Türkiye’de ilk ve tek laboratuvar olma özelliği taşıyan Gacık Köyündeki Kestane Gal Arısı ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarında bu yıl 2568 adet faydalı arı üretimi gerçekleştirildi. Konu ile ilgili olarak Orman Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Kahraman İpekdal tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’de ilk defa 2014 yılında Yalova’da tespit edilen Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus) zararlısı ile biyolojik mücadele kapsamında yine Gacık Köyü’nde bu zararlının parazitoiti olan Torymus sinensis üretiminin yapılması için 2015 yılında laboratuvar kurulmuştur. Bu zararlının Türkiye’ye İtalya’dan gelmiş olabileceği kanaati hakim olmakla birlikte tam olarak ne zaman ve nasıl geldiği hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. OGM tarafından zararlı hakkında dünyada yapılan çalışmalar incelenmiş ve bu konuda İtalya’da başarılı biyolojik mücadele çalışmalarının yapıldığı tespit edilmiştir. İtalya da aynı mücadele çalışmasını yapan Padova Üniversitesi ile gerekli iletişim sağlanmış ve 2015’te bir teknik ekip eğitim amacıyla gönderilmiştir. Bu kapsamda 2015 (4500 adet) ve 2016 (5000 adet) yıllarında getirilen Torymus sinensis’ler kestane ormanlarına salınmıştır. Daha sonra ilk defa Türkiye’de laboratuvarda üretilen 552 adet Torymus sinensis faydalı böceği 2017 yılında zarar gören kestane ormanlarına salınmıştır. 2018 yılında ise 2568 adet üretim yapılmıştır. İçinde bulunduğumuz Mart ayı içerisinde ormanda yapılan gözlemlerde Torymus sinensis erginlerinin görülmüş olması ülkemizde kestane gal arısına karşı başlatılan biyolojik mücadelenin başarılı olma yoluna girdiğini göstermiştir. Önümüzdeki yıllarda zararlının sayısında düşüşler olmaya başlayacağını tahmin ediyoruz”dedi.

  Kestane Gal Arısı Biyolojik Mücadele Labaratuvarı’na İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü heyeti tarafından bir ziyaret gerçekleştirildi. İstanbul Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı İlyas Özdemir ve İstanbul Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yasin Çelen tarafından yapılan ziyarette Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, Bursa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Bozan, Bursa Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Özden Açıcı, Yalova Orman İşletme Müdürü Murat Bilinmiş, Yalova Orman İşletme Müdür Yardımcı Özkan Çark ve Yalova Orman İşletme Şefi Engin Çakşır eşlik etti.

  Söz konusu ziyaret sırasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Kahraman İpekdal tarafından Kestane Gal Arısı ile ilgili olarak tarihsel durumu, ülkemize gelişi, yaşam döngüsü ve zararlının parazitoiti olan Torymus Sinensis üretiminin nasıl yapıldığına ilişkin bir brifing verildi.
 

Editör: TE Bilişim