Tüysüz, "Beni korkutan yer Türkiye’nin tamamı. Öncelikli olan yer tabii ki Marmara Bölgesi. Hem nüfus yoğunluğu hem beklenen depremin büyüklüğü hem de ekonomik olarak Türkiye’nin can damarının İstanbul’da atması nedeniyle" dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Yalova dahil 18 kentin aktif fay hattında olduğunu belirtti. Tüysüz, "Bunun dışında Bingöl Yedisu kırılmaya çok yatkın. Yine Palu civarı, Hatay- Kahramanmaraş arası benim kırılmasını beklediğim fay hatları. Bu hatların hepsinde 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabilir. Türkiye'de 550 tane bilinen diri fay hattı var.

YALOVA AKTİF FAY ÜZERİNDE

Türkiye'nin 18 ili ise aktif fay hattının üzerinde. Bu kentlerimiz; Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya. Depreme hazırlıktan başka bir şey yapamayız. Bir afet kültürünün geliştirilmesi deprem, sel, çığ, kuraklık gibi tüm afetleri kapsayacak biçimde önlemlerin alınması gerekiyor. İkincisi de deprem açısından bakacak olursak yönetmeliğe uygun olmayan yapılaşmanın mutlaka önüne geçmeliyiz; başka yol yok." ifadesini kullandı.

MTA RAPOR HAZIRLAMIŞTI

Yapılan araştırmalarda Yalova, Bursa, İstanbul ve Güney Marmara'nın tamamı tektonik olarak en fazla aktivitenin olduğu yerler. Bu bölgenin tamamında depremi beklemeli ve hazırlanmalı. MTA'nın son çalışması da bize zaman kalmadığını gösteriyor.

"İSTANBUL'DAN ÇOK YALOVA RİSK TAŞIYOR"

MTA raporlarında, İstanbul’dan çok Yalova'nın deprem riski taşıdığını vurgulanıyor. Bilim adamları, 3 büyük fay hattının tehdidi altında olduğuna söyleyerek, ”Hep İstanbul ön plana çıkarılsa da Yalova 3 büyük fayın etkisi altında. Bunlardan biri adaların güneyinden geçen hat, diğeri İznik'ten Karacabey'e kadar devam eden fay hattı ve sonuncusu da Bursa merkezden Karacabey'e giden fay hattı. Bunların hangisinde bir deprem meydana gelirse gelsin Yalova etkilenir. Yalova'yı etkileyecek olan bu fay hatlarına karşı jeoloji bilimini ön plana almamız lazım.

Editör: TE Bilişim