İl Genel Meclisi’nde gündeme gelen su sorunuyla ilgili olarak 2010 yılında geçici bir çözüm bulunduğunu dile getiren Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, bugün gelinen durumda ise Kurtköy’deki alabalık tesislerinin faydalandığı su kaynağından yeni bir hattın çekilmesine karar verildiğini, ancak bununla ilgili olarak her iki köyün muhtarlarının önce anlaşmalarına karşın daha sonra Kurtköy muhtarının bu anlaşmadan caydığını söyledi. 

Safran ve Kurtköy, ortak hat yüzünden birbirlerine girdi

Alkış, “Kurtköy ile Safran aynı su kaynağından besleniyordu. Ve 2010’da Safran’a gelen suyun yetersiz olması nedeniyle depodan değil, daha yukarıdan, kaynaktan isale hattı çekmek suretiyle bir 70 bin TL’lik bir yatırım yaptık. Bir süre böyle gitti ama su kaynaklarının yetersizliği mi, yoksa suyun adil kullanılmamasından mı tartışılır, iki köy arasında sudan kaynaklanan sıkıntılar başladı. Safran, ‘bizim suyumuzu kesiyorlar, bize su vermiyorlar’ iddiasında, Kurtköy ise ‘Hayır, biz hiç ellemiyoruz’ diyor. Dolayısıyla ortada bir güven sorunu var ve suyun ortak kullanımıyla çözümlenemeyeceği ortaya çıktı” diye konuştu.

Bulunan ek su kaynağında verim yok

Bu sorunu çözümlemek için 2 ay önce mecliste alınan kararı hatırlatan Alkış, “2 ay önce suyun tahsisini yaptık, o suyun ortak şebekeye aktarılması, ölçüm ve proje çalışmaları sırasında idareden bir öneri geldi. ‘Tahsisini tavsiye ettiğimiz su kaynağında seviye yarı yarıya düşmüş, sonraki dönemde kuruyacak, dolayısıyla bu yatırımı boşa yapıyor olabiliriz’, dediler.  Valimizin başkanlık ettiği encümen toplantısında bu konu gündeme geldi. Boş yere yatırımın doğru olmayacağı ve başka sağlıklı bir çözüm aranması doğru olur diye düşündük” dedi.

Yeni çözüm için anlaşma sağlandı ancak son anda engel çıktı

Bunun ardından ortak bir çözüm için 2 köyün muhtarlarını bir araya getirdiklerini anlatan Alkış, “Bu toplantıda Kurtköy balık kooperatifinden çekiken sudan kendi aralarında hat çekilmesi için anlaşıldı. Bu suyla ilgili toksikolojik araştırma, kimyasal analiz ve bakteriyolojik araştırmalar yapıldı. Toksik ve kimyasal analizlerde insan sağlığına uygun sonucu çıktı. Ancak bakteriyolojik araştırmada insan sağlığına uygun değildir diye sonuç çıktı. Bu sonucun ne anlama geldiğiyle ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden görüş istedik, resmi yazı henüz gelmedi ama şifahi bilgide, bakteriyolojik sakıncaların klorlama ile giderilebileceği, dolayısıyla suyun içilmesinde sakınca olmayacağı yönünde bilgi verildi.

Köyün ihtiyacı olan su saniyede 6-
7 litre kadar. Bu kaynakla, daha önce tahsis edilen su kaynağı arasındaki mesafe ise 300 metre kadar. Saplama yöntemi ile bunu şebekeye bağlayacağız ve Safran’a vereceğiz. Safran’ında su aldığı önceki hattı Kurtköy’e  bağlanacak. Ve sorun kalmayacak. Ama bugün Kurtköy muhtarının itirazı oldu” dedi.  İki köy arasındaki su sorununu çözmeye yönelik projenin KÖYDES bütçesinden yapılmasının planlandığı, 2-3 bin TL civarında bir masraf olacağının tahmin edildiği dile getirildi. Meclis üyelerinin söz almadığı konu, üyelerin önerisiyle değerlendirilerek bir rapora bağlanmak üzere İmar Komisyonu’na ve Tarımsal Hizmetler Komisyonu’na havale edildi. 

Editör: TE Bilişim