Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Yalovanını Termal ilçesi sifalı termal sularıyla yüz yıllardır insanların hastalıklarına deva oluyor. Özellikle yaz aylarında arap turistlerin akınına uğrayan Termal, şifalı sularıyla olduğu kadar doğasıylada insanları cezbediyor. Arap turistlerin kafileler halinde geldikleri Termalde kısa bir doğa yürüyüşü gerçekleştiren Arap turistler göz suyu, mide suyu ve ayak suyunun bulunduğu noktalara giderek şifa bulmaya çalışıyorlar.

Türkiyeyi çok sevdiklerini söyleyen Arap turistler özellikle doğası ve şifalı sularından dolayı Termali tercih ettiklerini belirtiyorlar. Ramazanın yaz sezonunun tam ortasına denk gelmesi nedeniyle Arap turistler Ramazanı ülkelerinde geçirmeyi tercih ediyorlar. Bundan dolayı adeta ikiye bölünen yaz sezonu Ramazanın sona ermesiyle birlikte tekrardan Termale akın ediyorlar. Termalde adeta ikinci Arap Baharının yaşandığı şu günlerde, çeşitli Arap ülkelerinden gelen Arap turistler, Termal sularının ve doğasının keyifini çıkarıyorlar.

Su an otellerde % 100’e erişen doluluk oranları Ramazan ayında % 30’larda seyrediyordu. Çok eski bir tarihe sahip olan Yalova Termal Kaplıca Tesislerinin kuruluşu milattan sonra 300’lere dayanıyor. Romalılardan  kalma banyolara sahip. Birinci derecede doğal tarihi sit alanlı olarak tescillenen tesisler, özel koruma altında. Zaman içinde tahrip olması nedeniyle defalarca onarılmış olan tarihi hamamlar Yalova Termal Kaplıca Tesisleri Cumhuriyet Dönemi’nde de çok fazla rağbet gören alanlardan biri oldu Atatürk’ün  ilk defa 1929 yılında Yalova ‘ya ve Termal ‘e gelişi ile birlikte Termal için altın dönem başlamış. Ramazan öncesinde % 85’lere varan doluluk oranları, Ramazanın girmesiyle birlikte % 30’lara geriledi. Ramazanın sona ermesiyle birlikte otellerdeki doluluk oranları tekrar yükselerek % 100 doluluk oranını yakaladı.

T.C. Sağlık Bakanlığı Yalova Termal Kaplıca Tesisleri Halkla ilişkiler Sorumlusu Fatma Soylu: Roma döneminde yapılan hamamlar çeşitli tadilatlardan geçerek günümüze ulaştı. Kaplıcalarımızda yerli turistleri ağırladığımız gibi yabancı turistleri de ağırlıyoruz. Özellikle arap ülelerinden gelen turistler doğayı çok sevdikleri için kaplıcalarımızı tercih etmektedirler. Birkaç yıldır Ramazan ayının yaz sezonuna denk gelmesi nedeniyle doluluk oranlarında düşüş yaşanmıştır Ramazan öncesinde % 85’lere varan doluluk oranları, Ramazanın girmesiyle birlikte % 30’lara geriledi. Ramazanın sona ermesiyle birlikte otellerdeki doluluk oranları tekrar yükselerek % 100 doluluk oranını yakaladı. 

 

Editör: TE Bilişim