Bölge Trafik Müdürlüğü’nün de 3 ekiple günün ve gecenin her saatinde seyyar radar kontrolleri ile aşırı hız yapan sürücüler için caydırıcı bir unsur olacağı belirtiliyor.

“Aşırı hız ömrü azaltır”

İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada da, hız yapmanın ömrü azalttığına vurgu yapılarak, “Trafik her an sürprizlerle doludur. Yola bir çocuk fırlayabilir, dikkatsiz bir yaya karşıdan karşıya geçebilir, önünüzdeki araç aniden durabilir. Pek çok sürücü, aracı durdurmakta kendi yeteneğine güvenir. Oysa bir aracın durması yeteneğe değil fiziki yasalara bağlıdır.

Sürücünün en çok dikkat etmesi gereken husus, yollardaki hız limitlerini gösteren tabelalara uymak ve hızını bu tabelalara göre azaltmak veya çoğaltmaktır. Yolun o andaki trafik koşullarına uygun olarak, elverişsiz hava şartlarında ve gece saatlerinde hızın düşürülmesi gerektiği hatırlatmaya dahi gerek yoktur. 50 km hızla giden araç sürücüsü kendinden emin ve güvenli kullanır aracını, riske girmez.

Ancak 90 km hızla giden araç sürücüsü aracını endişeli kullanır ve her an yanlış karar verebilir. Sürücü hızını arttırdığında; Yolu ve çevresindeki olayları yeterince görmez, gördüklerini kısa sürede değerlendiremez, riski zamanında tanımlayıp gerekli manevrayı yapamaz, karşıdan gelen araçların hızını gerçeğin altında, uzaklıklarını ise gerçeğin üstünde tahmin eder.

Hızla birlikte yapılan hatalar hayatımızın riski ve sonu olabilir. Geri getiremeyeceğimiz birçok değerlerimizi’ de kaybettirir. Son yıllarda meydana gelen trafik kazalarının analizi yapıldığında, özellikle aşırı hız ve yakın takip gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan trafik kuralı ihlallerinin, seyyar radar ikaz levhaları ve devamında ekiplerin bulunduğu bölgelerde yapılmadığı, ancak seyyar levha ve resmi trafik ekiplerinin bulunmadığı bölgelerde ise sürücülerin başta hız olmak üzere birçok trafik kuralını ihlal ettiği ve trafik kazalarının oluşmasına neden oldukları anlaşıldığından, sürücüler üzerindeki algılanan yakalanma riskini artırmak amacıyla seyyar radar ikaz levhası konulması uygulamasına son verilerek şehir içi ve şehir dışı yollarımızda yapılan sabit hız denetimlerinin yanında nisan ayı itibariyle seyir halinde hız denetimlerine de başlanmıştır. Denetimlerimiz kazasız ve sağlıklı bir yaşam geçirmeniz dileği ile devam edecektir” uyarısı yapıldı.
Editör: TE Bilişim