Yalova Platformu yazılı bir açıklama yaparak bugün Belediye Meclisi gündemine gelecek olan Atatürk Stadyumu ve Yalovaspor tesislerinin bulunduğu alanın kent meydanı olarak planlara işlenmesi maddesine tepki gösterdi. Platform burasının spor tesis alanı olarak korunmasını talep etti.
Bugün Belediye Meclisi'ne gelecek olan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli revizyon imar planının en önemli maddesi durumuna gelen Atatürk Stadyumu ve Yalovaspor tesislerinin bulunduğu alanın kent meydanı olarak plana işlenmesi konusu bir çok kesim tarafından tartışılıyor. Bu tartışma kapsamında bir açıklama yayınlayan Yalova Platformu ise alanın spor tesis alanı olarak kalması gerektiğini savundu. Platform tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi, "Atatürk stadı ile Yalova Spor tesislerinin bulunduğu 70 dönümlük alanın kent meydanı olarak imar planlarına işlenmesine ilişkin tartışmalar uzun bir aradan sonra yeniden gündeme gelmiştir. Daha önce kent meydanı ve orta yoğunluklu konut alanı olarak düşünülen plan değişikliği, kamu oyunun tepkileri nedeniyle bu kez yalnızca kent meydanı olarak gündeme taşınmaya çalışılmakta ve bu şekilde düzenlemenin Yalova'nın ve Yalovalıların yararına olacağı yanlış düşüncesi kabul ettirilmeye çalışılmaktadır.
Yalnızca kent meydanı düzenlemesini içeren bir plan değişikliği bile Yalova'nın ve Yalovalıların yaşamsal çıkarlarına apaçık bir aykırılık oluşturacaktır. Yalova Atatürk stadının bulunduğu söz konusu alanın çok büyük bir yaşamsal öneme sahip olduğu 17 Ağustos felaketinde apaçık bir şekilde önümüze konulmuştur. 17 Ağustos sabahı bu alanda bir sahra hastanesi kurulmuş, yaralılara ilk müdahaleler burada yapılmış; durumu ağır olanların çevre illerdeki hastanelere helikopter vb. araçlarla sevk işlemleri burudan yapılmıştır. Keza Yalova' ya gelen yardım malzemelerinin toplanması ve dağıtımı yine buradan yapılmıştır. Kent içindeki merkezi konumu ve ulaşım kolaylığı itibariyle, yaşanması güçlü bir olasılık olan yeni bir depremde stad alanının 17 Ağustosta yerine getirdiği işlevi üstlenebilecek bir başka alan bulunmamaktadır. Bunun yanısıra,yine merkezi konumu ve ulaşım kolaylığı nedeniyle stadın yanısıra, açık ve kapalı başkaca spor tesislerinin bulunduğu alan, mevcut haliyle halkın sportif etkinliklere katılımı açısından vazgeçilemez bir öneme sahiptir. Spor tesislerinin kent dışına çıkartılması halkın sportif etkinliklere katılımını da güçleştirecektir. Yalova Platformu olarak, söz konusu alanın kent meydanı ve orta yoğunluklu konut alanı olarak düzenlenmesine ilişkin plan tadilatının iptali istemiyle Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde açmış olduğumuz iptal davası sürecinde mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, spor tesislerinin kent dışına taşınması ve buranın spor tesisleri ve acil toplanma alanı olarak düzenlenmesi projesinin hatalı olduğu, Kirazlı mevkiinde bulunan bu alanın merkezi yerleşim alanından kopukluğu, farklı hizmet bölgesinde oluşu nedeniyle 'eşdeğer alan' niteliği taşımadığı; herhangi bir felaket anında kullanılabilecek toplanma alanlarının kamuya ait ve bölgede yaşayanlar tarafından kolay fark edilebilen, hızlı ve düzenli bir şekilde erişilebilen açık alanlar olması gerektiği, bu nedenle kent dışında yer alan bir alanın toplanma yeri olarak planlanmasının kent planlama ilkelerine ve üst ölçekli çevre düzeni planlarına aykırı olduğu belirtilmiştir. Deprem gerçeğiyle 17 Ağustos 1999 sabahında çok acı bir şekilde yüz yüze gelmiş, binlerce ölü ve yaralı vermiş bir şehir olarak bilimle inatlaşmanın iyi sonuçlar doğurmayacağını bir kez daha anımsatıyor ve Yalova Atatürk stadı ve diğer spor tesislerinin bulunduğu alanın, kent meydanı olarak düzenlenmesi gibi ağır sonuçları olacak olan bir yanlıştan geri dönmeye çağırıyoruz.

 

 

Editör: TE Bilişim