TEMA Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, Koru, Çınarcık ve Termal ilçelerinde sağanak şekilde yağan yağmur nedeni meydana gelen sellerden sonra  Gökçe  Barajında büyük tehlike yaşandığı ileri sürdü.
TEMA Vakfı Yalova Temsilcisi Faruk Tezcan Sel sonrasında Termal'de bulunan pompa istasyonunun istinat duvarının yıkıldığını söyledi. Tezcan,  "Gökçe Barajı’nın üst kodunda olan Termal ilçesinin Gökçedere ve Üvezpınar Mahalleleri ile Kaplıca İşletmelerinin atık suları barajın hemen üstünde yer alan pompa istasyonuyla baraj arkasına basılıyor. 24 saat çalışan pompa istasyonundaki küçük bir arıza bu yerleşim alanlarının pis sularının baraja akacağı anlamını taşıyor. Yağmurun yağdığı 4 Temmuz 2017 günün ilk saatlerinde gelen sular pompa istasyonun üzerindeki istinat duvarını yıktı bir süre daha devam etseydi pompa istasyonu sular altında kalacaktı. Her yağmur yağdığında zaten sisteme bağlanan kaçak sular nedeniyle pompalar yetersiz kalıyor ve baraja pis sular akıyor" dedi.
Tünel ne işe yarayacak
Çözümün tünelde olduğunu savunan Tezcan “Pompaların bulunduğu 85 kodundan DSİ binalarının bulunduğu 120 kodlu yere kod farkını kaldıracak yaklaşık 1 kilometrelik tünel bütün sorunu çözecek. Böylece kanalizasyon suları kendi cazibesiyle akıp YASKİ’nin hattına gidebilecek. Her yağmur yağdığında baraja kanalizasyon suları karışmayacak, sel felaketleri durumunda da pompa istasyonunun su altında kalma riski ortadan kalkacak" diye konuştu.
“Daire başkanlığına durumu bildirdik”
Tema Vakfı olarak bu fikri uzun süredir savunduklarını ve ilgili makamlara bildirdiklerini söyleyen Faruk Tezcan “ En son olaraktan konuyu Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü bünyesindeki Havza Yönetimi Daire Başkanlığı’na bildirdik. Yeşil Körfez Su Birliği bu pompaları çalıştırabilmek için aylık 50 bin TL’den fazla masraf yapıyor. Bu masrafta halkın sırtına yükleniyor. Tünel yapıldığında bu masrafta ortadan kalkacak” dedi.

Editör: TE Bilişim