Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlandırdığı Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti. 30 Ağustos Zafer Bayramı 1924'ten beri Türk milleti tarafından her yıl büyük bir coşku ile kutlanıyor. 26 Ağustos 1922'de başlayan 30 Ağustos 1922 gününe kadar beş gün beş gece devam eden Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanmıştır.

30 Ağustos 1922'de Neler Oldu?

Sakarya'da 22 gün 22 gece süren kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlattı. Başkomutan Mustafa Kemal, 26 Ağustos sabahı Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa (Çakmak), Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) ile muharebeyi yönetmek üzere Afyonkarahisar sınırlarında kalan Kocatepe'de yerini aldı.

30 Ağustos Tören Programı

30 Ağustos Zafer Bayramı Yalova'da düzenlenecek etkinlikler ve konserlerle kutlanacak. Yalova Valiliği koordinesinde 30 Ağustos salı günü Saat 10.30'da Atatürk Anıtında çelenklerin sunumu gerçekleşecek. Çelenklerin konulmasından sonra bir dakikalık saygı duruşuna geçilecek ve İstiklal Marşı’nın okunması ile göndere Bayrak çekilecek. Daha sonra, Yalova Valisi Muammer Erol tarafından, beraberinde Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı ile birlikte törene katılanların ve halkın bayramını kutlaması, günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından, halk oyunları gösterileri ile gören geçişi yapılacak. Kutlamaların ardından Saat 11.30'da Yalova Valisi Muammer Erol, beraberinde Garnizon Komutanı ve Yalova Belediye Başkan vekili ile birlikte tebrikatı, Valilik Makamında kabul edecek. Yalova Valiliği saat 18.00'de Yalova Uygulama Otelinde il protokolün katılımıyla Zafer Bayramı resepsiyonu gerçekleşecek. Yalova Belediyesi tarafından da saat 20.30'da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında "Zakkum" Konseri gerçekleşecek.

Editör: TE Bilişim