Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4. asma köprüsü olan Osmangazi Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı tören ile trafiğe açıldı. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, teröre karşı sert mesajlar verdi. Erdoğan, bayram sonuna kadar köprünün ücretsiz olduğunu da müjdeledi.  
  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü olan Osmangazi Köprüsü’nün açılış törenine katıldı. Osmangazi Köprüsü’nün Kocaeli’nin Dilovası ilçesindeki ayağında düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Betül Sayan Kaya, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Ak Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Ak Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, ilçe belediye başkanları, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Yaklaşık 10 bin vatandaşın da katıldığı törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Osmangazi hayırlı uğurlu olsun. Bu vesileyle mübarek Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik ederim. Bugün bir bayram. Bayram öncesinde bir bayram yaşıyoruz. Teröre karşı en güzel cevap işte buradadır. İşte bu dev eser en güzel cevaptır. Teröre cevabımızı daha fazla üreterek, kardeşçe bölüşerek vereceğiz. Osmangazi Köprüsü sadece bu bölgeyi değil, üzerinden geçen otoyol ile birlikte İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir illerini ihya edecek. Bu güzergahtaki seyahati eziyetten keyfe dönüştürecek. İzmir’e bugün İstanbul’dan karayolu ile gidiş 8 saati aşıyor. İnşallah köprü ve devamındaki otoyol ile birlikte bu süre 3 saatin altına inecek. İşte medeniyet budur. ‘Vakit nakittir’ dedik. Dünyanın sayılı ve önemli projelerinden birini bugün aziz milletimizin hizmetine sunuyoruz. 50 yıl boyunca bu köprü yapıldı, yapılacak diye zaman kaybettik. İstanbul’dan bir ses yükseldi ve bir kutlu yürüyüş başladı. AK Parti’nin ayak seslerinin duyulması ile Türkiye’nin makus tarihini değiştirecek öneli hizmetler birer birer milletimizin kullanımına sunuldu. Bildiğiniz gibi 2013’te Marmaray’ı açtık. Marmaray bir dünya projesi. Açılışından bugüne kadar tam 145 milyon İstanbullu Marmaray’ı kullandı. Şimdi inşallah Ağustos’ta ve Aralık’ta iki tane daha büyük projenin açılışını gerçekleştireceğiz. Bütün bunlar Türkiye’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nde bir ve beraber olarak kardeşçe yaşama azmindeki 79 milyon vatandaşımızın mutluluğu için yapılıyor. Bugün benim için özel bir gün. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlattığımız bu büyük projenin başlangıcında da buradaydım, açılışında da buradayım. İşte bu da Türkiye’de güven ve istikrarın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Eğer bir ülkede güven, istikrar ve güçlü siyasi iktidar varsa, yapılamayacak hiçbir hizmet yok. İşte burada olduğu gibi, dünyanın dördüncü büyük köprüsünü, bir uçtan bir uca 4 buçuk kilometrelik bu eseri hayalden gerçeğe dönüştürdüğümüz gibi” dedi.
 “Osmangazi Köprüsü'nü adım adım takip ettim”
  Hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ettiklerini belirten Erdoğan, “En eski yerleşimin ve ticaret yollarının bulunduğu bu bölgede dünyanın en büyük dördüncü, Avrupa’nın da en büyük ikinci asma köprüsünün açılışı için buradayız. İstanbul-İzmir otoyolunun en önemli ayaklarından birini oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bugün Osmangazi Köprüsü ile otoyolun 12.6 kilometrelik bir bölümünü de açıyoruz. Böylece otoyolumuzun Gebze’den Gemlik’e kadar olan kısmında kesintisiz seyahat olanağı mümkün hale geliyor. Bursa’ya kadar olan kısmın da büyük ölçüde tamamlandığını biliyorum. O kısmın da açılması ile birlikte etap etap bu proje devreye girecektir. İstanbul’dan İzmir 8 saatten 3 saatin altına düşecek. Sadece 3 saatin altına düşmekle kalmayıp kaza riskinin de minimize olduğu bir dönem başlayacak. Osmangazi Köprüsü, projesinden başlayarak her adımını adım adım takip ettiğim bir eserdir. Temel atmasından başlayarak son tabliyesinin yerleştirilmesine kadar tüm önemli adımlarda birebir yer aldım. Son 13 yılda hayata geçirdiğimiz pek çok proje gibi bu köprü de geç kalmış bir eserdir. En az 50 yıl önce yapmamız gereken bu işi bugün tamamlıyoruz. Biz tamamlıyoruz. Bizden öncekiler laf yaptı. Biz iş yaptık. Farkımız bu. Tüm dünyanın hayranlıkla izlediği bu eserin ülkemize ve milletimize kazandırılmasında emeği geçen başta değerli Başbakanımıza, bakanlığımıza, karayolları genel müdürlüğümüz yetkililerine, yüklenici firmalarımıza, mühendisinden işçilerimize bu eserde emeği olan, alın teri olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
 “Kanal İstanbul’u da gerçekleştireceğiz”
  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprünün yapılışı sırasında kopan halat sebebiyle intihar eden Japon mühendis Riyoichi Kıshi’yi de unutmadı. Japon mühendisi minnetle andığını ifade eden Erdoğan, “Osmangazi Köprüsü, Marmara Otoyolu Ringinin de çok önemli bir parçasını oluşturuyor. Şimdi gündemimizde Çanakkale 1915 köprüsü var. Fakat bir şey daha var. Onun sözünü Sayın Başbakan bakanken birlikte karar vermiştik. O da Kanal İstanbul projesi. Bunu da hayata geçireceğiz. Bize ulusal değil, uluslararası camiada devrim niteliğinde yatırımlar yakışır. Biz bir çağı kapatıp bir çağı açan ecdadın torunlarıyız. Bize bunlar yakışır. İşte bu köprüyü de süratle inşa ettiğimizde Tekirdağ’dan Balıkesir istikametine kesintisiz otoyol hizmeti verilebilecek ve böylece Marmara Otoyol Ringi tamamlanmış olacaktır. Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir, yol büyümedir. Türkiye’nin son 13 yılda gerçekleştirdiği kalkınmanın temel ham maddesi ulaşımdır. Bugün hamdolsun ülkemizde uzak diye bir kavram kalmadı. Şu anda tam 55 tane havalimanı var. 79 senede bu ülkede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Geldik, 13 senede biz bunun üzerine 18 bin 300 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Halep oradaysa arşın Kocaeli’nde. Bunu böyle görüyoruz. Yapılan bütün bu yollarla inşallah daha ileri gideceğiz. 189’u yeni yapılan 272 tünelimiz var. Biz 2002’nin sonunda yola çıktığımızda, ‘Biz Ferhat’ız’ diyorduk. Siz de Şirinsiniz. Ferhat dağları delerek yürümedi mi, biz de dağları deliyoruz. Dağları delerek Şirin’e ulaşacağız. Şirin millet. Azimliyiz. 26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ve 26 Aralık’ta inşallah Avrasya Tüneli ile. Bakın Marmaray kimsenin aklında değildi ve Marmaray’dan 2013 29 Ekim'inden beri geçenlerin sayısı yaklaşık 1 milyon 350 bine ulaştı. Bütün bunlar bir kararlılığın eseridir. İstanbul Boğazının üçüncü gerdanlığını inşallah ortaya çıkaracağız. 4 gidiş 4 geliş ve ortasından da inşallah hızlı tren geçecek. Rabbime hamdolsun bizlere bu günleri gösterdi. Ekibimle birlikte azimle çalıştık. Milletimiz de arkamızda durdu ve durmak yok yola devam dedi. Bizde yola devam ettik. Şimdi bu hızlı tren hatları ile demir ağlarla biz örüyoruz Türkiye’yi. Diğer yatırımlarla birlikte Türkiye son 14 yılda bir ulaşım devrimi yaşamıştır. Bu imkanı çok iyi değerlendirmeliyiz. Marmara ve Ege bölgelerinin trafiğini rahatlatacak şu projeler dahi Türkiye’nin kalkınmasına, büyümesine yeni bir ivme kazandırmıştır. Çünkü bu bölgeler nüfusun yüzde 40’ını barındırıyor ve milli gelirin yüzde 60’ını üretiyor. İstanbul rahatladığında, Marmara Bölgesi rahatladığında tüm bölgeler rahatlar. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelecekse bunu ülke sathına yayarak yapabiliriz” dedi.
Köprü bayramda ücretsiz
Töreni takip edenlere bir de müjde veren Erdoğan, “İnşallah Osmangazi Köprüsü bayram sonuna kadar ücretsiz olarak halkımızın hizmetinde olacaktır. Ben girişimci firmalarımızın bu jestini inşallah bu köprümüzün sadakası olarak hayırlı olacak diyorum. Şimdiden Osmangazi Köprüsü’nden geçip Orhangazi’ye doğru gittiğinizde sağa bakıyorsunuz yemyeşil, sola bakıyorsunuz yemyeşil dünya güzeli bir yoldan ilerliyorsunuz. Artık körfezi dolaşmak için de uğramayacaksınız sadece 6 dakika sürecek” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprünün yapımında emeği geçenlere plaketlerini verdi. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım Osmagazi Köprüsü'nden ilk kez geçti. 
Köprü üzerinde milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu ile bir araya gelen Recep Tayyip Erdoğan, Sofuoğlu ile sohbet etti. Kenan Sofuoğlu, köprü üzerinde bir kez daha gösteri yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenan Sofuoğlu'nun gösterisini canlı olarak izledi.
Editör: TE Bilişim