Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Özgür, Bulgaristan’da 2 Ekim 2022 tarihinde yapılacak erken genel seçimler nedeniyle basın toplantısı düzenledi. 2021 yılında 3 seçim gerçekleştirildiğini ve hiçbirinde başarılı bir hükümet kurulmadığını söyleyen Başkan Özgür, “4 Nisan, 14 Temmuz ve 14 Kasım seçimleri yapıldıktan sonra istikrarlı hükümetler kurulamadığından dolayı yine bu sene erken seçim kararı alındı ve seçimlere gidiyoruz. Bu seçim bizim için bir önceki seçimlerden daha önemli. Bulgaristan’da siyasi bir istikrarsızlık, güvensizlik var. Bunun nedenlerinden bir tanesi de Bulgaristan’da parlamentoya giren partiler ön yargılı, ‘Hiçbir zaman Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi ile biz koalisyon kurmayız’ diyerek seçimlere gittiklerinden bu kargaşa yaşanıyor. 4 zıt parti birbirine koalisyon ortağı olunca hükümetler de istikrarlı olmuyor. Önümüzdeki dönem Hak ve Özgürlükler Partisi ‘güven ve istikrar’ sloganıyla seçimlere başlangıç yaptı. Biz de Türkiye genelinde 143 sadık açılıyor. Bunun yanında çevrimiçi dilekçeler doldurularak bu sayıyı artırmayı planlıyoruz” dedi. 

‘Yalova merkezde sandık sayımızı 2’ye çıkardık’

Yalova’da geçen seçimlerde Yalova merkez, Çiftlikköy 500 Evler ve Altınova Subaşı olmak üzere 3 sandık açıldığını belirten Lütfi Özgür, “Bu sene sandık sayımızı Yalova merkezde 2’ye çıkarmayı planladık. Ona göre de hazırlıklarımızı yaptık. 2’nci bir sandık açılması için 501 dilekçe doldurulması gerekiyor. Biz bugüne kadar 610 dilekçe doldurmuş bulunmaktayız. Daha bir günümüz var. Umarım bu sayı daha da artacak. Yalova’da yaşayan vatandaşlarımızın duyarlılığından dolayı kendilerine şimdiden teşekkür ediyorum. 6 eylüle kadar derneklere başvurarak dilekçelerini doldursun. Aynı zamanda bu dilekçe seçim günü beyanname doldurmadan, yoğunluğa sebep vermemiş, yığılmalar olmamış oluyor” şeklinde konuştu.

‘Soydaşlarımızı 2 Ekim’de oy kullanmaya bekliyoruz’

Herkesin sandığa gitmesinin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Lütfi Özgür, “Türklüğüne sahip çıkmak istiyorsa, Bulgaristan vatandaşlığına sahip çıkmak istiyorsa lütfen herkes 2 ekimde sandık başına gelerek demokratik hakkı olan oyunu kullansın. Biz Yalova’da dört sandığın açılması için gereken gayreti gösterdik. Bundan sonrasında da vatandaşımız sandığa gelerek oyunu kullansın. Bir ülkenin başka ülkenin iç işlerine karışma hakkı yoktur ama biz çifte vatandaşlar olarak derneklerde bir araya gelerek Bulgaristan’daki siyasi istikrarın sağlanması adına oylarımızı hep birlikte kullanacağız. Yalova’da yaklaşık 2 bin 300 kişinin oy kullanma hakkı var. Son seçimlerde bin 600 oy kullanıldı. Umarım bu sayı 2 bine çıkar. Bazıların pasaport süreleri dolduğundan oy kullanamıyorlar. Oy kullanma hakkına sahip olan muhakkak sandık başına bekliyoruz. Bulgaristan parlamentosunda 240 sandalye bulunuyor. Biz 3’üncü parti olarak 34 milletvekili ile parlamentoya girdik. Maalesef bu düşmanca tutumlarından dolayı diğer partilerin Bulgaristan Türklerine karşı koalisyona giremedik. Bu istikrarsızlıktan sonra bize ihtiyaçları olduğunu görüyoruz. Bulgaristan bizim vatanımız. Biz Bulgaristan’ın kalkınmasını, istikrar olmasını istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilişim