Yalova Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yalova Turizm Birliği (YATUB) ile Enternasyonal Turizm ve Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği (ELTURK) tarafından 8-9 Kasım 2022 tarihleri arasında Yalova Terma City Otel’de düzenlenen Yalova Sağlık Turizmi Çalıştayı start aldı. Kayıtların yapıldığı programda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Yalova Tanıtım Filmi davetlilere izletildi. Ardından açılış konuşmalarına geçildi ve çalıştayın ilk konuşmasını ELTÜRK Derneği Başkanı Murat Solmaz gerçekleştirerek, “Yalova Sağlık Turizmi Çalıştayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın destekleri ile Yalova Turizm Birliği’nin katkıları ile İl Özel İdaresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü destekleriyle düzenleniyor. Çok kıymetli bir program hazırlandı. Birbirinden kıymetli katılımcılar ve hocalarımız bulunuyor. Yalova için buradayız. Yalova’nın sağlık turizmi ile ilgili gelişmesi konusunda elimizden gelen desteği vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Tali, ‘Sağlık turizmine önemli katkısı olacak’

Çalıştayın panel ve ortak akıl masalarından oluştuğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Şeref Tali, “Çalıştayımız, panel ve ortak akıl masalarında oluşuyor. Yalova sağlık turizmine inovatif bakışlar konulu panelde konuşmacılar termal, medikal, yaşlı ve engelli turizmi konularında Yalova özelinde fikirlerini paylaşacaklar. Panel sonrası çalıştayda ise Yalova sağlık turizmi paydaşları, 4 farklı masada ortak akıl ile Yalova Sağlık turizmi yol haritasını belirmeye çalışacaklar. Yalova’ya sağlık turizmi açısından önemli katkısı olacak konular sağlık turizminin her alanı çalıştayda ve panelde konuşulacak. Bu çalıştay, Yalova’nın sağlık turizmine bir ivme kazandıracaktır” dedi.

Soygüzel, ‘Sağlık turizmi Yalova tarihinde önemli bir yere sahip’

Roma döneminden Osmanlıya, Cumhuriyet dönemine kadar Yalova’nın sağlık merkezi olduğuna değinen İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “Yalova aslında tarihin her döneminde sağlık anlamında gidip-geldiği, insanların ziyaret ettiği bir yer olmuştur. Roma döneminden, Osmanlı’ya; Cumhuriyet dönemine kadar baktığımızda Yalova’nın önemli ölçüde bir sağlık merkezi olduğuna görüyoruz. 100 yıllar öncesine kadar Yalova’nın sağlık turizminde yeri var. İnşallah bu çalıştay ile birlikte belki 100 yıllık bir gecikme ile yeniden Yalova sağlık turizmi merkezi haline gelecek” şeklinde konuştu.

Atay, ‘Sağlık ihraç eden ülke haline geldik’

Ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin kalitesiyle dünyaya örnek teşkil ettiğini ifade eden Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı Temsilcisi Gülay Köse Atay, “Bakanlığımızın 2010 stratejik eylem planında yer alarak konuşulmaya başlanan sağlık turizmi faaliyetleri, sağlıkta dönüşüm politikaları doğrultusunda sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve kaliteli hizmet sunumuyla dünyaya örnek teşkil edecek konuma gelmiş olup, diğer ülkeler ile yapılan ikili anlaşmalar ile ivme kazanmıştır. Bugün ülkemiz sağlık ithal eden ülkeden, sağlık ihraç eden bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Özellikle pandemi sonrası dünyada önemli bir yer edinen sağlık turizminde hizmet kalitesi ve hasta memnuniyeti ön plana çıkmıştır. Bu da o ülkenin tercih edilebilirliğini arttırmada belirleyici olmuştur.  Bakanlık olarak belirlenen hedeflerde tedavi edici hizmetlerin yanı sıra GETAT, SPA, WELLNESS, termal kaynaklı sağlık hizmetleri, rehabilitasyon ve yaşlı bakım hizmetlerinin önemli bir rolü mevcuttur. Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde birçok paydaş bulunuyor. Askeri hizmet sunum standartlarının belirlenmesi, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve denetim süreçleri Bakanlığımızın teşkilatı tarafından yürütülüyor. Sağlık turizmi faaliyetlerine yönelik her türlü destek sağlanıyor. Bugün itibariyle ülke genelinde 2 bin 226 sağlık tesisi, 527 aracı kuruluş sağlık turizmi hizmeti sunmaya yetkilidir. Yetkili sağlık tesislerinin içerisinde 13 tane termal otel, 2 tane huzurevi ve yaşlı bakım merkezi mevcuttur. Her geçen gün sağlık turizmi faaliyetlerine yönelik talepler artıyor. Yalova’da ise 6 sağlık tesisi ve 2 aracı kuruluş, uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahiptir. Sağlık turizmi faaliyetlerinde en büyük sıkıntılardan biri olan il problemine yönelik Bakanlığımız büyük bir adım atmıştır. Sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık personellerimiz ile yabancı uyruklu hastalar arasında, gerekli tercümelerin yapılarak iletişimin sağlanması, 184, 112 gibi çağrı merkezlerine gelen çağrıları gerekli iletişimin sağlanması amacıyla uluslararası hasta destek birimi tercümanlık ve çağrı merkezi kuruldu. 0850 288 38 38 hattan 7/24, 6 dilde hizmet sunuluyor. 2020 yılının başından bu yana 32 bin çağrı karşılandı” diye konuştu.

Arıca, ‘İşbirliğine her zaman hazırız’

Yalova Üniversitesi olarak işbirliğine her zaman hazır olduklarını söyleyen Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tıp Fakültesi Dekanı Vefik Arıca, “Sağlık turizmi için bir kıvılcım gerekiyor. İnşallah bu kıvılcımı, Yalova için Türkiye için hatta dünya için vermiş oluruz. Bu bir ilk olmuş olsun. Yalova Üniversitesi olarak işbirliğine her zaman hazırız. Bizim Yaşlı Bakım, Fizyoterapi ve Hemşirelik, Turizm Otelcilik bölümlerimiz bulunuyor. En önemlisi de Tıp Fakültesi’nin devreye girmesi ile birlikte bu oluşum hemen hemen tamamlanmış gibi olacak. Tıp Fakültesi’nde de 30’ya yakın öğretim üyesinin ilanına çıkıldı. Çok yakın zamanda başlamak üzereler. İlk öğretim üyesi de bu hafta dekan yardımcısı olarak başladı. Bu oluşumlar yavaş yavaş meydana çıkıyor. Bu çalıştayın sonucunda yarın meydana çıkacak bir sonuçla, merkezi ve yerel otoriye ve diğer kuruluşlara hangi maddeler düşüyor onların takibini yapmak gerekiyor. Çalıştay, hayırlara vesile olsun” diyerek sözlerini tamamladı.

Birinci gün yoğun program, ikinci gün geziyle tamamlanacak

Açılış konuşmalarının ardından 10:30 ile 12:30 saatleri arasında Yalova Sağlık Turizmine İnovatif Bakışlar konulu panel Kocaeli Üniversitesi İletişim Fak./ Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Öğr. Gör. Tümay Mercan moderatörlüğünde düzenlenirken, Ömer Tosun / Başkan Vekili Jeotermal Ve Doğal Mınerallı Su Yatırımcıları Derneği İndigo Grup YKB, Köksal Köse/Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği (TÜRKAP) Onursal Başkanı /İstanbul Termal Medikal, Yasin Özaslan/Yalova Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Otel-Lokanta-ikram Hizmetleri Bölüm Başkanı, Sevcan Ayan Kocabaş / Aile ve Sosyal Hizmetleri Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkez Müdürü, Sabriye Abacıoğlu / Atakent Hastanesi Uluslararası Hasta Hizmetleri Müdürü panelde konuşma gerçekleştirdi. Aranın ardından Dr. Fuat Yaman tarafından davetlilere Yalova Sağlık Turizmi Swot Analiz Sunumu yapıldı ve çalıştay 13:40 ile 15:30 saatleri arasında 1. MASA: Yalova'da Termal Sağlık Turizmi kapsamında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun yapılabilirliği, sorunları, çözümleri, yerel, ulusal, uluslararası işbirlikleri, Yalova'ya kazandıracakları. 2. MASA: Yalova'da Medikal Sağlık Turizminin yapılabilirliği, sorunları, çözümleri, yerel, ulusal, uluslararası işbirlikleri, Yalova'ya kazandıracakları. 3. MASA: Yalova'da Yaşlı Bakımı ve Engelli Turizminin yapılabilirliği, sorunları, çözümleri, yerel, ulusal, uluslararası işbirlikleri, Yalova'ya kazandıracakları. 4. MASA: Yalova'nın Sağlık Turizminde Destinasyon olması ve Markalaşması için Ulusal ve Uluslararası Tanıtım ve Pazarlamada öne çıkabilecek unsurlar, işbirlikleri ile devam ederken, molanın ardından çalıştay çalışma grupları sunum gerçekleştirdi. Saat 16:45 ile 17:15 saatleri arasında katılımcıların genel değerlendirmelerinin ardından sonuç bildirgesi ile çalıştayın ilk günü tamamlanmış oldu. bugün gerçekleşecek çalıştayın ikinci gününde ise davetlilere Termal, Medikal Tesis ve şehrin tanıtımı amacıyla gezi düzenlenerek, Yalova Sağlık Turizmi Çalıştayı programı sona erecek.

Editör: TE Bilişim