Ulukaya, müdürlüğe bağlı birimin yangın günü 3 kişilik ekiple  fabrika çevresinden ölçümler yaptığını, akredite bir emisyon laboratuarının ayrıntılı ölçüm sonuçlarının bu hafta kendilerine ulaşacağını, Yalova Üniversitesi’nden Prof. Yıldırım’ın raporunu da dikkate alacaklarını dile getirdi.

“Ölçüm değerleri peyderpey geliyor”

Ulukaya,  “Ölçüm değerleri peyderpey gelmeye devam ediyor. Kendilerinden üniversiteden rapor istedik daha kapsamlı akredite bir emisyon laboratuarı var. Onun sonuçları alınacak. Çünkü biz anlık verilere baktığımız zaman bizim stadyumun oradaki istasyonumuzda şehre yansıyan, burada değerleri aşan bir şey yok. Ondan sonraki gelen veriler doğrultusunda havadan gelen verileri kastediyorum, bir şey yok.  Topraktan ve sudan da veri aldık. Onlarla ilgili olarak da hocalardan ayrıntılı rapor istedik bu hafta çıkacak” dedi.

“Geniş kapsamlı bir değerlendirme olacak”

Yangın anında fabrika çevresinde müdürlük ekiplerinin ölçümleri olduğunu söyleyen Ulukaya, “O anlık veriler zaten havayla ilgili ölçümlerdi. Azot oksit, hidrojen siyanür gibi maddelerle ilgili veriler daha sonra akredite kuruluşun yaptığı şeyler. Bu hafta sonuçlanır. Amacımız ne olduğunu bilmek, görmek. Bize birkaç tane hoca geldi biz de kendilerine neyi istediğimizi komple paylaştık. Daha geniş kapsamlı bir şey oldu. Sadece buna odaklanmayıp genel bir değerlendirme yapılacak” diye konuştu.

“Şehre dikkat etmemiz gereken unsurlar”

Aksa Akrilik Kimya Aş’nin Yalova Üniversitesi’nde polimer mühendisliği bölüm başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım’dan da rapor aldığını, bu raporun da dikkate alınacağını dile getiren Ulukaya, “Normalde eylem planları var. Bu gibi büyük endüstriyel tesislerin eylem planları var. Bunları sürekli check etmek, dinamik tutmak gerekiyor. Çünkü riskli sonuçta, kolay bir şey değil. Şehre dikkat etmemiz gereken unsurlar bunlar. Benim elemanlarım oraya üç kişi gitti. İki kimya mühendisi, bir çevre mühendisi şube müdürü olarak. Yangın günü 11 buçuk, 12 gibi gittiler ve akşam 8’e kadar da orada kaldılar, sürekli ölçümleri yaptılar. Bunları paylaşacağız kamuoyuyla, hassasiyetinize teşekkür ederim” dedi. 
Editör: TE Bilişim