2012-2013 Su Ürünleri Avlanma Dönemi’nin açılışı nedeni ile Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksek Okulu’ndan yapılan açıklamada “Türkiye dünyanın önde gelen birçok ülkesinin ekonomik krizlerle boğuştuğu kritik bir dönemde, büyüyen ekonomisiyle dikkat çekiyor. 2012 yılı hemen yanı başımızda bazı ülkelerin iflasın eşiğine geldiği, işsizlik oranlarının büyük oranlarda arttığı zorlu bir süreç iken, ülkemiz sektörlerinin canlılığı ve büyüme oranlarıyla hayranlık uyandırıyor. Kuşkusuz su ürünleri sektörü de, 2011 yılı verilerine göre büyüme gösteren önemli bir sektör olarak bu başarıda önemli bir paya sahip. TÜİK’in 2011 verilerine göre, su ürünleri üretimi bir önceki döneme göre %7.73’lük bir artış göstermektedir. Avcılıkla yapılan üretim %5.93 artarken, yetiştiricilik sektörünün üretimi %12.93’lük artış oranıyla 188 790 tona ulaşmış bulunmaktadır. İstatistiksel artışlar olumlu olsa da yetiştiricilik ve balıkçılık sektörlerinin de çözüm bekleyen önemli problemleri bulunmaktadır” denildi.

“Balıkçılığın sürdürülebilir etkileri olmalı”

Balıkçılığın her zaman vurgulanan önemli problemlerin başında “kaçak ve bilinçsiz avcılığın” geldiğinin vurgulandığı açıklamada, “Sadece günü kurtarmaya endeksli bir avcılıkla mevcut kaynaklar büyük zarar görmekte ve sürdürülebilir bir balıkçılık / avcılık faaliyeti, maalesef derinden sarsılmaktadır. Balıkçılığın sürdürülebilir etkileri olmalıdır. Bu nedenle karar alma ve uygulama mekanizmalarının sadece sektörün değil, ülkemizin de geleceğini baltalayan bu tür kişilere karşı sert tedbirler alması ve bu tedbirleri ivedilikle uygulaması son derece büyük önem taşımaktadır.

Bununla beraber gerek hızlı bir şekilde devam eden kentleşme faaliyetleri gerekse sanayi atıklarından kaynaklanan kirlenme, aynı şekilde su ürünleri sektörünün acil çözüm bekleyen en önemli problemlerinden biridir. Aynı zamanda atık suların, kirlenme üzerindeki etkileri son yıllarda tepki çeken durumlardan biri. Gerek başka kirletici kaynakların zararlarından korunmak, gerekse de bir kirletici kaynağı olmamak avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri üretim faaliyetleri için çok önemli. Bu durumların engellenebilmesi için, çevre dostu yemlerin üretilmesi, ar-ge faaliyetlerinin yapılması, kirliliğe karşı gerekli tüm tedbirlerin alınması, ülkemiz akademisyenleri, üretici firmaları ve denetim kurumları için önemli birer görevdir.

2012-2013 balıkçılık sezonu açılırken, her şeye rağmen geleceğe umutla bakıyor, her şeyin ülkemiz balıkçılığı için daha güzel olacağına inanıyoruz. Sürdürülebilirliğin sağlanması için gayret edilmesi gerektiğini vurguluyor, sektör öncüleri ve akademisyenler el ele verdiği takdirde, gelişmeye son derece açık olan su ürünleri sektörümüzün büyük atılımlar gerçekleştirebileceğine inancımızı da kamu dikkatine saygı ile sunuyoruz. Yeni av sezonunun ülkemize ve balıkçılarımıza hayırlı olmasını temenni ediyor ve Yalova Üniversitesi olarak tüm emekçi balıkçılarımıza “Rastgele” diyoruz” denildi. 

Editör: TE Bilişim