İki hafta önce Hayrettin Karaca’nında katılımı ile Paşakent Mahallesi'nde bir eylem düzenlenmiş ve mahalle sakinleri çevredeki taş ocaklarını istemediklerini yüksek sesle haykırmışlardı.

 Ardından bir imza kampanyası başlatan mahalleliler çevre köylerdeki vatandaşlarında desteği ile 801 imza topladılar. Toplanan imzalar mahalle sakinlerinden bir grup tarafından Yalova Valilik makamına getirilerek Yalova Valisi Esengül Civelek'e sunuldu.

Dilekçenin sunulması öncesinde mahalle sakinlerinin isteklerini özetleyen Arif Ekim, "Bizler, Paşakent Mahallesi sakinleri olarak, mahallemizi sınırlayan orman alanlarında faaliyet gösteren taşocaklarının kapatılması, yenilerine izin verilmemesi ve bu orman alanlarının “muhafaza karakterli devlet ormanı” statüsü verilerek koruma altına alınması amacıyla, mahallemiz sakinlerinden ve kısmen de civar köylerin sakinlerinden topladığımız imzaları Yalova Valiliğine sunmaya geldik.

Bilindiği üzere, mevcut ve faal olan taşocağı, 1996/97 yıllarında ÇED kapsamında, 8 yıl süre verilerek, yazılı ve sözlü itirazlara rağmen, izin verilmiştir. Ruhsat süresi dolduğu için, 2005 yılında geçici izinle faaliyet süresi uzatılmıştır. İlk izin verildiğinde haritalandırılan alanın beş misli kadar geniş bir alanda faaliyet yoğunlaştırılmış bulunmaktadır.

Taşocağı, patlatmalı bir sistemle çalışmakta ve sadece patlatmalarda değil, normal çalışma sürelerinde de yoğun miktarda toz çevreye yaymaktadır. Mıntıkamızda hakim rüzgar yönü, taşocağının bulunduğu vadinin mahallemize açılması nedenleriyle de bu toz kümeleri doğrudan mahallemize intikal etmekte, insanlarımızın sağlığını tehdit etmektedir.

Bölgemiz ormanlarının, yapraklı ve karışık türlerin iç içe olduğu bir orman olması nedeniyle, bitki çeşitliliği açısından çok zengin hususiyetlere sahip olduğu bilinmektedir. Bu çerçevede, mahallemize sınır teşkil eden tepelerdeki orman alanlarının koruma altına alınması, kontrolsüz insan etkinliklerine kapatılması ve doğal bir rekreasyon alanı olarak yaşatılması, mahallemiz sakinlerinin yaşam kalitesinin korunması açısından, elzemdir. Bu aynı zamanda, Samanlı Dağları ormanlarının korunması için de gerekli ve mütevazı bir adım olacaktır" dedi.

 

Editör: TE Bilişim