Vali Civelek’i makamında ziyaret ederek yaşanan bu sarsıntıların Taşköprü halkını tedirgin ettiğini ve bölgedeki yapılar için de bir risk oluşturduğunu aktaran Doğan, sarsıntıların Kandilli Rasathanesi kayıtlarında deprem olarak görünmesine karşın, bölgedeki taşocaklarının dinamit patlatmalarından kaynaklandığına dair Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’nca hazırlanan raporu da Vali Civelek’e sunduğunu belirtti.

Kimya tesislerinin bulunduğu bölgede sarsıntılar sürüyor

Doğan, “10.09.2012 günü saat 14.00’te Sayın Valimize durumu makamında anlattım. Ancak Sayın Valimizin yanından çıktıktan 25 dk sonra 14.51’de yine yer sarsıntısı olduğu telefonları aldım. Bu sarsıntının da patlatma sonucu olduğunu düşünüyorum” dedi. Bölgedeki 9 Eylül 2012 saat 14.51’de gerçekleşen son sarsıntının da diğerleri gibi 5,8 km derinlikte olduğu, şiddetinin ise 2.2 olduğu yine rasathane ve UDİM kayıtlarında görülüyor. Bölgenin, kimya sektöründeki birkaç büyük tesisin konuşlandığı hassas yapısı nedeniyle de sarsıntılardan olumsuz etkilenmesi olası.” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlar tedirgin, dinamit patlatmalarıyla ilgili önlem alınsın”

Doğan,  “Patlatma sonucu  oluşan bu sarsıntılar bilhassa Taşköprü’de çok hissedilmekte ve vatandaşlar evlerinden dışarı çıkmaktadır. Sık sık tekrar eden bu durum 1999 depreminin etkisinden halen kurtulamamış vatandaşlarımız üzerinde çok olumsuz etkiler yapmakta psikolojilerini, morallerini ve yaşam kalitelerini bozmaktadır. Bu sarsıntıların sık sık tekrar etmesi yapılara da zarar vermektedir. Yukarıda tarih ve saati belli olan bu 5 patlatmanın kayıt dahilinde olup olmadığının araştırılmasını,  patlatma yapılmak zorunluluğu var ise gerekli tedbirlerin alınarak, kontrollü,  sarsıntılara neden olmayacak şekilde ve teknikte patlatma yapılmasının sağlanmasını saygılarımla arz ederim.”

Editör: TE Bilişim