Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kimliklendirilmesinin yasal bir sorumluluk olduğunu belirterek, bu hayvanların kimliklendirilmesi için son tarihin 31 Aralık 2022 olduğunu bildirdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Parıldar, “Kedi ve Köpek sahiplerinin mağdur olmaması için son gün olan 31 Aralık Cumartesi günü İl ve İlçe Müdürlüklerimizin açık kalarak hizmete devam edecekler. Kayıtsız tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin, kimliklendirme işlemleri için ikamet ettikleri yerin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ya da yetki verilen serbest veteriner hekimlere 31 Aralık 2022 tarihinden önce başvurmaları gerekmektedir”  dedi.

"31 Aralık'tan sonra idari para cezası uygulanacak"

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, evcil hayvanlara çip takılmasının amacını kimliklendirme olarak ifade etti. Deri altına çiplerin enjeksiyon yoluyla takıldığını belirten Parıldar, "Bu kimlik sayesinde hayvanın yapılan operasyonları, aşılamaları veya ne kadar bilgi varsa hepsi gözükecek. Belirtilen süreye kadar çip taktırmayan hayvan sahiplerine ise idari para cezası uygulanacak” diye konuştu.

Takip ve kontrol amaçlanıyor

Evcil hayan sahibi vatandaşlar, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimler tarafından uygulanan mikroçip ve kimliklendirme işlemini yaptırarak Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kedi ve köpeklerinin kayıtlarını yaptırıyorlar. PETVET sistemiyle birlikte ise, evcil hayvanlara pasaport çıkartılıyor. Bu sayede hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunabilmesi, evcil hayvan popülasyon ve sayısı ile hayvan hastalıklarının takibi ve kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Editör: TE Bilişim