İşte Protokolün ayrıntıları

Yalova Belediyesi ile Minibüsçüler Odası arasında imzalanan ve 167 minibüsçüyü kapsayan protokolün ayrıntıları da belli oldu. Toplu taşıma araçları otobüs, midibüs ve minibüs olarak üç tipte hizmete girecek. İşte imzalanan ve ulaşımda dönüşümü ortaya koyan protokolün maddeleri : 

1-     6 otobüs alınacak, 24 minibüs dönerli olarak yatağa alınacak. Hangi minibüslerin yatağa alınacağını Minibüsçüler Odası belirleyecek.

2-     Dijital kartlı sistem yeni alınacak 6 adet otobüste hemen uygulanacak.

3-     Alınacak olan otobüslerden 4 adedi 9-10 metre arası, 2 adedi 7-8 metre arasında uzunluğa sahip olacak.

4-     Yolcularımızın varış kalkış noktası sabitlendikten sonra 15 dakika içerisinde aktarma yapmaları halinde ikinci yolculukları ücretsiz olacak.

5-     Belirlenen güzergahlar yeniden gözden geçirilecek yolcu yoğunluğuna göre yeniden yapılandırılacak.

6-     Toplu taşımada potansiyeli düşüren etkenler, korsan taşımacılık, ücretsiz servisler, köy, belde ve ilçelerden gelen araçların şehir içine girmelerinin engellenmesi (Yapımı Ekim ayında tamamlanacak Çevre Yolu ile doğu-batı istikametinden gelen ticari taşımacılık yapan tüm kooperatif ve belediye minibüsleri terminal ve geçici indi-bindi alanına gidiş gelişleri bu yoldan yapılması vb)

7-     Yatağa ayrılan araç sayılarının toplam 167 hak sahibi araç üzerinden belirlenmesi.

8-     167 hak sahibi iştirakçinin hak ve menfaatlerinin korunması.

9-     Toplu taşıma yapan araçların engelli vatandaşlarımız da rahatlıkla faydalanabileceği şekilde düzenlenmesi

10- Toplu taşıma hizmetleri yapacak olan 77 M serili minibüslerin en fazla 2 tip olacak ve maksimum 5 yaş ve altı olacak.

11- İş bu protokolde yapılan 5 yaş sınırı sadece toplu taşıma rehabilitasyonu için bir sefere mahsus geçerli olacaktır. Ondan sonrası hazırlanan yönetmelikle belirlenecek.

12- Belediyeden gelen tüm vatandaşlarımızın bilgilendirme talepleri kesinlikle yayınlanacaktır. Otobüsler ve minibüslerin renkleri protokol ekinde belirtilen şekle uygun tek tip olacaktır.

13- Otobüs ve minibüs kullanıcıları kesinlikle günlük traşlı olacak, yazlık ve kışlık kıyafetleri hazırlanan yönetmelikte belirlendiği şekilde olacaktır.

14- Öncelikle 3 hafta çalışacak olan otobüsler ihtiyaca göre yaz ve kış aylarında farklı zaman aralığında hizmet verecektir. (Yazın 06.00-01.00 arası, kışın 06.00-23.00 arası)

15- Tüm toplu taşıma araçları kendi güzergahlarında yolcu sayısına bakılmaksızın rutlarını eksiksiz tamamlayacaklar, yolcusunu indirerek güzergahı tamamlamadan yolculuk yapmayacaklardır. Bu durumlar ile ilgili cezai işlemler hazırlanan yönetmelikte belirlenecektir.

16- Toplu taşıma yapan tüm araçlar bahse konu güzergahlarda rut (root) şeklinde çalışacak ve gereksiz depolama yapmayacaklardır.

17- Gece boyu depolama yapacakları araç kademe yeri Yalova Belediye Başkanlığı’nca tespit edilecek ve otobüs ve minibüslere tahsis edilecektir. Sabah kalkış-varış bu noktadan yapılacaktır.

18- Bu protokol ile toplu taşıma hizmeti yapan M seri plaka sahibinin tek şirket halinde bütünleşmesi, değişimi, dönüşümü ve rehabilitasyonunun bu bütünleşik yapı içerisinde gerçekleşmesi hedeflenmiş olup, Yalova Belediye sınırları ve mücavir alanlarında taşıma ihtiyacı bahse konu sayı ile karşılanamayacak duruma geldiğinde şöyle ki; ihale yolu ile ihtiyaç kadar güzergahlarda taşıma hizmeti alınacak ise, o gün de bu toplu taşımacılık hizmeti yapan plaka sahibi esnafın mağduriyetine sebebiyet vermemek bir kamusal hizmet ve ilkedir. Bu doğrultuda Yalova Belediyesi tek taraflı protokol hükümlerini bozar ise YAMİNTAŞ şirketine 6 adet otobüsün günün fabrika satış fiyatı ile bedelini öder.

19- YAMİNTAŞ (Minibüsçüler Odası tarafından kurulan ulaşım şirketi) bünyesinde alınacak 6 adet otobüsün plakası, Yalova İl Trafik Komisyonu’nun kararı ile YB serili ticari plaka tahsisi yapılacaktır.

20- İş bu protokol … işletmeciyi kapsayıp, bütünleşme dışında kalan diğer işletmeciler aynı haklara sahip değildir.

21- Bu protokol 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun vermiş olduğu yetkilere dayanılarak hazırlanmıştır.

22- İş bu protokol 22 maddeden ibaret olup anlaşmazlık durumunda Yalova mahkemeleri ve/veya İdari mahkemeler yetkilidir.

Editör: TE Bilişim