İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için görüş alışverişinde bulunulan ziyarette YAGESAD Başkanı Behram Kavlak, Güney Korelilerden Yalova çelik işleme merkezi projesi için teknik destek istedi.

 

“Türkiye’de sektör krizi tamamen atlatmış değil”

 

Kavlak, Min Ho’ya ve ekibine, dünyada gemi sanayisinde lider ülke olan Güney Kore’yi beğeniyle izlediklerini söyleyerek, Türkiye’nin ve Yalova’nın da onları model almak istediğini belirtti. Kavlak, “Türkiye gemi inşa sanayisini stratejik sektör olarak değerlendirmekte. Güney Kore, Çin ve Japonya’dan sonra ülkemizin de bu sektörde Yalova’nın söz sahibi olmasını istiyoruz. Ancak 2008’de yaşanan küresel krizin olumsuz etkilerini Uzakdoğu ülkeleri üzerinden atmışken, Türkiye’de hala krizin etkilerini sektör hissediyor. Yine de 2008’de ülkemiz 650 dw-ton kapasiteyle (gemi taşıma kapasitesi) üretim yaparken, 2012’de bu rakam 2 milyon 750 bin dw-ton’a çıkmış durumda. Krize rağmen kapasite Yalova’da artmıştır. Bir kıyas yapabilmek için Türkiye’nin şu anki gemi inşa hedefi sizin şu anki kentinizdeki Hyundai fabrikalarının kapasitesi kadar. Ama bu miktar bile iyi bir rakam ve gemi inşa sanayinizle ne kadar gurur duysanız azdır” diye konuştu.

 

“Çelik işleme merkezi projesi için Kore desteği istiyoruz”

 

Kavlak, “Biz dernek olarak gemi inşa değil ama gemi yan sanayisi konusuna odaklandık. Ve 35 firma Yalova’da bir araya gelerek bir çelik işleme merkezi kurma konusunda çalışmalarımız var. Yalova’da 250 bin ton çelik işleme kapasitesinde bir çelik işleme merkezini projelendirdik. Tam otomatik makinelerle robot üretim yapan tesisler kurma konusunda ülkenizin ne kadar ileri durumda olduğunu biliyoruz, bu konuda işbirliği yapmak istiyoruz” dedi. Kavlak, öngördükleri projenin 300 bin metrekare alan üzerinde, 122 bin metrekaresi kapalı alan olarak tasarlandığını, bunun için Kore tecrübesinden yararlanmak istediklerini belirtti.

Geoje şehri Belediye Başkanı Kwon Min Ho ise, kendi bulundukları bölgenin Pusan’ın hemen altında bir ada konumunda olduğunu ve Hyundai, Samsung, Teyu gibi teknoloji devlerini barındırdığını belirterek, “Kore’de gemi inşa sanayi çok iyi durumda ama gemi yan sanayisi çok yüksek değil. Sizin gemi yan sanayisini önemsiyor olmanız çok güzel, çünkü gemi inşası her inşaatı kompakt olan bir sanayidir. Bundan sonra iki ülke arasında işbirliğinin yapılmasını arzuluyoruz” dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim