Yalova'da doğaya sahip çıkılmadığını dile getiren Tema Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yalova’nın en büyük belasının taş ocakları olduğunu, söyleyen Tezcan Yalova Belediye Başkan Adaylarına seslenerek “Önce Yalova halkına çevre politikalarını ve çevreye yönelik projelerinizi anlatınız” dedi

Yalova’da tarihi dokunun talan edildiğini söyleyen Tezcan “ Sadece talan edilen tarihi doku değil. Ne Termal’deki Atatürk Müzesi, ne de Termal’deki Termal Otel, ne de Atatürk’ün Yürüyen Köşk'ü aslına uygun değil” dedi

Yalova'ya yapılan yanlış planlamalarla ihanet edildiğini dile getiren Tezcan, "Yalova için plan yapmaya hiç gerek yoktu aslında. Büyük Önder 1930’lı yıllarda Yalova’nın planının çizmişti. Üstelik kendi el yazısıyla.Atatürk, neyin nerede olması gerektiğini açıkça bugünün kuşağına göstermişti. Ancak, gelinen noktada, hem Atatürk’ün miraslarına hem Atatürk’ün düşlediği Yalova’ya bizler ihanet ettik. Atatürk’ün Yalova için yol gösterici hedefleri uygulanmış olsaydı Yalova bugün Avrupa’nın en temiz, en gelişmiş kentlerinden biri olurdu. O yıllarda sanayi gelişmediği için Atatürk Yalova’yı turizm ve tarım kenti olarak değerlendirmişti" şeklinde konuştu.

Termal'den kaplıca suyunun Yalova'ya getirilmesinin son derece yanlış olduğuna dikkat çeken Tema Yalova Temsilcisi Faruk Tezcan, "Yanlış, başından beri yanlış. Mehmet Durmam döneminde de burası gündeme gelmiş ancak yapılan tartışmalar sonrasında bu projeden vazgeçilmişti. O yıllarda Yalova’ya Kaplıca suyu getirilmek istenmişti. Ancak, Kaplıcalar ölür diye vazgeçilmişti. Şimdi burasını Atatürk’ün Yalova’ya miras olarak bıraktığı araziye gökdelenlerin yapılması çok yanlış. Kaplıcalardan Yalova’ya su getirilmesi Termal Kaplıcaların değerini yitirmesi demektir. Kaplıca Turizminin canlı tutulması gereken yer Yalova Termal’dir. Ancak, Termal’i bekleyen bir başka sorunda Gökçe barajı havzasıdır. Burada açılmış davalar var ve Danıştay’da devam ediyor. Bugünün Yalova’sına baktığımızda ne yazık ki, bugün ise çevresiyle barışık olmayan sanayi gelişmeleri söz konusu" dedi.

Yalova'nın çevresi ile barışık sanayiye ihtiyaç duyduğunu da dile getiren Tezcan, "Çevresiyle barışık bir sanayi Yalova’ya katma değer sağlayabilir. Biz sanayi karşıtı değiliz ancak, Yalova’daki sanayicilerde bunu sorgulamalıdır. Yalyova’da sanayi cephesinde o kadar çok olumsuz gelişmeler yaşanıyor. Sanayiciler Yalova’da nedense eleştiriye tahammülleri olmadığı gibi kendileri de özeleştiri yapmıyorlar" diye konuştu.

Yanlışlıklardan birisinin de üniversitenin TİGEM arazisine kurulması olduğuna değinen Tema Yalova Temsilcisi Faruk Tezcan, "Biz buraya karşı çıktık. Neden karşı çıktık. Çünkü, Kocaeli Üniversitesi 12 Bin dönümlük bir araziye kuruldu. Uludağ Üniversitesi 16 bin dönümlük bir araziye kuruldu. Yalova Üniversitesi ise bin dönemlik bir araziye kuruldu. Bakın şimdi Kocaeli ve Uludağ Üniversitesine binlerce dönümlük arazi yetmez oldu yer arayışındalar. Yalova’da önümüzdeki yıllarda Yerleşkenin bulunduğu alanda yetmeyecek. Yeniden yer arayışına girecekler. Yalova Üniversitesi kurulmuş olsa dahi 5-10 yıl sonra yeniden yer arayışına girecek.biz Tema olarak Paşaköy’ü önermiştik. Üniversite bu bölgeye kurulmuş olsaydı. Buralardaki açılan taş ocaklarının da önüne geçilmiş olacaktı" dedi.

Taşocaklarını ise Yalova'nın başındaki en büyük bela olarak niteleyen Tezcan, "Yalova’nın en büyük belası taş ocaklarıdır. Gelecekte bunun sakıncalarını olumsuz etkilerini hep beraber göreceğiz. Yalova’nın yeşil örtüsü ormanları taş ocaklarıyla işgal altında. Maden arama ruhsatlarıyla açılan taş ocakları sayısı giderek artıyor. Mevcut taş ocaklarını genişletme çalışmaları var. Örneğin Güneyköy’de. Sadece bir çevre tahribatı değil, taş ocaklarından alınan malzemelerin taşınması da yönetmeliklere aykırı .Bu sorunları defalarca çevre komisyonu üyesi Milletvekili Temel Coşkun’a ilettik" şeklinde konuştu.

Termik Santralin Yalova'nın havasını kirletip kirletmediğini anlamak için AKSA'nın karşısına hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulmasını da öneren Tezcan, "Termik santral faaliyete geçmeden önce Dönemin Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz’ın Yalova halkına verdiği sözler bugün halen tutulmadı. Denetlenebilirliğini bırak, bir gözlem istasyonu bile yok. Çarpıcı olması açısından söylüyorum. Yalova hava gözlem istasyonu verileri Yalova Atatürk stadyumundaki istasyondan alınıyor. Burası Yalova’nın en temiz bölgesi. Bahcelievler mahallesinde doğalgaz kullanım oranı %95'larda. Dolayısıyla hava kirliliği yok. Bize bu istasyonlardan çıkan verileri veriyorlar ve Yalova’nın havası temiz diyorlar. Termik santralın karşısına bir istasyon kurulması halinde sonucun farklı çıkacağını bizler gibi bütün kamuoyu da biliyor. Buradan Aksa fabrikasına sesleniyorum. Her gün binlerce ton kömür yakıyorsunuz. Bu kömürden çıkan külleri ne yapıyorsunuz?" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim