İl Özel İdaresi Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Karayolları 14. Bölge Müdür Yardımcısı Alican Birincioğlu tarafından Yalova’da yapılan çalışmalar anlatıldı. Bölge sorumluluk alanı içerisinde 4 bin 667 km yol ağının bulunduğunu belirten Birincioğlu, Yalova’da toplam 162 km yol bulunduğunu kaydetti. Binicioğlu, “Bunun yüzde 62’si yani 100 kilometresi bitümlü sıcak karışımdır. Yalova’ya ait projelerimizin toplam bedeli 1 milyar 650 milyon TL’dir. Bu rakamın yüzde 80 oranında gerçekleşmesi sağlanmıştır. Bu yıl Yalova’ya ait ödenek 24 milyon TL’dir. İlave olarak da 7 milyon TL ek ödenek verilmiştir. Toplam ödenek 32 milyon TL’dir. Yalova’da şu anda 3 tane devam eden işimiz bulunuyor. Yalova-Çınarcık-Armutlu Yolu, Yalova Otogar Kavşağı ve Soğucak’taki ıslah işi. Yalova-Çınarcık yolunda çalışmalar devam ediyor. Otogar kavşağı ile ilgili ihale süreci sürüyor. Yakın zamanda sözleşme aşamasına gelecek. Bir diğer projemiz olan heyelan ıslahı işi de Cumhurbaşkanlığı kararnamesine istinaden tamamlanacak” dedi.

“Bir türlü ilerleme sağlanamadı”

Birincioğlu’nun konuşması ardından Kadıköy Belediye Başkanı Mehmet Şahin, Çevre Yolu projesi ve Termal Yolu’ndaki bozukluklarla ilgili söz aldı. Şahin, üst kamulaştırmanın bir an önce yapılması gerektiğini ifade ederek, “Bölge Müdürlüğü ile görüştüğümüzde oranın üst kamulaştırmasının yapılması gerektiği belirtildi. Üst kamulaştırmanın bir an önce yapılması gerekiyor. Orada vatandaş yavaş yavaş serasını, kulübesini, ağacını taşımış olur. Üst kamulaştırma için toplantı bir türlü yapılmadı. Geçen koordinasyon toplantısında projeyi istedik; kodları görelim dedik. ‘Proje gönderildi’ dendi. Projenin ek dosyalarında hiçbir şey yok. Şu anda Kadıköy Belediyesi’ne karayollarından henüz bir proje gelmiş değil. Orada bir geçiş yolumuz var. Kadıköy ana caddesi. Karmakarışık bir yer. Bunların rehabilite edilmesi gerekiyor. Yarın bir sıkıntı çıktığı zaman başımız ağrımamış olur. Bir türlü ilerleme sağlanamadı. Ben 3 ay içerisinde Doğu Anadolu, Karadeniz gibi bölgeleri gezdim. Çok güzel yollar, asfaltlar gördüm. Ama Termal yolu kadar bozuk yol görmedim. Burası turistik bir yol. Kadıköy’den çok Termal’e hizmet ediyor. Karayolları’nı çağırıyoruz, yol için. Yama atıyorlar. Yamayı da kesik atarak yapmıyorlar. Üstünü kapatıp gidiyorlar. Bu zaten kazalara da sebebiyet verir. Yol rantabl değil. Bu yaz en azından Termal Yolu’nun daha rantabl hale getirilmesi gerek. O bölgede yerleşim çoğalmaya başladı. Karayolları olduğu için bazı bölgelere biz dokunamıyoruz” diye konuştu. Bölge Müdür Yardımcısı Alican Birincioğlu ise projenin Kadıköy Belediyesi’ne gönderildiğini ifade ederek Termal Yolu’nun tamir edilmesi ile ilgili de ilgili birimlere konuyu ulaştıracağını dile getirdi.

“Derdimizi anlatamıyoruz”

Yalova Valisi Muammer Erol ise, Yalova’nın yatırım konusunda ihmal edildiğini dile getirdi. Vali Erol, “Proje-niyet var denilebilir ama projeyi gerçekleştirme adına bir gayret ortaya konmalı. Bu toplantıya gelen arkadaşların yetkisinde olan bir iş değil. Öyle anlaşılıyor. Onun için bu arkadaşlarımız da zor durumda kalıyorlar. İlgili arkadaşlara veya bölge müdürüne ya da genel müdürüne iletiliyor. Konu uzayıp gidiyor. Yalova’nın en kolay ihmal edilebilir il olma hususiyetini bir an evvel ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu işler olabilmeli artık. Her yerde karşımıza çıkıyor. Artık ben de Yalovalı sayılırım. 3-4 yıldır buranın ekmeğini yiyoruz. Bu durum artık zorumuza gidiyor. İl Koordinasyon Kurulu’nda açıklanan ve düşünülen toplam yatırım bedeline bir bakın. Olacak olan yarısını geçmez. Düşünüleni genel bütçe içerisinde zekatın zekatı bile değil. Yalova 81 ilden bir tanesi. En miniği. Ama özgül ağırlığın yüksek olduğuna inandığımız bir il. Bu özgül ağırlığın da giderek artacağını düşünüyoruz. Biraz eksiğimiz var. Bir zaafımız var. Derdimizi anlatamıyoruz. Bizler, hissettiklerimizi yukarıdaki abilere hissettiremiyoruz. Derdimizi anlatamayınca ihmal edilmekle ilgili kaderi her bir yatırımcı kuruluşun işinde tekrar tekrar yaşıyoruz. Buna kim son verirse kahraman ilan edilir” dedi.

Editör: TE Bilişim