Akar, “İnsan suçlu olsa kendi kendini delilleriyle savcılığa vermez” dedi. Partililer tarafından karşılanan TBMM Başkanvekili Haydar Akar, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

‘Salman’ı Göreve İade Edeceksiniz’

Görevden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın ödüllendirilmesi gerekirken cezalandırıldığını ifade eden Haydar Akar, “Ben uzun yıllardır KİT komisyon üyeliği yaptım. Sayıştay raporu ne demek çok iyi bilirim. Sayıştay raporu üzerinden değerlendirmelerin suçlamaların nasıl olduğunu çok iyi bilirim. Son zamanlarda bu süreç siyasallaştığı için kamuda kendilerinden olanlara asla bir suç isnat edilmiyor. Sayıştay raporlarında tespit edilmiş olsa bile yargılama veya onun soruşturulmasına izin verilmiyor. Yalova örneğine bakıldığında bugün 956 ilçe belediyesi, 30 tane büyükşehir, 51 tane il belediyesine baktığımızda bu olayların az da olsa çok da olsa yaşandığını görüyorsunuz. Bu soruşturmalar açıldığında bütün belediye başkanları görevden alınmış olsa şu anda Türkiye’de halk tarafından seçilen belediye başkanı olmaz” dedi. Salman’ın delilleri mahkemeye ve savcılığa kendisinin sunduğunu hatırlatan Haydar Akar, şunları iletti: “O zaman göreve iade edeceksiniz. Niye etmiyorlar biliyor musunuz? Vefa Salman görevden alındığında bu ülkeyi yönettiğini iddia eden kişi kendi partisinin grup toplantısında iki ay için atanmış bir vatandaşı bir il belediye başkanı olarak takdim etti. Demek ki nedir? “2014’te seçtiniz, ben ikinci seçimi yaptırttım. Bana inat yine seçtiniz. 2019’da yine bana inat seçtiniz” dedi. “Ben de intikamımı bu şekilde alırım” dedi. Yargıyı yavaş işletiyorlar. Adil, vicdan sahibi yargı mensupları vardır. Siyasallaşmamış, cesur yargı mensupları vardır. Bir an önce karara bağlarlar. Maalesef HSYK’nın yapısından dolayı, onların bireysel beklentilerini karşılamakla ilgili sıkıntıları olduğundan dolayı bunların da bağımsız bir şekilde yürümediğini görüyorum. Bilirkişi raporundan da ne umuyorlar bilmiyorum ama insan suçlu olsa kendi kendini delilleriyle savcılığa vermez.” Seçim barajının düşürülmesi konusundaki soruya yanıt veren Akar, kendisinin konumu itibariyle Türkiye’de siyaset yapamayacak 5 kişiden biri olduğunu hatırlattı. Akar, “Ama Cumhurbaşkanı bu ülkede siyaset yapabiliyor. Hatta muhalefet partilerine en ağır hakaretleri yapabiliyor” dedi.

“Birileri Kendini Sağlama Alsın Diye”

“Ne zaman gitmek üzere olan iktidarlar varsa mutlaka seçim kanununu değiştirirler. Şimdi sadece bence seçim barajını düşürmekle kalmayacaklar başka şeyler de getirecekler” diyen Akar, henüz ellerine ulaşmış bir kanun teklifi olmadığını kaydetti. Akar, “Muhtemelen bir daraltılmış bölge de gelecek. Yüzde 7’nin ittifak modelinde çok kıymeti yok. Peki buna niye ihtiyaç duyuldu? Yarın ittifaklar bozulduğunda birilerini kendilerini daha sağlama alsın diye bu yüzde 7 oranı. Bana göre yüzde 1 veya yüzde 2’nin üzerinde bir seçim barajı koymayı doğru da bulmuyorum. Herkes parlamentoda, her fikir her düşünce parlamentoda temsil edilmeli. Fikir eğer temsil edilmezse illegalleşir. Kim ne söylüyorsa o parlamento kürsüsünde orada söyleyebilmeli. Eğer orada izin vermezseniz başka yerlerde söylemeye çalışır” diye konuştu.

“İnşallah Onların Sonunun Başlangıcı Olur”

Haydar Akar, sözlerine şöyle devam etti: “Eskiden bu barajı HDP için tutuyorlardı ama artık HDP o aşamayı geçtiği için HDP için bu barajı ısrarla savunanlar kendilerini kurtarmak için barajı tutmaya çalışıyorlar. Bir kanun teklifi halinde gelecek. Daraltılmış bölge üzerinde yoğunlaşacaklar. Çünkü seçim bölgelerini ona göre ayarlayacaklar. 5 milletvekiline bir bölge diye düşünüyorlar. Yani İstanbul’da atıyorum 20 bölge olacak. Kocaeli’nde en az 3 bölge olacak. Seçim bölgelerini ayarlarken giden iktidarlar böyle yaparlar daha çok nasıl milletvekili çıkartırız daha çok nasıl oy alırız bunun mantığıyla hareket ederler. İnşallah bu da onların sonunun başlangıcı olur.” Ziyarette partililerle sohbet eden Haydar Akar’a Vefa Salman, tespih hediye etti.

Editör: TE Bilişim