ÇİFT BAŞKANLI MECLİS, TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Böylece Türkiye’de bir ilk gerçekleşecek ve Meclis Başkanı Atalay Beştaş’ın oturumu kapatarak koltuğu terk etmesinin ardından AKP’li Murat Kaya başkanlık koltuğuna oturarak, muhtemelen yalnızca 8 AKP’li üyenin katılımıyla başkanlık seçimini yapacak. Seçimin yapılması durumunda meclisin bir sonraki ay çifte başkanla nasıl toplanacağı sorusu bir yana, valilikçe meclisin işlemez hale gelmesinden dolayı feshedilmesi ihtimali de doğacak.

MECLİSTE BU DURUMA NASIL GELİNDİ?

Bağımsız üye Atalay Beştaş’ın geçtiğimiz yıl yapılan seçimin ardından 8-7’lik sonuçla başkanlığa seçilmesinin ardından AKP’li Meclis Üyesi Hasan Nergiz Yalova Valiliği’ne itiraz ederek, seçimde usul hatası yapıldığı gerekçesiyle iptalini talep etmiş, bu talebin valilik komisyonu tarafından reddi kararı, mahkemede iptal edilmişti. Bu kararla valiliğe başvuran AKP’liler gereğinin yapılmasını talep etmiş, Vali Esengül Civelek ise İl Genel Meclisi’ne gönderdiği yazılarla seçimin bir an önce yapılmasını istemişti.

Başkan Beştaş ise, ancak meclis başkanlığı seçimine dair 55 no’lu kararın iptal edildiğine dair Yalova Valiliği’nden kendisine yazı gelmesi halinde seçim yapabileceğini açıklamıştı. Bunun üzerine çağırılan İçişleri Bakanlığı ön müfettiş raporunu dayanak gösteren Valilik, geçtiğimiz hafta meclise 3 gün içinde seçimin yapılmasını talep eden bir yazı gönderdi. Başkan Beştaş, başkanlığı sürerken böyle  bir seçimi yapmayacağını açıkladı. AKP’li Meclis Üyesi Murat Kaya, bu seçimi Salı günü normal oturumun kapanmasının ardından yapılacağını dile getirdi.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim