Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ sözü doğrultusunda onun direktifleriyle Türk Gençliğine havacılığı sevdirmek, Türkiye’de havacılığın gelişmesini sağlamak amacı ile kurulan Türk Hava Kurumu, kuruluşunun 92.yıl gururunu yaşıyor. Türk Hava Kurumu Yalova Şube Başkanı Turgay Altay, “16 Şubat 1925’te kurulan Türk Hava Kurumu’nun kuruluşunun 92.kuruluş yıldönümünün heyecanını yaşıyoruz. THK halkımızdan aldığı güçle 92 yıldır Türk Gençliğine havacılığı sevdirmek sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişimine katkı sunmak hedefi ile çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.
Cumhuriyet'in  ilanından 16 ay sonra 16 Şubat 1925'de Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleriyle ‘Türk Tayyare Cemiyeti’ kurulduğunu dile getiren Yalova Şube Başkanı Altay, “Türk Hava Kurumu Türkiye’de havacılık sanayisini kurmak havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatma, askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak, bütün bunlar için gerekli araç ve gereci hazırlamak, personeli yetiştirmek ve ‘uçan bir Türk Gençliği’ yaratmak amacı ile kurulmuştur.
Bu, o yılların coşkusu içinde söylenen sadece bir çift güzel söz değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne konulan bir hedefti. Bu amaçla 3 Mayıs 1935'de Türkkuşu kurulmuştur. Kurum, vatan göklerine aralarında Atatürk'ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in de bulunduğu, birçok değerli eleman yetiştirmiştir. Bu hedef doğrultusunda kurumumuz tarafından 1995 yılında Dünya Paraşüt Şampiyonası, 1996 yılında 1.Dünya Hava Oyunları Test Yarışmaları, 1997 yılında 61 ülkeden 3200 sporcu, hakem ve jüri üyesi ile yöneticilerin katıldığı 7 ayrı bölgede 16 havacılık dalında yapılan 1 inci Dünya Hava Oyunları başarı ile yapılmıştır. Oyunların Antalya’da başarı ile gerçekleştirilebilmesi Karain Havacılık Eğitim Merkezi kurulmuştur. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği eğitim merkezi havacılığın bütün dallarında yıl boyunca hizmet vermektedir. THK Paraşüt Öğretmeni Hakan Zengin 19 Haziran 2004 tarihinde İnönü Havacılık Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen 3. Türkiye Hava Oyunlarının resmi açılış töreninde bugüne kadar gökyüzünde açılan en büyük bayrakla atlayış gerçekleştirmiştir. Zengin, dünyanın en büyük bayrağıyla (433.5 m2) paraşütle atlayarak Guiness Rekorlar Kitabına girmiştir” dedi.
Türk Hava Kurumu’nun 92 yıldır halktan  aldığı güçle hizmetlerini sürdürdüğünü ve hizmet yelpazesini de her geçen gün geliştirdiğini belirten Yalova Şube Başkanı Turgay Altay, “Türkiye’nin havacılık ve uzay bilimleri alanında ilk ve tek ihtisas üniversitesi olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak için 2011 yılında kurulmuştur. Üniversite, 3 şehirde toplam 4 yerleşkede hizmet vermekte olup bünyesinde bulunan 77 adet son teknoloji donanımlı uçak ile Türkiye’nin havacılık eğitiminde en büyük filoya sahip kurumudur. Ayrıca filosunda barındırdığı uçakların çeşitliliği sayesinde öğrencilerine kaliteli ve değişik tecrübeler sunmaktadır” dedi.
Yalova Türk Hava Kurumu şubesi olarak faaliyetlerin tüm hızı ile sürdürüldüğünü belirten Şube Başkanı Altay, “Kurumumuzun kuruluş hedefleri doğrultusunda diğer şubelerimizde olduğu gibi Yalova ilimizde de gençlerimiz havacılık kurslarına yönlendirilerek havacılığın sevdirilmesi amacı ile başta paraşüt olmak üzere planör, model uçak gibi kurslara katılımları sağlanmaktadır. Bu kapsamda THK’nun İnönü Eğitim Merkezi’nde düzenlenen paraşüt başta olmak üzere planör gibi havacılık kurslarında gençlerimiz eğitim almaktadır. Ayrıca yine şube olarak okullarla işbirliği içerisinde öğrencilere yönelik Model Uçak Kursları düzenlemekteyiz. Bunun yanı sıra talep doğrultusunda farklı yaş gruplarına yönelik olarak da Model Uçak Kursları düzenliyoruz. Halkımıza Türk Hava Kurumu’na bugüne kadar göstermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim