Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) ve Subaşı Kent Konseyi tarafından Subaşı beldesinde ortaklaşa bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Uludağ'da hayatını kaybeden Akut üyesi Eren Gürbüz adına gerçekleştirilen sanal tatbikatta olası bir deprem senaryosu üzerinden arama ve kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi.
Kısa bir süre önce kurulan Subaşı MAG ekibi ilk tatbikatını gerçekleştirdi. MAG-DER ve Subaşı Kent Konseyi'nin organize ettiği sanal tatbikat 7.2 şiddetindeki bir deprem sonrasında bir çok evin yıkılması, enkaz altında vatandaşların kaldığı, ölü ve yaralıların bulunduğu senaryosu üzerinden gerçekleştirildi. İlk olarak toplanma noktasına gelen MAG'lar burada oluşturulan kriz masasınca organize edilerek arama ve kurtarma çalışmalarının yapılacağı noktalara sevk edildiler. Enkazlarda gerekli incelemeleri yapan MAG ekipleri telsiz vasıtası ile kriz merkezini bilgilendirerek arama ve kurtarma için gerekli teçhizatları istediler. Ardından arama ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Bu esnada bir denetmen MAG'ların toplanma alanına geliş süreleri, koordinasyon süresi, olay yerine ulaşılması, kriz masasının yapması gereken çalışmaları ne şekilde gerçekleştirdiği gibi konuları tek tek kayıt altına aldı. Sanal tatbikat hakkında bilgi veren MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, "Bu tatbikatlar MAG'ların saha deneyimi kazanması, olası bir afet anında seri hareket becerisini sürdürebilmesi ve bu sürelerin takibi amacıyla gerçekleştiriliyor. Subaşı beldemizdeki MAG ekibimizde ilk sanal deprem tatbikatını gerçekleştirdi. Deprem sonrasında üyelere mesajı çekilerek ekiplerin Konteyner olmadığı için Subaşı Çağdaş Yaşam Derneğinin Konteynerlerinin bulunduğu alanda toplanması istendi. Tatbikata katılan gönüllüler Subaşın da bulunan MAG kriz merkezine geldiler. Yalova da bulunan MAG kriz merkezinden gelen talimatlar doğrultusunda,ihtiyaç duyulan mahallerdeki konteynerlere sevk edildi. Mahallelerde bulunan MAG'larla beraber çalışmalara katıldılar. Başarılı geçen tatbikat sonunda değerlendirme yapıldı. Eksikler masaya yatırıldı. Özellikle haberleşme de telsizlerin yeterli olmaması çalışmalarımızı aksatmıştır.Yalova MAG-DER'in deprem ve acil durum planlamasında yer alan oluşacak bir depremde Çiftlikköy İlçemizdeki MAG'lara destek verecekler" dedi.
MAG Yapılanması devam ediyor

Olası bir depremden en çok etkilenecek il olan Yalova'nın depreme hazırlıklı olması gerektiğini dile getiren MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, eğitimlerin ise sürdüğünü belirtti. Özellikle telsiz ve haberleşme konularında ciddi eksiklerinin olduğunu ve bu konuda yerel yöneticilerden destek beklediklerini vurgulayan Karaçam, "Yalova’mızda MAG yapılanması hızla devam ediyor. Çiftlikköy İlçemizde MAG eğitimler 18-29 Aralık 2017 tarihleri arasında yapılacak. İlçede oturan vatandaşlarımızı eğitimlere bekliyoruz. MAG-DER olarak Tatbikatlar ve eğitim tazelemelerine önem vermekteyiz. Ekipler bu şekilde daha hazır ve dinamik kalmaktadır. Tatbikattaki amacımız MAG'larının birbirini yakından tanıması, kaynaşması, oluşacak olan herhangi bir Afet’te ekiplerin birbirine yardım etmeleri afet planlamamızda yer almaktadır. Afet Planlamasındaki yapıyı güçlü ve kalıcı kılmak için bu tatbikat yapıldı ve zaman zamanda yapılacak.  Gönüllü çalışan ekibimizin herhangi bir geliri yoktur. Eskiyen Ekipmanların zaman zaman değişmesi gerekmektedir. Yeni çıkan arama kurtarma ekipmanları temin edilmeli depremin 3 aşamasında da görev yapan MAG’lar dinamik ve hazır durumda tutulmalıdır. Bu ildeki yerel idarelerin de öncelikli görevi içinde yer almalıdır. Afetle ilgili çalışan gönüllü guruplara ekipman temin edilmesi yasalarla da desteklenmektedir. Yerel yönetimlerimizin bu konularda gerekli hassasiyeti göstereceğine inancımız sonsuzdur. Yapılacak olan MAG eğitimlere tüm vatandaşlarımızın ilgi göstererek eğitimlere katılması tek temennimiz.

Editör: TE Bilişim