

 

Alkış, “Tüm köyler için paket arıtma olmalı”

 

Köylerin atık sorunlarının giderilmesiyle ilgili yapılan planlamalarda paket arıtmanın gündeme gelmemesinden kaynaklanan sorunların ağırlık kazandığı biliniyor. İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, konuyla ilgili olarak, “Kanalizasyon ucu bir arıtmaya veya kapalı bir devreye bağlandığı takdirde kanalizasyondur. Aksi takdirde yapılanlar yeraltında muhtelif yerlere hapsolmuş olan kirliliğin toplanarak açığa çıkarılmasından başka bir şey değildir. Bu kirli uygulamadan sonra gelen sıkıntıları, ortadan kaldırmaya yönelik bir restorasyon düşünülüyor. Tüm köylerimiz için kanalizasyonun kapalı devrede tutulması ve arıtmaya bağlanması gerekir” diye konuştu. Meclis’in Eylül ayı gündeminde konunun bir çözüme bağlanması için müzakerelerin yapılacağı ifade ediliyor.

Editör: TE Bilişim