Salman, “Hak, hukuk, adaleti geçtim bunlarda Allah korkusu da kalmamış, yazıklar olsun” dedi. Suçsuzluğu ispat edilmesine rağmen hukuksuz bir şekilde görevinden uzaklaştırılan ve hala göreve iadesi yapılmayan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, çifte standarda sert tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Başkan Salman, “Aynı ülke, aynı kanunlar farklı uygulamalar. Hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı olan AKP’li belediye başkanları görevde, suçsuzluğu uzmanlar tarafından da teyit edilen biz 2,5 yıldır görevimizden uzağız. Hak, hukuk, adaleti geçtim sizde Allah korkusu da kalmamış. Yazıklar olsun” ifadelerini kullandı.

‘Soylu, AKP’li belediye başkanlarını koruyor’

‘Rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmak’ suçlarından hapis cezaları alan AKP’li Uludere ve Hilal belediye başkanlarına aylardır işlem yapılmadı. Durumu Ocak 2022'de Meclis gündemine taşıyarak Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP'li Seyit Torun, 6 ay sonra aldığı yanıtta, “Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma ve kovuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir” ifadelerinin yer aldığını bildirdi. Torun, “Soylu, yargının ‘görevden al’ dediği belediye başkanlarını yedi aydır koruyor" diye konuştu. AKP’li Şırnak Uludere ve Hilal belediye başkanlarına, 6 Ocak 2022’de “ihaleye fesat karıştırmak” ve “rüşvet” suçlarından hapis cezaları verildi. Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kişilerin görevden alınması için İçişleri Bakanlığı’na bildirimde bulunulmasına karar verdi. Ancak aradan yedi ay geçmesine karşın Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek ile Hilal Belediye Başkanı Cafer Benek hakkında hiçbir işlem yapılmadı. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, ocak ayında konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Soylu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Torun, önergesinde “Belediye başkanlarının görevden alınmamasının, 5393 sayılı Belediye Kanunu’na uyulmamasının gerekçesi nedir” diye sordu. Soylu, 15 gün içinde yanıtlaması gereken önergeye altı ay sonra dönüş yaptı. Soylu’nun yanıtına tepki gösteren Torun, “Soylu, yargının ‘görevden al’ dediği belediye başkanlarını yedi aydır koruyor. Sen kanunların üstünde misin? Üstelik yargı kararına rağmen, bu kişileri makamında ağırlayarak fotoğraf veriyorsun” dedi. “Biz senin kanunlara uymadığını zaten biliyoruz” ifadelerini kullanan Torun, “Sen, uymadığın kanunları kâğıda yazıp Meclis’e göndermekten, Meclis’le alay etmekten utanmıyor musun? Bu nasıl bir pişkinliktir? Bu haksızlıkların hesabını bu millete vereceksin” diye konuştu.

‘Suç yok hala göreve iade de yok’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, iktidarın kendi belediyelerinde olan rüşvet ve skandalları görmezden geldiğini, ancak CHP’li belediye başkanlarının suçu olmamasına rağmen görevden aldığını belirtti. Özel, “Mamak Belediyesine ilişkin bir rüşvet dosyası açıkladık. Açıkladığımız dosya rüşveti verdim diyenin ki oda suç. Saat verdiği, tarih verdiği, gün verdiği, yer verdiği ve yanındakilerin telefonlarını vererek dijital denetim ve ispat noktasında da önemli ipuçları verdiği bir açıklamasıydı ve bir ifade tutanağıydı. Mamak Belediye Başkanı demiş ki, ‘Ya bunlar iftira, peşine takılmayın’ ben takılmayayım, sen takılma da bunların peşine birisi takılacak. Bağımsız yargının bunun peşine takılıp, bunu inceleyip, araştırıp, delilleri toplayıp kamuoyu adına bir karar vermesi lazım. Ve bu konuda Süleyman Soylu, dünde ifade ettim. CHP’li belediyeler söz konusu olduğunda kendi bakanlığının, başkan bunu nereden bilecek aşağıdaki yolsuzluğu dediği konusunda şimdi tutum değiştiren İçişleri Bakanlığı. Bilirkişinin yahu nereden bilsin Yalova Belediye Başkanlığı aşağıdaki yolsuzluğu dediği halde görevden çektirip belediye meclisinden Ak Partili seçtirdikleri. Veya yargının görevine devam et, belediye başkanlığı yap dediği Mustafa Kayalar’a Menderes’te, İçişleri Bakanlığının görevden el çektirdiği bir noktada Mamak Belediye Başkanı görevden el çekmeyi bırakın Ankapark güzellemeleriyle dinazorların arasında geziyor. Ankara’nın çarçur edilmiş yerinde, hangi sıfatla Ak Partinin Ankara Belediye Meclisindeki sözcüsü sıfatıyla” dedi.

‘Çifte standart uygulanıyor’

“Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman kendi haberinin olmadığı, aşağıda bir yerlerde yapılmış bir işlemden dolayı, ‘Belediye başkanısın haberin olmalıydı’ denilerek görevinden alındı yerine Ak Partili vekil seçildi, Tayyip Erdoğan’da grupta sanki belediye başkanı seçilmiş gibi rozet taktı, elini kaldırdı. Bilirkişiye gitti bilirkişi raporu başkanımızın lehine, bilirkişi hakkında suç duyurusunda bulundular. İkinci bilirkişiye gitti değişen hiçbir şey yok göründüğü gibi ve bu aşamada Yalova Belediye Başkanı görevinden uzaklaştırıldı. Neden, soruşturmayı etkilemesin, aşağıdakiler yapmış ama koskoca başkan sen bunu bileceksin. Menderes Belediye Başkanı benzer bir şekilde hakim git görevine devam et dedi saldı, Süleyman Soylu görevden aldı. Avcılar Belediye Başkanımız 8 yıl önce başkasının yaptığı bir işlemden dolayı sorumlu tutulduğunda İçişleri Bakanlığı, başkan bunu bilemez, soruşturmaya izin vermemiş, 8 yıl sonra soruşturmaya dahil edildi. Mamak Belediye Başkanı, isimler belli, telefonlar belli, oturmuşlar para istemişler, para verilmiş, şahit var, HTS kayıtları var. Yetmemiş bir daha başvuruyu yapınca bir de hakkında suç duyurusunda bulunup almışlar, adli kontrol şartıyla sonradan mahkeme adli kontrol şartını da kaldırmış. Suçlamada bulunan kişiyi tehdit ettin, darp ettin, belediyeye saldırdın diye suç duyurusunda bulunuyorlar. Kişi yaşıyor, ifadeleri ortada, tutanak ortada, mahkeme Mamak Belediyesi ile ilgili başkanla ilgili ne yapıyor, Süleyman Soylu halen daha bu Mamak Belediye Başkanını nasıl görevde tutuyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim